Jdi na obsah Jdi na menu
 


2021-06-12 / Setkání s modely lodí LODIVOD 2021

00_lodivod-za-branou-2021.jpgNaše tradiční červnová akce v Ostravě-Třebovicích na rybníčku LAŠA byla opět poznamenána bojem s neviditelným nepřítelem Coviďákem a vládními opatřeními, které se mu snaží stavět do cesty. Protože z nich nebylo jasné, zda se mohou konat modelářské soutěže, rozhodli jsme se akci pojmout jako „Setkání s modely lodí – LODIVOD za branou 2021“, kterou jsme uskutečnili 12.6.2021.

Jako pořadatelé jsme samozřejmě museli respektovat v tu dobu platná opatření, což pro účastníky a jejich doprovod znamenalo prokázání bezinfekčnosti některým z dokladů TON, dodržování 3R a poskytnutí svých kontaktů. Protože počet osob na venkovních akcích byl v tu dobu umožněn tuším pěti stům osobám, tak jsme počet účastníků a jejich doprovodu nemuseli neomezovat.

Horší to bylo s diváky. U nich bychom těžko zjišťovali potřbné informace, tak jsme je do areálu k naší lítosti nemohli vpustit. Proto k letos na LODIVODA nebyla provedena žádná větší propagace. Sice nás to velmi mrzí, ale podobné to bude i v budoucnu. dokud se situace s Covidem neurovná natolik, aby se tyto kontroly nemusely provádět. Věřím, že se dočkáme.

Na dodržení všech podmínek nekompromisně dohlížel pan domácí (viz foto). Opatření sice pro účastníky znamenala jistý diskomfort, ale díky pochopení všech jsme si dobrou náladu z modelářského setkání nenechali Covidem pokazit.

04_vse-pod-dozorem-pana-domaciho.jpg

Nyní, s odstupem času, můžeme prohlásit, že nás na Laši Covid nenavštívil.

Ale vraťme se k průběhu setkání. Účast byla i díky covidové problematice menší, asi 40 osob, z toho 25 s modely. Odjelo se cca 120 startů.

nastup-ucastniku.jpg

Tentokrát nás mimo pravidelných účastníků navštívili také další lodičkáři.

V kategorii F4-A představil náš kolega Víťa Divácký z Dolního Újezdu u Olomouce krásný model tlačného remorkéru „PORTÁŠ“. Slíbil, že trochu zapracuje na vylepšení jízdních vlastností, aby ostatní příště úspěšností jízd víc potrápil.

201_mp_2021-zleb.jpg    26_portas-pana-divackeho.jpg

Mezi footynáře si odskočili manželé Dybovi z Ostravy-Přívozu. Ti se především věnují poctivé modelářské práci na plovoucích maketách plachetnic třídy NSS. Věřím, že až se covidová krize přežene, předvedou divákům na Laši i některou ze svých maket.

41_vyhlaseni-footy.jpg

Mezi ostatními účastníky se letos objevila rodinka Urnerových. Zatím co děti s tatínkem jezdili s modely, maminka pilně fotila. Markétka ve třech létech byla taky nejmladší účastnicí našeho setkání.

14_na-startu-nejmladsi-marketka.jpg    23_nejmladsi-marketka.jpg

A brácha Matyáš, jako druhý nejmladší, vyhrál třídu F4-A do 15-ti let. Tatínek ve stejné kategorii dospěláků obsadil střed startovního pole. Putovní pohár LODIVODA lodivodů pro rok 2021 v kategorii F4-A získal Petr Malík.

33_vyhral-maty.jpg   40_lodivod-lodivodu-2021-je-petr.jpg

Kategorie slalomek F3-E v podmínkách setkávání na Laši doznala v tomto roce jedné podstatné změny. Opustili jsme zastaralý systém dvou jízd v jednom startu a přešli jsme na aktuálně platné pravidlo dle NAVIGA pěti minut pracovního času, ve kterých soutěžící může vykonat libovolný počet jízd. Pokud chceme v rámci seriálu třídy M tuto kategorii oživit, musíme respektovat reglement organizace NAVIGA.

46_slalomka-ps.jpg    52_vitezove-f3e.jpg

Letošní modelářské setkání se od předchozích lišilo ještě v jedné věci.
Po ukončení jednotlivých tříd bezprostředně následovalo jejich vyhlášení. Tato změna, které se budeme držet i do budoucna, je motivována snahou, aby ti, kteří už mají svojí třídu odjetou a v dalších kategoriích nestartují, nemuseli čekat až na závěr celé akce a mohli v případě potřeby odejít dříve. Na soutěžích vyšších úrovní by tento postup asi znamenal neúctu k ostatním vítězům, ale u nás na regionálním setkání tak vycházíme vstřích účastníkům, kteří nemají celý den vyhrazen pouze pro modely lodí. Pořadatelům při nedostatku personálu tato praxe přináší spíš časové zdržení, ale věřím, že účastníci z větší vzdálenosti, nebo rodiče s menšími dětmi, tuto úpravu ocení a ostatní ji pochopí.

Letošního LODIVODA provázelo příjemné počasí, bylo jasno a slunečno, později oblačno, teplota vzduchu 23°C, vál mírný jihovýchodní vítr s občasnými poryvy, což přispělo hladkému průběhu a dobré náladě všech.

44_zvitezil-dalibor.jpg

  Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kdo nás mohli navštívit, že tak učinili,
dále všem pořadatelům za perfektně odvedenou práci

a také našim přátelům z třineckého DDM za tradiční převzetí patronátu nad footynama.

Snad se i letošní modelářské setkání na LAŠI všem líbilo a příště sebou vezmou své přátele z blízkého okolí nebo z i dalekých končin. Budeme se těšit.

Partneři akce:

01_trebovicky-spolek-lasa.jpg   06_autel.jpg   04_cd-cargo.jpg  15_lodni-modelari-trinec.jpg

   10_boneka.jpg    11_athos.jpg 

Zde je k nahlédnutí výsledková listina

Autoři fotografií ve fotogalerii:
Míša Kubíčková, Pavel Ševčík, Víťa Divácký
Fotogalerie

kubik-team_logo.jpg