Jdi na obsah Jdi na menu
 


Omáčky a guláše

Buřty na pivu (4 porce)
buřty 8 kusů, černé pivo 3 dcl, česnek 4 stroužky, cibule 3 kusy, grilovací koření 3 špetky, kečup 250 g, klobása 1 kus, paprika  1 kus, pepř 1 špetka, plnotučná hořčice 7 lžiček, sušené chili papričky 1 špetka.
Náplň do buřtů - na sádle či rostlinném tuku usmažíme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, až bude cibule lehce do zlatova, vložíme opět na tenká kolečka nakrájenou klobásu. Po vystydnutí si vezmeme buřty, které do 3/4 nakrojíme v půlce, vymažeme hořčicí a vkládáme směs cibule a klobásy. Odkládáme do pekáčku, který lehce vymažeme sádlem či rostlinným olejem.
Omáčka - papriku nakrájíme na menší čtverečky a dusíme na pánvi pod poličkou, přiměřeně podléváme vodou. Scedíme a vložíme do menšího hrnce, přidáme pivo a kečup (cca půl na půl), trochu chili, špetku pepře, česnek, grilovací koření. Důkladně promícháme v podle chuti dochucujemem. Připravené buřty podlejeme omáčkou zhruba do 3/4 a pečeme do zlatova v troubě.burty500.jpg

Mexické fazole se zeleninou a kuřetem (4 porce)
2 plechovky červených fazolí ve slaném nálevu nebo i jiných, 2 kuřecí prsa, 100 gramů anglické slaniny, 200 gramů měkké klobásy, 200 gramů čerstvých kápií nebo bílých paprik, dvě velké cibule, 2 velká rajčata, 4 stroužky česneku, olivový olej, jednu kostku hovězího bujonu, chilli, sůl, pepř, sladkou papriku, kečup a sojovku.
Kuřecí prsa nakrájíme na menší kostky a v misce osolíme, opepříme a posypeme kořením Steak od Kotányi, zamícháme a prudce orestujeme na oleji s na kostky nakrájenou slaninou a klobásou. K tomu pak přidáme na klínky nakrájenou cibulku a na nudličky nakrájenou papriku a dále restujeme a pak přidáme na kousky nakrájená rajřata, řádně dochutíme solí, pepřem, chilli kořením, paprikou a česnekem na kolečka. Přidáme fazole z konzervy včetně nálevu, trochu kečupu, rozdrobenou kostku bujonu a podle potřeby případně zředíme trochou teplé vody. Necháme povařit a případně zastříkneme sojovkou pro pikantnější chuť a dochutíme solí dle potřeby. Podáváme s chlebem.

Hospodský guláš
Hovězí kližku osolíme, opepříme a obalíme v mouce, orestujeme zprudka na sádle (raději nadvakrát) a vyndáme. Na výpeku restujeme nahrubo cibuli až dohněda, stále míchat a případně podlévat vývarem. Pak přidáme lžíci rajského protlaku, kmín a česnek a dále hodně (2 lžíce) kvalitní (maďarské) papriky a orestujeme (nepřipálit !!!). Zalít vývarem (může být i černým pivem), přidat maso, morkovou kost a kůži ze špeku, osolit a opepřit a dusit cca 1,5 hodiny. Zahustit pak střídkou starého chleba a přidat majoránku (tu už moc nevařit, jinak zhořkne), vyndat kůži a kost (morek se může vrátit zpět). Nejlépe nechat proležet do druhého dne.

Bramborový guláš / Buřtguláš
600 g brambor, 2 měkké klobásy nebo 4 špekáčky, 2 cibule, 2 lžíce oleje, mletý kmín, mletá paprika sladká (případně i ostrá), sůl, majoránka, mletý pepř, 4 stroužky česneku, kostka Masoxu, 1 kelímek smetany na vaření, chléb
Klobásy/buřty nakrájíme na kolečka, orestujeme na oleji do křupava a vyndáme. Cibuli nakrájíme na jemno a restujeme na výpeku z klobás. K tomu přidáme mletou papriku a kmín a opatrně orestujeme (nespálit!!!). Zalejeme teplou vodou a pak přidáme brambory nakrájené na kostky. Dusíme až budou brambory téměř měkké. Přidáme rozdrobenou kostku Masoxu a zahustíme buď několika vylovenými rozmačkanými bramborami nebo rozdrobeným krajícem chleba, přidáme prolisovaný česnek, pepř, vrátíme tam klobásy/buřty a dochutíme dle chuti (opatrně sůl - buřty i Masox jsou již dost slané). Nakonec přidáme smetanu a trochu majoránky a jen krátce povaříme. Bramborový guláš podáváme s chlebem nebo s pečivem.

Guláš Stifado (řecká verze guláše s červeným vínem).
6 porcí - 1 kg šalotky, olivový olej, 1 kg hovězí kližky, 4 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 3 bobkové listy, 2 svitky skořice, 1 lžička oregana, 6 hřebíčků, 6 kuliček celého nového koření, 500 ml pasírovaných rajčat, 140 g rajčatového protlaku, 3 lžíce vinného octa, 200 ml červeného vína, sůl a pepř
Šalotky nebo co nejmenší cibule oloupejte tak, aby zůstaly vcelku. Ve velkém hrnci rozehřejte trochu oleje a cibulky v něm ze všech stran hezky opečte. Vyndejte je a dejte stranou. Zatímco se cibulky opékají, pokrájejte maso na kostky. Do pánve po cibulkách přidejte trochu oleje a maso zprudka asi deset minut restujte (možno přidat i rozmarýn), až je také pěkně opečené. Vmíchejte nasekaný česnek, rozdrobenou chilli papričku a všechno koření (hřebíček a nové koření rozdrťte v hmoždíři nebo i se skořicí a bobkovým listem svažte do kousku gázy, aby šlo pak snadno vyndat), nechte pár vteřin rozvonět a přidejte protlak. Ještě chvilku restujte a zalijte pasírovanými rajčaty, sladším červeným vínem a octem. Dost osolte, zalijte vodou asi 3 cm nad maso a pod pokličkou hodinu duste. Až poté přidejte opečené cibulky (tak zůstanou celé) a duste další 1 až 1,5 hodiny do měkka. Podle potřeby podlévejte vodou nebo dalším vínem. Vyndejte skořici a bobkové listy, opepřete a podávejte jen tak, s křupavou domácí bagetou, brambory nebo třeba salátem.

Kuřecí na karí (4 porce)
2 kuřecí prsa nebo stehenní řízky, 1 měkká klobáska, sůl, pepř, grilovací koření, olej, 2 cibule, 1 cuketa, 4 stroužky česneku, hrst třešňových rajčat, vrchovatá lžíce pasty Red Curry, dva kelímky smetany na vaření, jarní cibulka nebo petržel
Kuře nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme, posypeme trochu grilovacím kořením, zamícháme, orestujeme zprudka na rozpáleném oleji a vyndáme z pánve. Do výpeku nasypeme cibuli na klínky, cuketu na kostičky a rajčata, osolíme a opepříme a restujeme, o něco později přidáme na plátky česnek (aby se nepřipálil). Pak přidáne pastu Red Curry a také trochu orestujeme (opatrně ať se nepřipálí). Pak přidáme smetanu, klobásu, vrátíme maso a chvilku vaříme než se maso a klobása prohřeje a smatana začne houstnout. Na talíři ještě trochu posypeme nadrobno nakrájenou jarní cibulkou nebo petrželí a konzumujeme s pečivem nebo rýží.

Vepřová plec na paprice (pro 4 porce)
700 g vepřové plece, sádlo, 2 papriky, česnek, mletá paprika, chilli, 1/2 citronu, zakysaná smetana
Maso očistěte od blan a přebytečného tuku a pokrájejte na kousky. Maso pak ze všech stran zprudka orestujte na sádle či jiném tuku a pak vyndejte z pánve. Najemno pokrájejte cibuli a nechte ji zesklovatět na výpeku z masa. Přidejte na proužky nakrájené papriky (barvy klidně namíchejte), ještě chvilku restujte a zasypejte nasekaným česnekem, chilli a mletou paprikou. Promíchejte, do pánve vraťte maso a ihned zalijte takovým množstvím vody, aby bylo téměř ponořené. Přidejte i bobkový list, špetku kmínu, lžičku soli a polovinu pořádně vyčištěného citronu – jeho kůra a dužina dodají pokrmu skvělou příchuť. Přiklopte pokličkou a duste 30 až 40 minut do změknutí. Čas od času zkontrolujte, jestli je v pánvi dostatek tekutiny. Kdyby jí bylo naopak moc, na závěr jídlo zprudka povařte bez pokličky, aby omáčka zhoustla. Vyndejte bobkový list a citron, ze kterého ještě vymačkejte dužinu, dochuťte čerstvě mletým pepřem a podle chuti zjemněte kysanou smetanou (asi půl kelímku). Podávejte s chlebem nebo knedlíkem.

Tradiční letní zeleninové lečo (4 porce)
2-3 větší měkké klobásy (šunková apod.), 2 velké cibule, 4 stroužky českého česneku, 3 bílé nebo žluté papriky, 1 střední cuketa, 4 větší rajčata, masový vývar (nebo Masox), sádlo nebo olej, sůl, pepř, paprika, provensálské koření, sojová omáčka, 2-3 vejce, jarní cibulka nebo petržel na ozdobu
Na kolečka nakrájenou klobásu lehce orestujemena na tuku a vyndáme na talíř, na proužky nakrájenou papriku (můžeme přidat i feferonku) orestujeme na zbylém tuku, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a opět restujeme, pak přidáme cibuli nakrájenou nahrubo a dále restujeme. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a mletou sladkou papriku (případně i trochu pálivé), vše mícháním obalíme v tuku a krátce orestujeme (hlavně nepřipálit, jinak zhořkne). Podlejeme trochou vývaru (nebo vodou a rozdrolíme tam pak 1/2 kostky masoxu) a přidáme na měsíčky nakrájená neloupaná rajčata, osolíme, opepříme, přidáme lžičku koření a dusíme (bez pokličky), dokud se rajčata nerozdusí doměkka. Nakonec zastříkneme trochu sojovkou pro pikantnější chuť. Tím je dokončena tzv. maďarská varianta, která neobsahuje vejce. U nás jsou mnozí zvyklí na variantu s vejci, takže kdo má rád s vejci, buď před dokončením naleje do hotového leča rozkvedlaná vejce (pokud nevadí trochu nevzhledná vaječná sraženina) a míchá směsí do mírného zhoustnutí nebo je možné do směsi jen zamíchat předem připravená vejce míchaná nebo nakrájená natvrdo vařená. Podíváme s pečivem.