Jdi na obsah Jdi na menu
 


zámek Prostějov

15. 7. 2020

Zámek Prostějov je renesanční zámek  a částečně secesním slohu ve statutárním městě Prostějov. Má čtyři křídla a je jednopatrový.250px-prostejovsky_zamek_-prostejov-_czech_republic-.jpg Vy220px-prostejov_1903.jpgstavěn byl mezi lety 1522–1526 Janem IV. z Pernštejna.

Původně byl zamýšlen jako „pevnost”.   Zámek byl zamýšlen jako součást městských hradeb a sloužit měl především k obraně města  Když se zjistilo, že bude lepší zámek využívat jako panské sídlo, nechal tehdejší majitel zámku Vratislav II. z Pernštejna mezi lety 1568–1572  provést rozsáhlou přestavbu. Dostavěny byly mimo jiné arkády a vstupní portál.

    Během třicetileté války však byla většina zámku zničena. Snad jediná významnější část, která se obešla bez výraznějších oprav byl vstupní kamenný portál.

       Na přelomu 16. a 17. století se zámek ocitl ve vlastnictví Karla I. z Lichtenštejna a sloužil částečně i jako vězení pro nekatolíky. Kolem zámku byl kvůli tomuto účelu vykopán hluboký příkop ohraničený železným plotem.  Tento příkop se zachoval dodnes a jelikož bývá často volně přístupný, stal se zajímavou součástí zámku.

         Po třicetileté válce byl zámek provizorně opraven, ale již nikdy nebyl využíván jako panské sídlo. V zámku panovalo bezvládí. V 18. století se v zámku nacházela sýpka, byty úředníků a opět, ale tentokrát židovské vězení, později také textilní manufaktura. Roku 1851 zde chtěl zřídit Fortunát Hofmann, který zámek koupil, pivovar. K tomu ale nedošlo a zámek zůstával bez využití. Až ve 2. polovině 19. století koupila zámek rodina Chmelařových a vytvořila z něj kulturní centrum. Koncem 19. stol. pak zámek od Chmelařových koupila Záložna a zastavárna Prostějov.

V letech 1900–1906 byly dle n220px-v_prostijove_na_renko.jpgávrhu Jano Köhlera domalovány na fasádu zámku typické renesanční sgrafity, které jsou na stavbě dodnes. 

Velká změna nastala až v době, když se zámek stal majetkem města Prostějov. V jeho levém křídle začala fungovat ZUŠ V. Ambrose a v křídle pravém turistické informační centrum, které bylo ale přesunuto do nové radnice.

V současnosti je volně přístupné nevelké nádvoří a některé výstavní síně.Prohlídky zámku neprobíhají pravidelně ale informace jsou k dispozici v informačním centru u nové radnice na náměstí Tomáše Garrigue Masaryka. Českým ministerstvem kultury byl rovněž prohlášen za oficiální kulturní památku České republiky. 

  zdroj:https://cs.wikipedia.org/wiki/Prost%C4%9Bjov_(z%C3%A1mek) (upraveno)

Filmaři v Prostějově:

Česká televize zde natáčela např. seriál Četnické trampoty, Četníci z Luhačovic

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář