Jdi na obsah Jdi na menu

ČJ - věta jednoduchá, souvětí a přímá, nepřímá řeč

1. 6. 2020

Dobrý den!

Začíná nám konečně poslední měsíc "školy" a nás čeká posledních pár úkolů. Tento týden jsem Vám dala na stránky  důležitý úkol z přírodovědy. Tak ho nepřehlédněte a nezapomeňte do pátku udělat, ať máte z PŘ pěkné známky. Chtěla jsem Vám dát zadání slohu, ale věřím, že budete na přírodovědu potřebovat více času, tak to necháme na příští týden. 

 

Každopádně, co se týče slohu, včera večer jsem pročítala všechny Vaše slohy a musím Vás moc pochválit! Od té doby, co jsem k Vám nastoupila, jste se moc zlepšili! A mám z toho radost! Je mi jasné, že mnozí z Vás s tím pořád bojujete, ale to vůbec nevadí. Teprve se to učíte. Občas jsou tam sice chyby i v pravopisu, ale pro mě je momentálně nejdůležitější, že se snažíte rozepisovat víc a víc a už to nejsou jenom takové krátké popisy, jako byly na začátku. Jen tak dál.

 

V pracovních sešitech vím, že rovnou společně opravujete, abyste si učivo upevnili, za což moc chválím!

 

Jak už jsem psala, ve středu odpoledne máme tu poradu, která se bude týkat hodnocení, tak Vám pak dám večer vědět, co a jak. Všimla jsem si taky, že jsme se ne úplně dobře pochopili, co se týče "hodnocení" Vašich dětí od Vás. Necháme to zatím být a ve středu bych Vám to vše sesumírovala najednou. Každopádně těm, co mi to již poslali, moc děkuji.

 

A teď pojďme k tomu, co Vás čeká.

V učebnici se podívejte na strany 99, 100 a 107. Na straně 99 se nachází opakování toho, co jsou věty jednoduché a souvětí. Předpokládám, že bez problémů dovedete rozlišit větu jednoduchou a souvětí. Na straně 100 máte seznámení s novým pojmem větného vzorce.

Můžete se podívat i na tohle 10minutové video, kde máte všechno pěkně vysvětleno.

https://www.youtube.com/watch?v=35YZuUqMSDM

Učebnici si pročtete, projeďte, pokud s tím nebudete mít problém, vypracujte cvičení v pracovním sešitě ze strany 31.

 

Je důležité, abyste si věty jednoduché a souvětí zopakovali a věděli, co je co, abyste pak neměli problém při určování podmětu a přísudku, který Vás čeká příští týden.

 

Ještě se tento týden podívejte na řeč přímou a nepřímou. Ti z vás, kteří čtou, s tím nebudou mít žádný problém. Řeč přímá a nepřímá se nachází na straně 107 v učebnici a straně 37 v pracovním sešitě. Písemně stačí vypracovat cvičení 1 v PS u části nazvané 4. řeč přímá a nepřímá.

Zde je cca 2minutové video, kde je řeč přímá a nepřímá vysvětlena textem:

https://www.youtube.com/watch?v=cdYmCCdXp3A

A zde je vysvětlená přímá řeč od pana učitele, které je sice pro starší děti, ale to vůbec nevadí.

https://www.youtube.com/watch?v=HYvks3pUf8s

 

Přeji krásný týden,

KP