Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelňačka

29. 3. 2020

INREDIENCE (4 porce)
500 g kysaného bílého zelí
400 g brambor
200 g žampiónů či jiných hub
200 g uzeného tofu
1 velká mrkev
1 velká cibule
2 lžíce řepkového oleje
250 ml ovesné smetany
1,5 l zeleninového vývaru
1 lžíce sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
1/2 lžíce drceného kmínu
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
8 kuliček celého černého pepře
sůl

POSTUP
Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme doměkka vařit do hrnce s osolenou vodou s kmínem. Do jiného hrnce vhodíme na rozpálený olej nadrobno nakrájenou cibuli a necháme jí zesklovatět. Přidáme nakrájenou mrkev a žampiony a vše společně chvíli opekáme. Směs zasypeme sladkou a pálivou paprikou, vše promícháme (ne dlouho, paprika by jinak zhořkla) a zalijeme zeleninovým vývarem. Z kysaného zelí slijeme vodu, pokrájíme ho a přidáme společně s bobkovým listem, drceným kmínem, celým pepřem a novým kořením k základu a vaříme asi 20 minut. Poté přidáme uvařené slité brambory a nakrájené uzené tofu, přilijeme ovesnou smetanu a dosolíme. Zelňačka lépe chutná druhý den