Jdi na obsah Jdi na menu
 


2019-06-24 / Spolupráce se školkou

img_20190308_091647a.jpgKdyž se pí. učitelky z MŠ Exilu v O.-Porubě, kterou navštěvuje vnuk, dověděly, že jeho taťka je kutil a lodní modelář, požádaly ho, aby děti seznámil se základním nářadím a předvedl jim, jak se používá. A aby si práci s ním mohli děti také pod dozorem vyzkoušet sami.

Tak jsme se za KUBIK-Team s Petrem ujali přípravy několika technicko - populárních "přednášek" pro pěti až šestileté děti. Tedy, tíha přednášek a práce s dětmi ležela na Petrovi, já jsem mu jen pomohl připravit stavebničku parníku.

Se školkou se dohodl rozsah tří půldenních "instruktáží".

- Seznámení s nářadím a výroba ptačího krmítka

- Výroba parníku ze stavebnice

- Předvedení plavby modelů na rybníku

Takže postupně.

08. 03. 2019 - Seznámení s nářadím a výroba ptačího krmítka

Petr si přivezl připravené jednotlivé díly, ze kterých s dětmi krmítko sestavoval. Ovšem nejdříve je seznámil s nářadím a děti si pod dozorem vyzkoušeli řezání, pilování, vrtání, zatloukání a šroubování. Docela je to bavilo a žádný úraz nebyl hlášený. Načež se z jednotlivých dílů začalo rýsovat ptačí krmítko. To je bavilo nejvíc. Nakonec se ještě na střechu krmítka nalepily klacíky z větviček, aby ptáčkům neklouzaly nožky, a krmítko se mohlo upevnit na jeden ze stromů, kterých je v zahradě školky několik. Děti měli ze změny v každodenní školkové jednotvárnosti docela radost.

05_rezani.jpg24_hotove-krmitko-povesime-venku-na-strom.jpgimg_20190308_100311.jpg

Fotoprezentace 1

06. 04. 2019 - Výroba parníčku

Dalším krokem plánovaným v procvičování rukodělných dovedností dětí byla výroba jednoduchého parníčku. Tady jsem svou troškou přispěl i já. Připravil jsem stavebnici asi dvaceti polystyrenových parníčků a jednoduchou videoprezentaci, jak se má při sestavování postupovat. Trochu jsem se obával, že to bude na děti příliš velké sousto. Ale mýlil jsem se. Děti i za pomoci Petra a pí. učitelek stavbu bravurně zvládli, každý parník si podle svého vkusu vybarvili a potom šli na zahradu velkou flotilu spustit na vodu do bazénu. Pěkně jim k tomu svítilo sluníčko a tak se nakonec i s modely vykoupali sami. Radosti byl kopec!

06_priprava-stavby.jpg30_flotila.jpg18_mam-hotovo.jpg

Fotoprezentace 2

24. 06. 2019 - Předvedení plavby modelů na rybníku

Počasí bylo docela příjemné a tak dětem přišlo vhod, že mohli dopoledne strávit venku u rybníka. Jak jinak - v Porubě pod zámkem. Rybník je od školky nedaleko a pro děti to byla příjemná procházka. Připraveny k předvedení byly tři modely. Legendární ARTUR, oranžová slalomka a divoký "Ital". Po krátké instruktáži už děti sami s ARTUREM brázdili vlny Zámeckého rybníka. Komu řízení dělalo nějaké potíže, tomu ráda pomohla paní učitelka. Některé děti si vyzkoušeli i slalomku, která měla pro tento účel sníženou rychlost. Na závěr Petr předvedl trochu divočiny s Italem. Dětem se jeho rychlost moc líbila. Po jízdách malým kapitánům vyhládlo a proto přivítali, že jim paní učitelky vzali svačinku sebou.

06_tesili-se-vsichni.jpg25_baterka-v-modelu-uz-byla-vybita.jpg17_jini-rizeni-zvladali-sami.jpg

Fotoprezentace 3

Snad se dětem naše prezentace líbily a příště už budou vědět, jaký je rozdíl mezi pilkou a pilníkem, trochu se vyznají v nářadí a neublíží si, když ho vezmou do ruky. V tom případě snad naše snaha nevyšla nazmar.

kubik-team_logo.jpg