Jdi na obsah Jdi na menu

Koprová omáčka

18. 5. 2020

SUROVINY (6 PORCÍ)

- přepuštěné máslo 3 lžíce

- čerstvý kopr 1-2 svazečky

- smetana ke šlehání 1 kelímek

- plnotučné mléko 500 ml

- hladká mouka 5 lžic

- hovězí vývar 500 ml

- mletý bílý pepř, ocet, třtinový cukr, sůl

 

POSTUP

1. Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.
2. V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. 

3. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky.

4.Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu.

5. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

6. Koprovou omáčku podáváme s houskovými knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem.

 

Zdroj: https://recepty.vareni.cz/luxusni-koprova-omacka/

Obrázek: https://www.albert.cz/recepty/koprova-omacka-2

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Česká kuchyně