Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poprvé pražská podívaná aneb Hurvínek mezi osly

3. 4. 2020

5.listopadu 2019 u školy holky zase za dámy a kluci s kravatou a kloboučky – jedeme poprvé do divadla, rovnou do dejvického Divadla Spejbla a Hurvínka Praha. Jede celá velká parta prvňáčků a druháčků, vezeme se dvěma autobusy, doprava je hustá, řidiči z Benešova to zvládají.

A tak se ocitáme u Kulaťáku a jdeme pražskými ulicemi k divadlu, u kterého nás vítá mosazná lavička se sochou Spejbla. Uvnitř je to také moc hezké, plno loutek od těch nejmenších až po nadživotní velikost. Hezké posezení nás nalákalo ke svačině a už jdeme do hlediště. Pohodlná sedadla sevřela dětská tělíčka a je tu Hurvínek a zápletka. Zastihli jsme ho, jak jde s Máničkou ze školy a frflá, jak ho učení nebaví, je to otravné a proč by vlastně měl chodit do školy, když nechce. Zničehonic se objeví prapodivný pan Hýkálek s oslíma ušima a pozve Hurvínka na výlet do Oslova, kde ho prý očekává spousta úžasných věcí. A taky že ano. Hned za městem zapřáhne Hýkálek Hurvínka do oslího spřežení a v Oslově dělá vše pro to, aby se z Hurvínka stal osel doopravdy. Je tedy fakt, že v Oslově se oslům pod vládou starosty Hýkálka žije velice dobře, kdo se nechce učit, ten tam prospívá. A kdo se učit chce, toho vrchní oslové potrestají. Nejlépe se mají osli, kteří nechodili do školy, a pokud ano, špatně se učili. Posiluje je pohrdavý vztah ke vzdělaným.

Spejbl s Máničkou a Žerykem mají co dělat, aby Hurvínka z té šlamastyky vytáhli. Osli zůstanou osly a Hurvínek Hurvínkem. A nakonec je moc rád, že může do školy.

Představení bylo veselé, napínavé a poučné.

Režie: Miki Kirschner, dramaturgie: Denisa Kirschnerová

Fotografie   ZDE