Jdi na obsah Jdi na menu
 


Valentýn

 

Svátek všech zamilovaných

 

Kde a kdy tento svátek vznikl?

    V 18. století si dva angličtí autoři, Alban Butler a Francis Douce, během výzkumu legend o křesťanských světcích povšimli, že pro zjištění identity Svatého Valentýna není dostatek důkazů. Navrhli, že Den svatého Valentýna je pravděpodobně odvozen od pohanského svátku Lupercalia slaveném ve starověkém Římě.

    V předvečer tohoto dne byly do „urny lásky“ vloženy lístečky se jmény dívek. Každý mladý muž potom tahal lísteček a dívka, jejíž jméno si vytáhl, se měla stát jeho „miláčkem“ v následujícím roce. Legenda také říká, že tento den začal být známý jako Den svatého Valentýna až díky knězi Valentýnovi. Claudius II.

    Vládce Říma, zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Bál se, že by chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli do boje. Valentýn vzdoroval vládci a tajně oddával mladé páry. Byl zatčen a později popraven 14. února. Svátek Lupercalia podle této teorie splynul s oslavami mučednictví Svatého Valentýna a vznikl romantický svátek, který je nyní 14. února slaven.

 

celebrate-valentines-day-idea_g.jpg

 

Jak je to s těmi srdíčky?

Pokud obdarováváte svoji vyvolenou, měli byste sehnat nějaké to srdce?

Vycházíme-li z původu tohoto svátku, kde byl symbol srdce jedním z hlavních prostředků vyjádření své volby, tak ano. Pravděpodobně by měl tento symbol k vaší obdarované osobě dorazit. Dnešní doba je však moderní, plyne energicky, žije svým životem a především vyjadřuje svobodu tvoření a vyjadřování každého z nás. Tudíž bychom mohli zvolit i jiná témata a formy, jakými své milované obdarujeme.

    No, ono to není úplně tak o tom daru. Dar je jen prostředek, jak druhé osobě vyjádřit, nebo-li potvrdit svou náklonnost. Takže pokud je váš člověk tvárný, který si dokáže užívat každý moment, bude dozajista spokojený i s jakýmkoliv romantickým prožitkem, který normálně pro svoji drahou polovičku neděláte. Mělo by to být něco zvláštního, speciálního. Tam srdce být nemusí. Ani čokoláda, ani červené růže. I když je pravda, že květinou ženu nikdy neurazíte :)

    Záleží také na tom jakou povahu má váš cíl lásky. Je-li to člověk, který má rád řád dodržuje tradice a vnímá svátek sv. Valentýna jako jeden z dalších vážných tradic, měli byste se zřejmě držet zajetého valentýnovského řádu, což znamená červené růže, večeře, možná čokoláda (ve tvaru srdce nejlépe) a pak třeba prstýnek, náhrdelník, nebo třeba voucher na masáž, či jakákoli jiná příjemná procedura.

    Za Valentýnský dar, nebo-li projev lásky, se dá také považovat dovolená pro vás dva. Rodiče, kteří mají děti, jsou neustále v koloběhu povinností, nemají čas na sebe a dost často ani sílu na intimnosti. Je pro ně tedy opravdu posvátné, když mohou vyjet někam, kde budou jen sami spolu a užívat si společný čas. 

    Naopak třeba vysokoškolačka, jakákoli mladá žena, by mohla ocenit příjemnou večeři, s malou pozorností a květinou. Vyznání by mělo, stejně jako celý večer, proběhnout v klidu, bez rušivých elementů, jako jsou telefonáty, pracovní povinnosti, nebo myšlenky na minulost. Pokud jsou pozitivní a netýkají se minulých lásek, zavzpomínat je příjemnou nostalgií, která zjemní celé setkání. Pozor ale na přílišné slzy. Brát vyznání lásky přes zbytečná dramata, je nedospělé a řekněme si na rovinu, kdo stojí o slzy a emoční ždímání v dnešní době?

 

    Jsme tvůrci našeho života, je důležité umět si volit takové myšlenky, kterými se chceme naplňovat! :)

 

Jak by vyznání mělo vypadat?

Tady se musíme podívat na to, co ke "své milované"  cítíme. Intenzita prožitku se odvíjí od toho, jakou intenzitou vládnou vaše city. Manžel po dvaceti letech manželství bude mít jiný typ dárku, nebo prožitku na Valentýna, než mladý pár studující na vysoké škole. Stejně tomu tak bude i v případě milenky, která je druhá v pořadí, co se týká času, ale první na postelové scéně. 

    Pokud máme výstižně charakterizovat jakým způsobem nepropásnout Valentýna, řiďte se tím, jaká vaše polovička je a co opravdu ocení. Pokud víte, že je fajn, ale...trochu to mezi vámi skřípe, nebo jste si jistí, že to nebude na celý život, určitě nedávejte dárky zavazující, jako jsou prstýnky, či náhrdelníky atp. Obdarujte svoji polovičku něčím neutrálním. Večeře také nemusí být vždy nutná. Vhodné pro krátkodobá partnerství je zábava typu kino, divadlo, nebo jakákoli jiná kultura dle libosti. Jako dárek třeba ta čokoláda s nějakým neutrálním typem náramku, nebo květina, či všechny tři věci dohromady. Hlavní je užít si to "po svém"!

 

Dárek by měl vyjadřovat míru vašich citů k dané osobě. Neměl by však být příliš svazující. Večer byste si měli užít uvolněně a bez škrobení :)

 

Nevhodné dárky jsou třeba různé typy oblečení, tedy krom erotického prádla, pokud to vaše polovička ocení. Dalším nevhodným dárkem je třeba nádobí a přístroje do kuchyně. Není to Ježíšek, ani narozeniny. Dárek má ukazovat míru vaší lásky, nic jiného.

 

Jak říci co máte na srdci?

Vhodná jsou i psaníčka, kterými řeknete vše, co máte na srdci a zároveň nejste sledovaní očima, na kterých vám záleží nejvíce. Nervozita může ledacos pokazit, proto si dejte na přípravu dostatek času a napište to, co chcete své lásce říci do malého přání, nebo dopisu. Ten můžete společně s květinami darovat s jednou větou, protože zbytek máte v psaní.

Navíc je to poetické a tento typ vyznání má přidanou hodnotu. Řekněte jí co cítíte, nebo po čem toužíte, co pro vás znamená, nebo čím vás přitahuje a proč s ní chcete být.

 

A co takhle rovnou požádat o ruku?

Představte si, že jí požádáte a ona řekne ANO. Pak každé vaše výročí bude na svatého Valentýna. A pokud se jednou nedej Bože rozvedete, budete mít stále v paměti, že Valentýn byl spojený s ním, nebo s ní. A věřte, že si v životě už jiného Valentýna nikdy neužijete. Myslím, že to není úplně nejlepší nápad.

Na Ježíška taky většinou nežádáme o ruku :D

 

A co zvířátko?

Pokud jste pár, který plánuje budoucnost, může být pořízení mazlíčka jako další krok na cestě k utužení vztahu. Nebo jako zkouška, díky které si ověříte schopnosti toho druhého. Ukáže se jak je schopný být důsledný, zda má trpělivost, na kolik je schopný milovat. Podstatné je, abyste měli jistotu, že o zvířátko vaše polovička stojí a zda má zvířata vůbec ráda. 

Pozor, pokud už ve vztahu nemáte jistotu, zvířátko určitě nepořizujte jako náplast. 

 

A jak to tedy má vypadat?

Ve své podstatě jde o společnou věc. Pokud máte vztah, ve kterém vládne otevřená komunikace, domluvte se na něčem, co by pro vás oba mohlo být příjemné. Vždyť to nemusí být nutně jen v režii mužů. Dnes se na spoustě věcech podílejí ženy, dokonce i vedou, mají vrchní pozice. Zas to ale neznamená svoji lásku nepotěšit květinou, hezkým dárkem, nebo něčím romantickým.

Dárek by mělo být něco, čím víte, že uděláte radost a zároveň bude romantický. Nebo propojit výše zmíněné. Pokud milujete, tak to ukažte. Udělejte jí radost a zároveň jí okouzlete svým smyslem pro detail. Při výběru se soustřeďte na to, co by jí opravdu oslovilo. Lámejte si hlavu a uvidíte, že ze sebe dostanete víc, než když opíšete dárek od kamaráda, který dá véču a kytku.

 

Kouzlo prožitku a jeho síla je v tom, kolik energie máte mezi sebou a jakým způsobem mezi vámi proudí. 

 

moon-3059324-scaled.jpg

 

Přeji všem krásné období lásky!

 

Užijte si partnera plnými doušky, obklopte se láskou a její magií. Svět bude rád za lidi, kteří se milují :)

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Facebook

Mail list


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 9777
Měsíc: 498
Den: 20