Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

ČTYŘI ELEMENTY

Svět elementů je svět kolem nás..

ČTYŘI ELEMENTY



Živly představují čtyři základní principy projevu energie, které se projevují ve všech oblastech našeho světa. Tyto živly jsou pojmenovány podle materiálních látek, neboť mají podobné vlastnosti, ale s uvedenými látkami nemají nic společného, protože živly jako takové nemají materiální podstatu. Jsou ovšem duchovní podstatou těchto látek a jsou s nimi spojeny do harmonického celku. Už starověká filosofie i věda a později alchymie a esoterika chápala čtyři živly (oheň, vzduch, voda, země) jako základní složky světa a snažila se jimi vyložit nejen přírodní jevy, ale také vnitřní složení člověka , či jeho funkci.

Spojovacím článkem Elementů je „pátá esence“ či kvintesence – nebeský éter, podle Platonské filosofie. 
Dnes bychom spíše řekli, že pátá esence, pátý element, je Bezpodmínečná Láska, která spojuje zdánlivě nespojitelné.. materiální a duchovní aspekt veškerého bytí. To ona je tou tajemnou kvintesencí veškerého pozemského světa.

Element Ohně
Oheň je plný proměn a vášně. V magii se vztahuje k ochraně, energii, akci, odvaze, práci, vůdcovství pro svou mužskou sílu. Lidé ohňoví jsou energičtí, vznětliví, optimističtí, nadšenci, dobrodruzi, vůdci a obnovitelé. Oheň je prvotní element. Představuje sílu sexu a vášně, také jiskru božství zářící v každém z nás. Magie ohně může být nebezpečná. Výsledky se dostavují rychle a jsou nádherné, ale sílu každý neunese. Základní povaha ohně: očišťující, destruktivní, projasňující, energická. 

Element Vody
Ovládá pocity, sny, lásku, smutek, moře, jezera, všechnu vodu, prchavost, nespavost, psychiku, plodnost, rodinu (soustředěnou na matku), intuice, minulé životy. Voda pročišťuje a přeje romantické lásce. Síla vody je spojena s přijímáním, očistou, růstem, znovuzrozením a smrtí. Neustále se mění a pohybuje se z jedné úrovně do druhé. Symbolizuje podvědomí. Magie vody je jemná a nenápadná. 

Element Vzduchu
Vzduch je nepředvídatelný živel. Vztahuje se ke studiu, hudbě a zvukům všeho druhu, ke zvyšování síly a k astrálnímu cestování. Základním posláním vzdušného živlu jsou především lidský intelekt jako komunikační projevy, studium a poznávání nového obecně, dále pak vztahy a společenský život. Princip vzduchu odpovídá i za duševní energii 

Element Země
Projevem tohoto živlu je gravitace. tento živel symbolizuje stabilitu, spolehlivost, pevnost, bohatství a hojnost. Schopnost prožitku. Ovládá fyzické tělo, materiální svět, fyzické cykly narození a smrti, peníze, tanec, plodnost a senzualitu. Magie Země je nesmírně mocná a účinná. Využívá síly všeho čeho je domovem - stromů, zvířat, rostlin, kamenů a lidí. Magie Země je tzv. Magie Základní. Existuje nespočetné množství aspektů fyzické látky, kterou se můžeme naučit cítit ve fyzickém světě okolo nás. Druidové popisují různé druhy stromů, jakoby stromy měly jedinečné vlastnosti a vědomí. Lidé, kteří pracují s drahokamy a jinými krystaly mohou vnímat léčivé vlastnosti, které jsou spojeny s různými kameny. 

59ecda74f9e2e9b5b230e3c92a6c6324911cb481r1-1280-1280v2_hq.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Síly spojené s Elementy jsou Elementálové. Po stovky let je vnímáme jako nejrůznější nadpřirozené bytosti spojené s přírodou, Zemí i podzemím.

Nazýváme je takto:

Gnómové jsou bytostmi Země
Sylfy jsou bytostmi Vzduchu 
Salamandři jsou bytostmi Ohně 
Nymphy jsou bytostmi Vody 

Ale zapomínáme na to, že tyto bytosti jsou především něčím, jako zemskými anděly. Anděly, kteří nejsou spojeni se Světlem jako ostatní běžní Andělé, které známe, ale ze zemskými energiemi a s úkoly, které zde mají.
Jsou to vyšší bytosti vzduchu, vod, moří.. a také Země a lidé jim svým tzv. pokrokem ničí vše, co je jim tak drahé a o co usilovnou prací pečují. 
A tak je bohužel realitou, že je lidé nejen nevnímají a jejich existenci odkazují do říší bajek a pohádek, ale ničením přírody, devastací přírodních zdrojů, po tisíceletí zde elementály a jinými bytostmi vytvářené, se tak lidé staví proti jejich energiím a jejich existenci.
Je otázkou proč se systém vyvinul právě takto. Je to skutečně v zájmu běžných  lidí? Nebo je to zájem hrstky vyvolených, kteří drancováním Země nejen plní své kapsy a konta, ale také tím staví zbytek obyvatel Země proti Elementálům. 
Neuvědomujeme si zároveň, že naše materiální hojnost, finance i naše úspěchy, práce, kariéra, ale i vtahy mezi lidmi jsou úzce spojeny právě s energiemi elementálů a  jejich tvořením .
Naše cesta vzhůru je spjata s jejich harmonickou spoluprací. Obracíme se o pomoc převážně jen k Andělům Světla a ti pak mnoho našich potřeb následně předávají svým pozemským „kolegům“ . Právě oni se pak snaží pomoci nám s našimi pozemskými starostmi. Je tedy jen nanejvýše spravedlivé a potřebné, abychom se na Elementály obraceli sami, přímo, abychom s nimi komunikovali a  tak vnímali i my jejich potřeby, které jsou potřebami Země, která je naším společným domovem .

 

Poslední fotografie

Archiv

Kalendář
duben / 2024

Statistiky

Online: 1
Celkem: 56666
Měsíc: 1036
Den: 48