Koprová omáčka
SUROVINY (6 PORCÍ)
- přepuštěné máslo 3 lžíce
- čerstvý kopr 1-2 svazečky
- smetana ke šlehání 1 kelímek
- plnotučné mléko 500 ml
- hladká mouka 5 lžic
- hovězí vývar 500 ml
- mletý bílý pepř, ocet, třtinový cukr, sůl
POSTUP
1. Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.
2. V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme.
3. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky.
4.Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu.
5. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.
6. Koprovou omáčku podáváme s houskovými knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem.
Zdroj: https://recepty.vareni.cz/luxusni-koprova-omacka/
Obrázek: https://www.albert.cz/recepty/koprova-omacka-2
Náhledy fotografií ze složky Česká kuchyně