Jdi na obsah Jdi na menu

Lasagne

SUROVINY (6 PORCÍ)

- pláty na lasagne 12–16 ks

- parmezán 100 g

MASOVÉ RAGÚ


- mleté hovězí maso 500 g

- mleté vepřové maso 300 g

- olivový olej 60 ml

- mrkev 2 ks

- cibule 1 ks

- celer, asi 1,5 cm silný plátek

- loupaná rajčata 2 konzervy

- česnek 2 stroužky

- červené víno 500 ml

- hovězí vývar 200 ml

- muškátový oříšek

- snítka čerstvého rozmarýnu

- sůl a čerstvě namletý černý pepř

BEŠAMELOVÁ OMÁČKA 


- plnotučné mléko 600 ml

- máslo 45 g

- hladká mouka 45 g

- menší cibule 1 ks

- muškátový oříšek

- bobkový list 1 ks

- hřebíček 3 ks

 

POSTUP 

 

1. Předehřejte troubu na 180 ˚C.


2. Nejprve připravte masové ragú. V pánvi rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli spolu s mrkví a celerem. Restujte, než bude zelenina měkká a dozlatova orestovaná. Trvá to přibližně 15 minut. Přidejte česnek s rozmarýnem a restujte ještě další dvě minuty.


3. Do základu přidejte oba druhy mletého masa a pokračujte ve vaření, dokud se nevyvaří všechna šťáva. Směs podlijte polovinou červeného vína, zamíchejte a vařte přibližně 35 minut.


4. Jakmile se víno vyvaří, přidejte rajčata z konzervy a hovězí vývar. Nezakryté vařte další 1,5 hodiny. Pokud je třeba, podlijte směs trochou vody. Dle chuti osolte a opepřete.


5. Mezitím se pusťte do přípravy bešamelové omáčky. Do středního rendlíku dejte mléko a přidejte bobkový list. Cibuli rozkrojte na dvě půlky, zapíchněte do ní hřebíčky a přidejte ji do rendlíku k mléku. Mléko přiveďte téměř k bodu varu a na mírném plamenu vařte přibližně 5 minut. Nechte vychladnout.


6. V druhém rendlíku si připravte jíšku. Rozpusťte máslo, přidejte mouku a za neustálého míchání vařečkou restujte přibližně 30 vteřin. Takto připravenou jíšku odstavte z ohně a přidejte do ní přeceděné mléko. Míchejte tak dlouho, až bude mouka v mléce kompletně rozpuštěná.


7. Vraťte rendlík zpět na plotnu a za stálého míchání vařte přibližně 4 minuty, až omáčka zhoustne. Snižte plamen na minimum a vařte přibližně 20 minut. Jakmile je omáčka lesklá a hladká, přidejte do ní muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem.


8. Připravte si zapékací mísu nebo pekáček, do kterého budete jednotlivé vrstvy skládat. Nejprve je třeba povařit lasagne v osolené vodě s kapkou oleje. Po chvilce je zchlaďte studenou vodou, abyste zastavili proces jejich „měknutí“.


9. Dno zapékací nádoby potřete připraveným bešamelem, na něj vyskládejte vrstvu lasagní a pak přidejte vrstvu masového ragú. Postup opakujte tak dlouho, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstvu tvoří lasagne, rajčatové ragú a bešamel. Na závěr přidejte na vrstvu bešamelu strouhaný parmezán.
 

10. Zapékací nádobu uložte do trouby na 30–45 minut. Povrch lasagní musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!

 

Zdroj: https://fresh.iprima.cz/prima-fresh/video-lasagne-bolognese-podle-pohlreicha

Obrázek: https://www.google.cz/search?q=lasagne&tbm=isch&ved=2ahUKEwja_97D8a3pAhWWOuwKHeK-CdMQ2-cCegQIABAA&oq=lasagne&gs_lcp=CgNpbWcQAzICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAA6BAgAEBM6BggAEAoQGFCRhwRYyqkEYMOrBGgCcAB4BIAB0wGIAbETkgEGMC4xMy4xmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWewAQA&sclient=img&ei=nlu6Xto4lvWwB-L9ppgN&bih=722&biw=1536&hl=cs#imgrc=TwMhAHckooS6oM

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Italská kuchyně