Jdi na obsah Jdi na menu
 


Němka 1:25 HOTOVO

26. 2. 2020

TADY jsou fotky

TADY jsou fotky z přestavby

Stavba papírového modelu lokomotivy Ty-2 - tedy lokomotivy BR 52 nebo naší "Němky" 555. Měřítko 1:22.5 takže velikost úctyhodná. Rozměry zatím nevím, doplním. Zatím se chstám ke stavbě, podklady, detaily a plánování. Hlavně si do hlavy vtloukám plány stavby. Ač návody mám. Internet je všemocný - ( skoro ) Takže mi držte pěsti a jdem na to.

 

20. 09. 2016
Tak jsem se po delší odmlce vrátil zpět ke stavbě papírové lokomotivy. Tedy zatím jen hrubé stavby tendru - uhláku. Jojo práce jdou velice pomalu. Zatím jen tělo tendru a v dnešních dnech pokračuji na stavbě podvozků. Jak je to tak veliké, jsou vidět detaily, takže se snažím vše propracovávat a tím se celá stavba zpožďuje. Výhledově jsem měl plán ukončit stavbu letos. Což se mi však nepovede, proto musím prodloužit své stavební plány a výhledově to vidím tak na půlku roku 2017 "doufejme" .
Fotky budou přibývat postupně takže sledujte mé postupy tam i tady. A nebojte se, dám vám vědět.


22. 09. 2016
Tak jsem nějak pokročil a to s podvozky, už se to konečně začíná rýsovat. Takže kola osazeno a listová pera taky. No podívejte se na fotky. Jo a tendr má cca 40cm 


25. 09. 2016
Tak jsem trošku pokročil na tendru. Jde to opravdu nečekaně pomalu. Nevadí. Začal jsem celý ten kus kompletovat a dodělávat další součásti tendu. Tedy brzdové rozvody a další maličkosti jako jsou nárazníky, žebřík a otvory na vodu. Jo holt je to piplačka a po chvílích to lepím . Věnuji tomu když to jde pár hodin denně. Takže se těšte na pokračování.

04. 10. 2016
Tak jsem pokročil se stavbou a nástřikem tendru. Není to to pravé ořechové, ale určitý šmrnc to má, už jen to že barva mě vyšla na 300kč je celkem dost. A taky to, že světla svítí. Takže, jsem tendr jakš takš dodělal a pomalu se vrhnu na lokomotivu. Všechno z papíru. Od hejblátek až po tělo lokomotivy. Postup fotek je na rajce.net.  


07. 10. 2016
Nepříjemná zpráva pro všechny. Barva na tendru mi dost škaredě popraskala, nepřišel jsem na to proč takže jsem nucen začít odz znova. Tedy od kostry tendru a pokračovat dál. Tak už vím co a jak, takže druhá verze bude už o dost lepší. Tak mi držte pěsti.


19. 11. 2016
VELKÁ ZMĚNA
Takže k dnešnímu dni je opět tendr na kolech, protože jsem jej musel celý předělat. Moje chyba špatně namíchané barvy. Jo holt pořád se učím. Takže se stavba trošku o pár týdnů spozdila. Ale nevadí, o to více se snažím jít do detailů. Ale jen pomocí papíru. Žádné drátky či jiné pomůcky. Teda mimo žároviček osvětlení tendru a parní lokomotivy. Ještě dodělat hodně součástí. To zabere tak ještě měsíc. A pak hurá na lokomotivu. Doufám. 

p1230685.jpg


28.11. 2016
HURÁÁÁ
Dnes jsem dodělal nýtování na kolech tendru... T oje za trest. A co jich má samotná lokomotiva.. no to bude teprvá sranda. Takže. dnešním dnem bych i rád konstatoval, že stavba tendru je hotova. Tendr je nasvětlen, osazen 99% detailů. ( nikdy to nebude 100% ) A v neposlední řadě, zítra bych rád už tento hotový kus konečně nastříkal do černého hávu. Nebudu mít žádná označení na modelu. Ani polské ani jiné další. Prostě jen parní lokomotiva a tendr. Těším se na konečnou podobu celého hotového kompletu. Jo a vemte si, je konec roku a já mám hotový JEN tendr.  


29. 11. 2016
Takže slavnostně hlásm hotovo s tendrem. Je to báječný pocit po roce dokončit první část modelu. Teď mě čeká model parní lokomotivy. To bude další rok stavby. Takže fotky jsou na rajčeti. odkaz po kliknutí na fotku.

HOTOVO - TENDR

 

 

Díl druhý - stavba lokomotivy.


07. 12. 2016
Ha takže další postup ve stavbě modelu parní lokomotivy Ty-2 z papíru.. Začal jsem stavět rám lokomotivy a musím říct, že stavba jde o 60% rychleji než u tendru. Čeká mne nýtkování. Zatím veškeré pokusy selhaly. Takže pořád vymýšlím a pročítám fóra jak uděla nýtky. Jen tak pro zajímavost jich bude potřeba cca 1000ks. Jo a rozměr? 1,5MM X1,5MM
Což je velice malinká součástka, zralá na chocholouška. Pár fotek ze stavby už mám, takže se s tím trošku pochlubím. Zatím stavba stagnuje na nýtcích, až je budu mít, budu pokračovat ve stavbě modelu.

13. 12. 2016
Tak jsem zase pokročil ve stavbě rámu lokomotivy. A to nýtováním. To jsem vyřešil kapkami lepidla a vypadá to uspokojivě. Těším se až to fakt vše bude hotové, ale to je běh na dlouhou trať. Takže zatím dodělány nýty, stupačky do kabiny a další maličkosti.


17. 12. 2016

Dnes jsem pokročil ve stavbě mého modelu parní lokomotivy. Začal jsem kompletovat první vodící nápravu.. ale že to bude taková sranda jsem nečekal.  ( ironicky řečeno ). No takže jedna fotka ze stavby přímo sem. A kdy bude konec stavby? Jó to ani já sám nevím, ale do léta kdy se bude opět konat Morava open, bych to rád stihnul a tuhle krásku spolu s Leopoldem tam měl. 

 

01. 01. 2017

Tak dnes jsem poprvé v Novém roce lepil. Dodělal jsem konečně kola lokomotivy, no dodělal, ještě chybí stříbřenka. Ale dalo by se říct, že jsou z 99% hotové. Teď už se snad stavba rozjede a já to na Morava Open stihnu. To je výstava modelů v terezínské pevnosti. 

 

05. 01. 2017

Takže jsem nějak pokročil. Od koleček jsem se dostal až k rámu a dalším náležitostem vývoje modelu parní lokomotivy. Když jsem to cvičně složil , myslel jsem že sním. Protože to bude opravdu velký model. Snažím se používat jen a jen papír. Takže stavba jde pomalu. No co víc dodat. Snad to do letošní výstavy Morava open stihnu a vy se budete moci kochat mými  a nejen mými modely v krásné terezínské pevosti. 

 

14. 01. 2017

Tak jsem zas trošku postoupil ve stavbě modelu parní lokomotivy Ty-2. Dodělal jsem kabinu lokomotivy a postupem času se dostanu zpět k rámu a kolům. Snad to do výstavy stihnu.  Jojo práce je na tom ještě habaděj. Výsledek snad bude stát za veřejnou produkci. Přece jen je to tak velký model, že si jde vyhrát s detaily, jenže mám problém s tím, že nechci použít nic jiného než papír.  Tak snad se celek bude líbit. 

 

19. 01. 2017 

Tak jsem konečně dodělal brzdový systém lokomotivy a můžu se pustit do dalších částí lokomotivy. Snad to stihnu, snažím se lepit co nejčastěji, abych měl co nejvíce hotovo. To víte tlačí mne čas. A také očekávání hotového. A co vím? jak se to líbí? Nezapomeňte na KOMENTÁŘ a taky TADY fotky.

 

12. 03. 2017

Ahoj, takže jsem zase tady po tak dlouhé pauze skoro dvou měsíců jsem začal opět modelařit. Jako každý modelář i já jsem měl jakési období kdy se nechce na modely ani sáhnout. Rozložíte si je před sebe, chvíli na něj koukáte a pak si řeknete.. nee nebudu dělat nic. A model opět uložíte na místo. No a já konečně po akci FORMODEL začal zase lepit. Takže jsem začal dodělávat konečně pohledovou stranu modelu, která bude vystavována na výstavách.  Těším se až bude model hotový a poputuje na koleje a na skříň k Leopoldovi. 

26. 03. 2017

Tak jsem dodělal zase kousek modelu okomotivy. A to čelní osvětlení. No moc se mi to nezamlouvá, třeba to ještě předělám. Stavba je už dlouhá.. trvá od minulého března 2016. Takže stavba je zase dlouhá cesta. Rok stavby a stále není hotovo. Snad model stihnu dodělat v termínu, který jsem si zadal a to 1. 8. 2017 To bych rád měl model kompletně hotový. 

 

08. 04. 2017

Takže jsem konečně skoro dodělal celou lokomotivu. Dostala i slušivý černý kabát. Ale jak jsem zjistil Lokomotiva a tendr mají jiný rozchod... Nevím jestli chyba byla ve výstavbě nebo při pořizování modelu. Ale výsledek je báječný a sám jsem velice nadšený jak ta kráska vypadá. Ještě dodělat malé kosmetické úpravy a bude krásná. Ano pro rejpaly, má pár odlišností, ale je to kráska jako celek. Pro tohle mě to baví, protože výsledek je úžasný. Chcete vidět první fotky? Tak koukněte do fotogalerie, tam už první vlaštovky jsou. 

Malé nedostatky ve stavbě byly. Například zdvojené číslování různých dílů. To jsem pak musel hledat co kam patří.  To že je tam spousta nedokonalostí v plánu a musel jsem využít služeb strejdy googla... no ještě, že žiju v moderní době. V mém podání Ty-2 vypadá úplně jinak, než originální podání od poláků. Mě se to líbí a jsem z toho nadšený. Ano mohl bych si vyhrát s detaily, ale to už by nebylo ono " z papíru ". musel jsem udělat kompromis a využít také nějakých těch špejlí a pártátek, kousek drátu a folii. Jinak všecko je papírové. Těšte se na fotky hotového modelu parní lokomotivy. 

11. 04. 2017

Ještě musím udělat koleje. No to zas bude porod. Ale to se zvládne, už vím jak na to z předešlého modelu. Takže až bude model snad kompletní uvidíte fotky krasavice.

16. 04. 2017

No tak jsem konečně dodělal šroubení na součástech pražců. Uff bylo toho požehnaně a snad jsem dobře počítal.. Takže už se to blíží konci snad. 

 

17. 04. 2017

Ha... dnes jsem celý den dělal koleje i s podložím pod tu mou krásku. Přemýšlím zda ji na ty koleje pak nalepit nebo nechat rozložitelnou na části tendr, lokomotiva, koleje. Ale asi se přikloním k verzi jednoho celkového modelu. Model bude i svítit což dodává takový trošku šmrnc. V kabině světlo není.. ( mohlo by být ) Zatím však o tom pouze uvažuji, protože osvětlení je tvořeno žárovkami, nikoli LEDkami. No a výsledek? počkejte si.

23. 04. 2017

HOTOVO

Takže vážení a milí. Hlásím hotový model parní lokomotivy Ty-2 v mém podání. Stavba to byla zdlouhavá a někdy i náročná. Tímto oficiálně zatím vyhlašuji přestávku než si zase najdu nějaký objekt ke stavbě. Rozmylím co a jk a pak se vrhnu nejspíše na nějaký plastikový model. 

 

Jak jsem se mučil s osvětlením. Aneb svítím, svítíš, svítíme.

Už když jsem stavěl tendr, rozhodoval jsem se zda udělat maketu žárovek nebo osadit pravými žárovkami. LEDky nepřipadaly v úvahu. Protože nejsou zrovna košér s druhem modelu. Takže jsem se rozhodl zakoupit u modeláře žárovky. Jo no prohnul jsem se, když jsem jich koupil 6 . co kdyby jedna praskla. Ale naštěstí ani jednaa zatím svítí všechny. No a jak jsem začal? první jsem udělal testovací světlo vnitřek je stříbrný vnitřek od chipsů. Na to jsem namontoval žárovku s naletovanou kabeláží. Tu protáhl vnitřkem lokomotivy a tendru. Na lokomotivě je přepínač a konektor pro zapojení zdroje. Baterku musím vymyslet, zda mi to utáhne jedna 9 voltovka. Původně jsem měl i LEDky v topeništi, které imitovaly odrazy žvahého uhlí v topeništi. Od toho jsem upustil. A zůstalo jen u předního a zadního osvětlení. 

Ende

 

img_3016.jpg

Dodatek 

Dnes 1. 07. 2017 Jsem předělal osvětlení lokomotivy na LEDky. Napojil 9v baterii a svítíme. LEDky vypadají jako žárovky a svítí teplou bílou tedy jako žárovka. Což je nejlepší možné řešení. Takže teď už jen vyzkoušet délku svícení na jednu baterii.