Jdi na obsah Jdi na menu

BORDER KOLIE

5. 4. 2020

Border kolie se řadí k nejinteligentnějším plemenům, je to učenlivý a pracovitý pes. Je to velmi živé, pozorné a obratné plemeno. Je velmi aktivní, proto potřebuje dostatek prostoru a pohybu. Kolie se dá chovat i celoročně venku v kotci. Kolie celkem snadno vychází s ostatními zvířaty, ale je lepší, když je k tomu vedena již od štěněte. K lidem je také velice přátelská, ke svému pánovi dokáže silně přilnout a plně se mu oddat. Při pečlivém vychování je z ní příjemný společník toužící splnit každé pánovo přání. Je to pes fyzicky zdatný, odolný nepřízni počasí a hravý. 

Border kolie je pes středního vzrůstu, není těžkopádná ani příliš lehká. Psi dorůstají až 54 cm, feny jsou o něco menší. Samci jsou i těžší a dosahují hmotnosti 14–22 kg, feny 12–19 kg. Srst je dlouhá, středně dlouhá nebo krátká. U tohoto plemene se nejvíce cení pohyb, který je volný, plynulý, plíživý a rychlý.

Je mnoho barevných variant srsti, nejčastější je černá s bílými znaky (mezi klasické bílé znaky patří límec, ponožky, bílá špička ocasu, bílé břicho, bílá lysina).