Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

Skandinávské bydlení je top trendem posledních desetiletí a i když se to zdá už skoro nemožné, jeho obliba pořád roste. Seveřané si své tradice hýčkají, rozvíjejí je a staví na nich. Výsledkem je jedinečný styl interiéru i života, který se pod pojmem Scandinavian Design píše od roku 1951, ale své kořeny zapustil už o stovky let dříve.

Všechno souvisí se vším a skandinávský design není výjimkou. Za jeho světovým úspěchem, kterému se severské země těší už od padesátých let, stojí provázanost historického, ekonomického i politického vývoje. Zatímco západní Evropu už v 18. století ovládla průmyslová revoluce, chudému severu stále dominovalo tradiční zemědělství a rukodělná práce. Nebyli by to ale potomci Vikingů, aby nevýhody neproměnili ve své přednosti! Když tedy se zpožděním začali budovat moderní hospodářství, zaměřili se přitom na největší národní bohatství: řemeslnou tradici formovanou norským řezbářstvím, švédskou keramikou, dánským tkalcovstvím či finským sklářstvím. 

A správně pochopili, že hodnota užitého umění se zvýší, když se bude dále rozvíjet. Tak koncem 19. století začaly vznikat školy, sdružení a muzea inspirované tím nejlepším, co na tehdejším starém kontinentu bylo – německým Bauhausem a britským hnutím Arts and Crafts. Funkční základ zjemněný čistou estetikou byl připravený ukázat se světu. Termín ‚skandinávský design’ poprvé zazněl na londýnské výstavě Scandinavian Design for Living v roce 1951, klíčové ovšem bylo až Triennale v Miláně, kde krása nábytku z izolované části Evropy upoutala pozornost editorky amerického časopisu House Beautiful Elizabeth Gordon. 

Za pomoci kolegů novinářů a profesionálů z oboru zorganizovala putovní výstavu Design in Scandinavia, která se v letech 1954 - 1957 pořádala v USA a Kanadě, a okouzlila přitom celý svět. Dnešní nordic styl je o něco barevnější, hravější a hřejivější, ale stále je charakterizován vzdušnou elegancí zajištěnou světlým dřevem, pastelovou škálou barev a výraznou strukturou přírodních materiálů. 

Dánsko
Dánsko patří mezi nejvýraznější země skandinávského  designu. Pro dánský design je typické spojení funkčnosti, krásy a elegance. Hlavní funkcí  dánského nábytku je udrživání jednoduchého a estetického prostředí přispívající ke spokojenějšímu životu.
Moderní dánský design se formoval v 50. letech 20. století na základě dvou uměleckých směrů funkis a funkcionalismu.
 
Švédsko
Za zrod švédského moderního designu je považován rok 1970, kdy švédská společnost otavřela galerii ve Stockholmu.
Tato expozice prezentovala přes dvacet vybraných interiérů navržených převážně začínajícími architekty. Účeleme bylo předvést nižším vrstvám obyvatelstva cenově dostupný a esteticky hodnotný nábytek a interiérové vybavení.
 
Finsko
Hlavním představitelem a průkopníkem finského designu byl návrhář a architekt Alvar Aalta. Pro jeho tvorbu jsou charakteristické organické tvary a zvlněné linie. Dalším významným finským návrhářem byl Eore Saarinem. Pomohl vytvořit nový typ modernismu prosazující organické a lidem příjemné tvary. Finským národním symbolem je tvorba Tapia Wirkkaly. Navrhl například design lavhve finské vodky Finlandia nebo finské bankovky z roku 1955.
 
Norsko
Čelním představitelem norského designu byl Ingmar Relling, který komplexně řešil podobu interiérů a nábytku. Navrhl například ikonické křeslo Siesta.
Revoluční návrhy sedacího nábytku navrh Peter Opsivk. Jeho návrhy umožňovaly velkou variabilitu v užívání a byly jednoduše konstrukčně řešené.