Jdi na obsah Jdi na menu
 


Internetové zdroje pro český jazyk a literaturu

Čeština, český jazyk a literatura

Mezi tři nejlepší zdroje pro vzdělávání v gramatice a literatuře jsem vybrala Internetovou jazykovou příručku (https://prirucka.ujc.cas.cz/), Online pravidla českého pravopisu (https://www.pravidla.cz/) a Digitální knihovnu (http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/). 

Internetová jazyková příručka

Jedná se o výkladovou část internetové jazykové příručky, která také vyšla pod názvem Akademická příručka českého jazyka. Projekt je částečně podpořen projektem velké infrastruktury LINDAT/CLARIAH-CZ LM2018101 s podporou MŠMT. Najdeme zde slovníkovou část, která obsahuje přes 102 000 slovníkových hesel. Vychází z hesláře školního vydání Pravidel českého pravopisu, Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost, výběrově jsou do ní včleněna i hesla z Nového akademického slovníku cizích slov, ze slovníku neologismů Nová slova. Dále zde můžeme najít výkladovou část, kam byly zařazeny především ty jevy, na které se uživatelé češtiny v jazykové poradně ptají opakovaně. Nejde tedy o soustavný, komplexní popis současného systému češtiny. Východiskem pro jednotlivé výklady byla Pravidla českého pravopisu. Knižní vydání s doložkou MŠMT - výkladová část IJP byla výrazně rozšířena při přípravě jejího knižního vydání. První vydání příručky vyšlo se schvalovací doložkou MŠMT pod názvem Akademická příručka českého jazyka (APČJ). Na vzniku IJP se podíleli pracovníci Ústavu pro jazyk český AV ČR. Na stránkách najdeme zajímavé dotazy, tento oddíl mě zvláště zaujal, jelikož dotazy byly vážně zajímavé. Významnou složkou činnosti jazykové poradny je činnost jazykověvýchovná a popularizační. Pracovníci jazykové poradny přednášejí pro laickou a odbornou veřejnost, spolupracují s televizními a rozhlasovými stanicemi a také řadou deníků a periodik.

Online pravidla českého pravopisu

Online pravidla českého pravopisu jsem vybrala, jelikož je často používám i já, když zrovna u sebe nemám knižní vydání Pravidel českého pravopisu. Je to mnohem rychlejší varianta, jak vyhledat rychle a správně dané slovo, když nevíme jak se píše. Mimo jiné zde najdeme psaní i a y, psaní ě, zkratky, ale i tituly před jménem a za jménem. Dále si zde můžeme vyhledat: měkké souhlásky -ď, ť, ň, souhlásky párové, skupiny souhlásek, předložky a předpony s a z, délka samohlásek v domácích slovech, psaní slov přejatých, zkratky a značky, psaní velkých písmen, psaní spřežek, spojovací čárka neboli spojovník a členicí znaménka.

Digitální knihovna Kramerius - Moravská zemská knihovna 

Digitální knihovnu jsem zde zařadila proto, že téma digitálních knihoven je aktuální. Z nařízení vlády ČR se nám všechny knihovny od minulého týdne uzavřely. Digitální knihovna je tedy pro nás všechny, nejen pro studenty,velkou výhodou. Digitální knihovna nabízí digitální dokumenty prostřednictvím systému Kramerius a obsahuje jak volná, tak autorsky chráněná díla různých žánrů ve webovém rozhraní s přístupem k více digitálním knihovnám v ČR. Design webu knihovny přináší jednoduchý a srozumitelný způsob práce s digitálními dokumenty. Provozovatelem Digitální knihovny je Moravská zemská knihovna v Brně. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář