Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chuťovky

Utopenci speciál
Špekáček cca 1/2 kg, Cibule 4 ks, Worcestrová omáčka 4 lžíce, Ocet 4 lžíce, Rostlinný olej 4 lžíce, Hořčice plnotučná 4 lžíce, Kečup - jemný 4 lžíce, Voda 8 lžíc
Špekáčky oloupeme a jak kdo chce nakrájíme, nebo podélně rozřízneme. Nálev: smícháme worchestrovou omáčku, ocet, olej, hořčici a kečup s vodou, povaříme a přidáme 1/2 lžičky chilli, sůl, pepř, papriku. Nechat macerovat alespoň týden - vydrží až měsíc v lednici.

Cibulové kroužky v pivním těstíčku
Cibuli nakrájíme na kroužky a rozebereme, naložíme do mléka alespoň na ½ hodiny (ztratí štiplavost), těstíčko namícháme z hladké mouky, cca 2 vajec, trochy piva, trochy mléka, sůl, pepř, polékové koření do medové konzistence. Kroužky přecedit, namáčet ve škrobu a pak v těstíčku a osmažit v tuku a osušit.

Nakládaný hermelín jemný
4 ks hermelínu, 4 lžíce ajvaru (nebo Harisa, Sambal Oleek atd.),  4 malé cibule, 6 stroužků česneku, 4 bobkové listy, 12 kuliček nového koření, sušená rajčata nakládaná v oleji, asi ¾ l slunečnicový olej
Hermelín rozkrájíme podélně napůl, potřeme lžící ajvaru a slepíme (můžeme pak rozkrojit na půlky nebo čtvrtiny). Cibuli nakrájíme na měsíčky, česnek nasekáme najemno.  Do důkladně vyčištěných sklenic klademe vrstvu nakrájené cibule, česneku, kolečko hermelínu, sušená rajčata, nové koření a bobkový list. Dále opakujeme se zbytkem surovin. Jakmile jsou všechny navršené, zalijeme olejem, uzavřeme, necháme cca 1 týden v lednici odležet. Jako variantu můžeme mezi slepované půlky hermelímu ještě vložit hrstičku dozlatova osmažené cibulky.

Pikantní nakládaný hermelín s feferonkou
4 hermelíny, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 400 ml slunečnicového oleje, 2–4 feferonky, několik snítek tymiánu a rozmarýnu, 12 bobkových listů, 2 lžičky celého čtyřbarevného pepře, 2 lžičky nového koření. Na pastu: 5 stroužků česneku, 80 g krájených sušených rajčat v oleji, hrstku oregana, 1 lžičku kuliček koriandru, 1 lžičku sladké papriky
V hmoždíři rozetřete na pastu 5 stroužků česneku, sušená rajčata, kuličky koriandru, oregano a sladkou papriku. Hermelíny podélně rozkrojte a připravenou pastou potřete vnitřní strany, poté sýry složte vnitřními stranami zpět k sobě a rozřízněte napůl, aby se lépe vkládaly do sklenic. Nakrájejte cibuli na měsíčky a 5 stroužků česneku na plátky. Na dno každé sklenice dejte nejprve část cibule a česneku, pak vložte rozpůlený hermelín, bobkový list, pepř, nové koření, bylinky a feferonku. Postup ještě jednou zopakujte, dokud sklenici nenaplníte. Na závěr zalijte olejem. Sklenicí opatrně zatřepte, aby se olej rozlil všude a vyprchal přebytečný vzduch. Dbejte na to, aby i vrchní část posledního hermelínu byla ponořená v oleji. Sklenice uzavřete a nechte odležet přes noc při pokojové teplotě. Ráno je přemístěte do lednice a nechte zrát ideálně další dva až tři dny.

Opečené beraní rohy
Sterilované beraní rohy přecedíme a celé hodíme na pánev s olivovým olejem a opékáme. Přidáme česnek na plátky, posypeme trochu sladkou paprikou a pepřem. Asi 3 toustové chleby nakrájíme na malé kostičky (cca ½ cm) a nasypeme na pánev k rohům a opékáme do hněda. Podlijeme šťávou z cca ½ citrónu a podáváme k pivu nebo vínu.

Šunka domácí
Maso kvalitní, nejraději zadní kýta, nechat podkožní tuk (nositel chuti). Nechat cca 2-3 dny vyvěsit. Naložit do láku ze soli a Pragandy (1:1) a vody a přidat celý pepř, bobkový list a česnek a naložit do toho láku (případně i napíchat) na minimálně 3 dny, klidně i 3 týdny. Pak opláchnout vodou (a možno asi 3 hodiny udit – není nutné) a vařit v šunkovaru hodně pomalu minimálně 3 hodiny (klidně 6 hodin).

Domácí játrová paštika s brusinkami a bagetkou
kuřecí játra 500 g, velká cibule 1 kus, sádlo 3 lžíce, malé máslo 1 kus, česnek 3 stroužky, tymián, sůl a pepř 1 špetka, smetana ke šlehání 150 ml, brusinky dle chuti
Na sádle osmahneme dozlatova cibulku nakrájenou na kostičky. Za stálého smažení přidáme pokrájená játra a opepříme. Necháme 15 minut dusit, poté osolíme a necháme vychladnout. Játra rozmixujeme se změklým máslem, tymiánem, utřeným česnekem a trochou smetany. Paštiku dáme do formy nebo do alobalu a necháme dobře odležet a ztuhnout v lednici. Brusinky můžeme přidat rovnou do paštiky, nebo je servírovat vedle.

Tatarák z lososa
čerstvý nebo uzený losos 500 g, šalotka 2 ks, šťáva z 1 citronu, zelená petrželka 2-3 lžíce, čerstvě mletý pepř, sůl, dijonská hořčice 1 lžička, olivový olej 2-3 lžíce, kapary 1 hrst
Lososa zbavíme kůže a 1/3 nakrájíme na drobné kostičky a zbytek rozsekáme a škrábeme špičkou nože, dáme do skleněné mísy. Nakrájíme velmi nadrobno cibuli/šalotku a přidáme k lososovi. Nakrájíme nadrobno petrželku/kopr, kapary a přidáme do směsi. Přidáme dijonskou hořčici, citronovou šťávu, olivový olej, dochutíme solí a pepřem.

Bůček studený marinovaný
1 kg bůčku bez kosti, 2 lžičky soli, 5 bobkových listů, 6 stroužků česneku, 1 lžička celého černého pepře
Na marinádu: 10 stroužků česneku, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička mleté pálivé papriky, pepř, 1 lžička soli, 1 špetka drceného kmínu, 1 lžíce worcesterské omáčky

Maso rozkrojte napůl, aby se lépe vešlo do hrnce. Přidejte sůl, oloupaný a nožem rozmáčknutý česnek, bobkový list, pepř a tolik vody, aby bylo maso ponořené. Vařte asi hodinu doměkka, čas od času otočte. Mezitím si připravte marinádu: prolisovaný česnek smíchejte s oběma paprikami, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, malou lžičkou soli, špetkou kmínu a worcesterem. Podle potřeby zřeďte trochou vody z masa. Ještě teplé maso potřete směsí ze všech stran a zabalte do alobalu. Nemusíte se bát, bůček se rozhodně nezkazí, ale pokud se vám balení horkého masa nelíbí, počkejte, až vychladne. Uzavřete do krabice s dobrým víkem (marináda je opravdu aromatická a připomínala by se vám při každém otevření lednice) a nechte v chladu alespoň pět dnů odležet. Poté krájejte na tenké plátky a podávejte na kváskovém chlebu potřeném hořčicí a obloženém nakládanými okurkami, červenou cibulí nebo třeba křenem. Tip: Koření upravte podle sebe: pro pikantnější chuť přidejte chilli nebo maso ochuťte kari kořením a sójovou omáčkou místo soli.

Kořeněný asijský bůček
800 g vepřového boku, 1/3 hrnku sójové omáčky, 3 stroužky česneku, lžíci nastrouhaného zázvoru, ½ lžičky skořice, ½ lžičky drceného chilli, 1/3 hrnku hnědého cukru, 3 lžíce octa, 2 jarní cibulky
Maso dejte na půl hodiny zamrazit, aby se lépe krájelo, a poté je ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky. Čím tenčí budou, tím bude maso křupavější. Alespoň na půl hodiny (klidně i přes noc) ho pak naložte do marinády ze sójové omáčky, prolisovaného česneku, nastrouhaného zázvoru, skořice, chilli, cukru a octa. Plátky pak rozložte v jedné vrstvě na pečicí papír a pečte 30 minut při 180 °C. Otočte a pečte dalších 30 minut, až jsou plátky pěkně křupavé. Mezitím si na plotně svařte zbylou marinádu na hustý sirup, kterým můžete maso potírat.

Sýrové zapékánky
400g sýra Eidam, 200g sýra Niva, pepř, mletý kmín, 3 vejce, plnotučná hořčice, kečup, 2 cibule, 2 rajčata, olej, pečivo
Sýry nastrouháme nahrubo, smícháme v míse s vejci a okořeníme kmínem a pepřem (nesolíme) a zamícháme, pečivo (rohlíky, housky, bagety apod.) rozkrojíme a na rozkrojenou plochu naneseme asi 1 cm silnou vrstvu směsi a řádně přimačkneme. Na pánvi s nepřilnavým dnem rozpálíme olej na středním plameni a opatrně sýrem dolů tam položíme to pečivo a osmažíme. Je to třeba dobře hlídat a osmažit ze strany sýra do zlatova (nepřipálit !!!) - ze strany pečiva nerestovat, samo se tím ohřeje. Vyndáme z pánve a na horký povrch sýra namažeme trochu hořčice, na to trochu kečupu a poklademe plátky rajčat a cibule. Nejlíp chutná ještě teplé s roztátým sýrem - ale nespálit si tlamičku.

Pikantní šneci z listového těsta (2-3 porce)
1x listové těsto (hotový plát), 2 vejce, 3-4 stroužky česneku, 10 dkg plátky šunkový salám nebo šunka, 10 dkg plátky anglická slanina, 20 dkg sýr plátkový, 15 dkg sýr Niva
Česnek najemno namačkaný nebo nastrouhaný rozšleháme s vejci, těsto rozložíme a potřeme z jedné strany řádně tím vejcem s česnekem, rozložíme na něj po celé ploše vrstvu salámu, pak vrstvu slaniny, vrstvu sýra a na to nadrolíme Nivu. Těsto teď z kratší strany od sebe opatrně srolujeme do válečku, který napříč nakrájíme na cca 2 cm silná kolečka (tedy cca 12 koleček). Na plech položíme pečící papír od těsta a na něj naplocho/řezem naspod pravidelně rozložíme ta kolečka (necháme dostatečné místo okolo - pečením nabydou), každé potřeme navrchu zbytkem vejce s česnekem a pečeme v troubě na cca 180 C až začnou hnědnout (hlídat hlavně plochu zespodu - nepřipálit !!!). Šneci jsou výbornou pochoutkou k pivu nebo vínu a to hlavně hned zatepla, ale chutnají i vystydlí. Salám, slaninu a sýry lze různě druhově obměňovat.

Bramboroví ježci
1 kg brambor, 150 g sýra, 10 plátků slaniny, střední červená cibule, rozmarýn, 3 čajové lžičky koření podle chuti, 3 čajové lžičky soli, 1 dl slunečnicového oleje
Předem si uvaříme oškrábané brambory vcelku. Do vody přidáme sůl a vaříme po dobu deseti minut. Brambory scedíme a nařízneme několika příčnými řezy tak, aby vznikly prostory pro naplnění. Do rozevřených řezů vložíme sýr, slaninu a cibuli. Přendáme je na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Posypeme rozmarýnem, posolíme, okořeníme a zakapeme olejem. Vložíme do trouby. Stupně si nastavte podle zkušeností s Vaší troubou a pečte alespoň 40 minut.

Knedlíky s vejci jinak (2 porce)
8 koleček houskového knedlíku, 3 vejce, 30 dkg nastrouhaného výrazného tvrdého sýra, pepř, sůl, tuk na smažení
Vejce rozšleháme v hlubokém talíři se solí a pepřem, každé kolečko knedlíku řádně ve vejci obalíme a rychle dozlatova opečeme z jedné strany na rozpáleném tuku (opravdu krátce), po otočení hned posypeme sýrem a dosmažíme rychle druhou stranu. Podáváme s kyselou okurkou nebo s čerstvou zeleninou, před podáváním je možno ještě sýr zapéci pod grilem.