Jdi na obsah Jdi na menu
 


zřícenina hradu Rožnov pod Radhoštěm

8. 6. 2020

Zbytky hradu Rožnova se nacházejí asi 2 km západně od středu města Rožnov pod Radhoštěm na Vrchu Hradisko.

Hrad u poslední osady na moravsko-uherských hranicích založil v 2. pol. 13. stol. olomoucký biskup Bruno ze Šaumburka nebo jeho nástupce Dětřich, jako sídlo biskupského mana Bohuslava z Krásna (1299-1310).

V r. 1348 drželi hrad lénem páni z Kravař, kteří hrad rozšířili a zesílili opevnění. roznov-podle-m.-placka.jpg

Na začátku 15. století hrad získali páni z Kravař do svého vlastnictví, r. 1436 páni z Cimburka a po nich páni ze Sovince, kteří severně od hradu v místech příkopu vybudovali nové Předhradí.

9434.jpgV letech1446-48 se hradu zmocnil loupeživý rytíř Jan z Menspeku a dále se majitelé často střídali. Páni z Kunštátu, kteří hrad drželi v letech 1502-31 a po nich páni ze Šelmberka, renesančně upravili západní hradní palác. V r. 1535 získal hrad Jan z Pernštejna, který si jako nové sídlo svého panství zvolil Valašské Meziříčí, kde si postavil zámek a hrad v Rožnově nechal s povolením krále Ferdinanda I. v r. 1539 zbořit.

Hrad byl zbořen pravděpodobně jen částečně, protože za uherských válek v 2. polovině 17. století bylo opevnění hradu zesíleno výstavbou barokních bastionů a pro posádku byly postaveny dřevěné budovy. K celkovému zániku hradu došlo na počátku 18. století za pánů ze Žerotína, kteří stavěli pod hradem hospodářský dvůr a k jeho stavbě použili zdivo z hradu. V r. 1862 za Kinských bylo povoleno i obyvatelům města, aby rozebírali zříceniny.

Do dnešní doby jsou patrné pozůstatky barokních bastionů, příkop a val, základové zdi hradeb a torzo západního a východního paláce, kde jsou patrny zasypané sklepní prostory a zbytky gotického ostění. zdroj: z  www.turistika.cz/mista/roznov-pod-radhostem-hrad-roznov/detail

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář