Lasagne
SUROVINY (6 PORCÍ)
- pláty na lasagne 12–16 ks
- parmezán 100 g
MASOVÉ RAGÚ
- mleté hovězí maso 500 g
- mleté vepřové maso 300 g
- olivový olej 60 ml
- mrkev 2 ks
- cibule 1 ks
- celer, asi 1,5 cm silný plátek
- loupaná rajčata 2 konzervy
- česnek 2 stroužky
- červené víno 500 ml
- hovězí vývar 200 ml
- muškátový oříšek
- snítka čerstvého rozmarýnu
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
BEŠAMELOVÁ OMÁČKA
- plnotučné mléko 600 ml
- máslo 45 g
- hladká mouka 45 g
- menší cibule 1 ks
- muškátový oříšek
- bobkový list 1 ks
- hřebíček 3 ks
POSTUP
1. Předehřejte troubu na 180 ˚C.
2. Nejprve připravte masové ragú. V pánvi rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli spolu s mrkví a celerem. Restujte, než bude zelenina měkká a dozlatova orestovaná. Trvá to přibližně 15 minut. Přidejte česnek s rozmarýnem a restujte ještě další dvě minuty.
3. Do základu přidejte oba druhy mletého masa a pokračujte ve vaření, dokud se nevyvaří všechna šťáva. Směs podlijte polovinou červeného vína, zamíchejte a vařte přibližně 35 minut.
4. Jakmile se víno vyvaří, přidejte rajčata z konzervy a hovězí vývar. Nezakryté vařte další 1,5 hodiny. Pokud je třeba, podlijte směs trochou vody. Dle chuti osolte a opepřete.
5. Mezitím se pusťte do přípravy bešamelové omáčky. Do středního rendlíku dejte mléko a přidejte bobkový list. Cibuli rozkrojte na dvě půlky, zapíchněte do ní hřebíčky a přidejte ji do rendlíku k mléku. Mléko přiveďte téměř k bodu varu a na mírném plamenu vařte přibližně 5 minut. Nechte vychladnout.
6. V druhém rendlíku si připravte jíšku. Rozpusťte máslo, přidejte mouku a za neustálého míchání vařečkou restujte přibližně 30 vteřin. Takto připravenou jíšku odstavte z ohně a přidejte do ní přeceděné mléko. Míchejte tak dlouho, až bude mouka v mléce kompletně rozpuštěná.
7. Vraťte rendlík zpět na plotnu a za stálého míchání vařte přibližně 4 minuty, až omáčka zhoustne. Snižte plamen na minimum a vařte přibližně 20 minut. Jakmile je omáčka lesklá a hladká, přidejte do ní muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem.
8. Připravte si zapékací mísu nebo pekáček, do kterého budete jednotlivé vrstvy skládat. Nejprve je třeba povařit lasagne v osolené vodě s kapkou oleje. Po chvilce je zchlaďte studenou vodou, abyste zastavili proces jejich „měknutí“.
9. Dno zapékací nádoby potřete připraveným bešamelem, na něj vyskládejte vrstvu lasagní a pak přidejte vrstvu masového ragú. Postup opakujte tak dlouho, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstvu tvoří lasagne, rajčatové ragú a bešamel. Na závěr přidejte na vrstvu bešamelu strouhaný parmezán.
10. Zapékací nádobu uložte do trouby na 30–45 minut. Povrch lasagní musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!
Zdroj: https://fresh.iprima.cz/prima-fresh/video-lasagne-bolognese-podle-pohlreicha
Obrázek: https://www.google.cz/search?q=lasagne&tbm=isch&ved=2ahUKEwja_97D8a3pAhWWOuwKHeK-CdMQ2-cCegQIABAA&oq=lasagne&gs_lcp=CgNpbWcQAzICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAA6BAgAEBM6BggAEAoQGFCRhwRYyqkEYMOrBGgCcAB4BIAB0wGIAbETkgEGMC4xMy4xmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWewAQA&sclient=img&ei=nlu6Xto4lvWwB-L9ppgN&bih=722&biw=1536&hl=cs#imgrc=TwMhAHckooS6oM
Náhledy fotografií ze složky Italská kuchyně