Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je to vlastně anime?

29. 4. 2020

Anime je označení japonských animovaných filmů a seriálů. Anime se dělí na několik různých skupin: OVA (Original Video Animation), ONA (Original Net Animation), filmy, televizní seriály, speciály a hudební videa. Tento velmi zajímavý styl pochází z Japonska kde je zdaleka nejrozšířenější. Vyznačuje se charakteristickým stylem kresby postav a pozadí.Termín anime se pro označení animovaných seriálů a filmů vzniklých mimo Japonsko nepoužívá. Ale i přesto mimo Japonsko vznikají díla anime vizuálně podobná  jako například seriál Castelvania, který je z Ameriky.

Anime má velmi širokou škálu žánrů, od akčních seriálů přes detektivky až po psychologická dramata. Obvykle se anime vysílá jako televizní program, vychází na DVD nebo publikuje jako videohry. Anime bývá často ovlivněno nebo přímo inspirováno mangou, neboli japonským komiksem. Někdy to ovšem bývá na opak a manga je inspirována anime. Někdy se také stane že je anime natočeno jako hraný film. Anime produkuje řada japonských animátorských studií, mezi nejznámější patří Studio Ghibli nebo Gainax.

V Česku jsou známá většinou jen anime určená pro děti jako například Pokémon nebo film Cesta do fantazie. Anime se ovšem nezaměřuje na dětské diváky ale spíše na dospělé publikum, což je pro západní kulturu dosti překvapivé. Dospělí fanoušci Anime častěji uvádějí spíše tituly jako: Hrob světlušek, Ghost in the shell, Neon Genesis EvangelionPrincezna MononokeVampire hunter D nebo Akira.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář