Jdi na obsah Jdi na menu
 

BOJOVNICE PESTRÁ (Betta splendens, Regan, 1910)
 
• Původ: Thajsko a okolní země.
• Přirozené prostředí: Obývá např. slepá ramena řek, mělké hustě zarostlé mokřady a jako ostatní labyrintky je vybavena tzv. labyrintem - orgánem, který umožňuje dýchání vzdušného kyslíku, a tak mohou žít i v teplých, stojatých a špatně okysličených vodách. Proto i v akváriu betta musí mít přístup k hladině.
• Šlechtěné variety:  Veiltail, Crowntail, Halfmoon, Delta, Rosetail, Plakat, Dumbo Ear, Doubletail, Feathertail a další. 
mala.jpg
Betta je sice poměrně nenáročná, ale do malé koule nebo krychličky nepatří.
Ať už jste si bettu koupili, dostali nebo koupit plánujete a jste začátečníci, následující informace se vám mohou hodit.

mala2-copy.jpg
Je důležité, odkud bettu mám? 
• Často to začne větou jako: "Chudinky jsou ve zverimexu v maličkých kelímcích, ty musím zachránit! Ne všechny nemůžu... Tak jednu nebo dvě!" Ty hezky barevné, pochopitelně ;) Jenže co se stane pak? Na jejich místo putují hned další betty v kelímku. Proč? Protože je lidé kupují. Zachráním-li jednu, pošlu tam další. "Záchrany" z kelímků bohužel tyto praktiky podporují.
• Nákup betty v prodejně, kde neznají její původ ani stáří má své nevýhody. Vzhledem k tomu, že betty nejsou zrovna dlouhověké, nemůžeme vědět, zda si nekupujeme již staříka, který s námi dlouho nebude. Nevíme, z jakého je chovu a zda nebude v budoucnu trpět některými dědičnými onemocněními, jako jsou třeba nádory. Nevíme ani, jak může v budoucnu změnit barvu. Nezkušený akvarista též nepozná, zda je ryba dobře stavěná a netrpí genetickými defekty. Bohužel nepozná často ani její možný špatný zdravotní stav, příznaky parazitálních, bakteriálních nebo plísňových onemocnění.
• Je lepší betta od chovatele? Ve srovnání s běžně prodávanými bettami ve velkých zverimexech, jsou betty od chovatelů silnější a odolnější, dobře živené, zdravé, bez genetických vad. Taková ryba vám bude dělat radost pravděpodobně mnohem déle. Pokud byste se v budoucnu chtěli pokusit o vlastní odchov, je toto správná cesta. Množit dále betty nejasného původu je z výše uvedených důvodů nezodpovědné.

Kolik bett můžu mít?
• Často to pokračuje větou: "Ale přece tam nebude v tom akvárku ten chudáček sám. Pořídím mu dvě holky." Betty jsou samotářské ryby a netrpí nepřítomností dalšího jedince svého druhu. Naopak, pokud na nezodpovědné rady do akvária dáte k samci i samice, pravděpodobně dříve nebo později najdete některé z nich orvané nebo mrtvé. Může se to stát za týden nebo za rok. Že to někomu ale funguje neznamená, že je to běžné, ale jen to, že se to zatím nestalo a stále se to stát může. Pokud více bett do akvária, pak do velkého a hustě zarostlého lze, jako méně rizikovou možnost dát třeba 5 samic - sourozenců, které jsou na sebe zvyklé a případná agresivita se rozloží mezi ně. Více samců nikoli.
• Existuje i bezpečná varianta, aby nebyla betta v akváriu sama? Podle velikosti akvária můžeme s bettou chovat třeba menší neagresivní rybky. V akváriu 30 l a více např. Tetry ohnivé, Danio perlové, Razborky skvrnoocasé nebo trpasličí. V akváriiu kolem 50 l už si více zaplavou třeba Razbory espeho, Neonky modré, Kardinálky vietnamské. Každá betta je povahou jiná a některá žije v míru i s krevetkami, některá může být agresivní i na ostatní rybí spoluobyvatele. I s touto variantou je třeba počítat. Celkem často považuje velmi malé rybky, potěr, krevetky a někdy i malé šneky za kořist.
 
Akvárium a jeho vybavení, technika, rostliny, vhodné x nevhodné dekorace, údržba
• Dopřejte své bettě alespoň 20l. Přecejen je to ryba a ne těžítko na stůl. Akvárium je lepší nižší a delší. Větší je lepší s možností přidat jiné menší rybky. Mělo by mít krycí sklo (ne hermeticky uzavřené!) - betty jinak mohou z akvária vyskočit a hlavně také aby si ryba při větším rozdílu teplot vody a vzduchu nenachladila labyrint - hrozil by úhyn.  Vhodná teplota je 24 - 26°C, pravděpodobně tedy budete potřebovat i topítko. Betty nemají rády silný proud proto je lepší filtr s rozstřikovací rampou (např. čerpací hlava s rampou + kostka biomolitanu, vnitřní filtr s filtračním médiem uvnitř nebo závěsný vnější filtr s přepadem). Betta nepotřebuje vzduchování (bublající kamínky). I pokud budete mít další ryby, dobře fungující akvárium vzduchování také nepotřebuje. Světlo, hlavně kvůli rostlinám.
• Bettě vyhovuje husté osázení rostlinami, stonkové rostliny až k hladině nebo plovoucí rostliny, kde u hladiny odpočívá. Jako substrát a pro začátek nejjednodušší varianta na údržbu je písek menší frakce (2-4mm). Akvárium je lepší založit předem, nechat tzv. zaběhnout a až když víme, že nám vše funguje, pořídit ryby. V případě, že máme ryby a akvárium naráz, je třeba věnovat pozornost kvalitě vody a častějším výměnám její části. O zakládání akvária si raději přečtěte co nejvíce informací
• Dejte pozor na nevhodné dekorace. Co není určeno do akvária, tam raději nedávejte. Betta nepotřebuje "domeček", spí u hladiny. Umělé rostliny jsou naprosto nevhodné, betty si o ně mohou poranit ploutve. Hrady, umělé korály, vraky lodí, potápěči, mušle z dovolené a pod. v menších akváriích jen zabírají místo a neplní žádný účel. Některé mohou být pro bettu i pastí, může se v některém otvoru zaklínit a bez možnosti nádechu zemře. To se může stát i u nevhodně tvarovaných přírodních dekorací (děravé dřevo nebo kameny), věnujte tomu raději pozornost. Stejně tak se betta může nasoukat i do mezery za filtrem a tam se zaklínit a doplatit na svou zvědavost. Takovou mezeru je lépe utěsnit třeba kouskem biomolitanu nebo kouskem vzduchovací hadičky. Akvárium čistěte - odkalovačam odsajte nečistoty z povrchu dna a dolejte čistou vodou (cca 1x týdně), časem zjistíte, jakou frekvenci údržby vaše akvárium potřebuje. Není třeba kupovat žádné vodičky, které slibují, že za vás akvárium udrží čisté a pod. Čisté prostředí je lepší než koktejl různých přípravků.
 
Krmivo
• Pestrá strava - půl zdraví. Je možné krmit kvalitními granulkami a kombinovat třeba s lyfolizovaným krmivem, ideálně ale i s živým nebo mraženým krmivem (patentky, žábronožky, komáří larvy, cyklop...). Mražené propláchneme. Dáváme vždy jen přiměřené množství. Pokud nemáte dodavatele poblíž, živé i mražené krmivo lze objednat na různých e-shopech.  Ryby nepřekrmujeme.  Některé živé krmivo, jako třeba grindal (roupice) můžeme celkem nenáročně chovat i doma v menším plastovém boxu. Je to dobré výživové krmení a nestojí vás v podstatě nic, jen nákup první krabičky.
 
Léčiva, nemoci.
• Bohužel se mnohdy nevyhneme i nemocem. Proto je vhodné mít základní léčivo připravené. Včasné zaléčení je někdy rozhodující. V zásobě bychom měli mít alespoň Methylenovou modř, jako základní desinfekci (Preventin), Baktopur nebo silnější Baktopur Direct na bakteriální onemocnění, Esha 2000 a Esha Exit (krupička a další onemocnění), Acriflavin (Antimykotin) na zaplisnění.
• U bett se objevuje např. bakteriální rozpad ploutví - ploutve jsou jakoby slepené, třepí se, části mizí. (Baktopur)
Pokud se objeví různé bílé, našedlé chomáčky, jde často o plíseň (Acriflavin). Některé plísně, jako třeba saprolegnia jsou odolnější a vyžadují účinnější léčivo. Dlouhé, bělavé výkaly naznačují zamoření střevními parazity (bičíkovci - Esha Hezamita, hlístice - Nematol). Pokud je ryba apatická, nafouklá a má zježené šupiny (dobře viditelné shora), jde nejčastěji o neléčitelnou infekční vodnatelnost a je na místě rybě zkrátit trápení. Udržujte dobré podmínky chovu, nové ryby dejte nejprve do karantény (menší nádrž nebo plastový box) a mnohým nemocem předejdete.
 
Chci odchovat své betty
• "Chci bettí miminka!" Často je to zvědavost, jak by asi tak vypadali potomci mojí Růženky a Modráska, ale někdy i vidina snadného zisku. Pojďme se podívat na jeden takový častý příklad: Růženka je ze zverimexu a Modrásek taky. Nevíme tedy o jejich genech vůbec nic. Málokdo se v tom orientuje natolik, aby dokázal posoudit, zda se k sobě zrovna ta jeho Růženka a Modrásek vůbec typově hodí a nevznikly by z toho jen nekvalitní ryby. I když je Růženka hezká a Modrásek taky, neznamená to, že z toho bude nespočet krásných modro růžových samečků, za které vám budou platit zlatem. Může z toho také být řada jednobarevných ryb s různými defekty. 
• Je třeba také vědět, jak prostorově a časově náročné to bude. Zvládnu krmit potěr vícekrát za den a budu chovat vhodné živé krmivo? Kolik měsíců to zabere, než budou ryby vhodné k prodeji / darování (podle jejich kvality)? Kromě nádrží, kde jsou rodiče, budete potřebovat nádrž na tření, nádrž, kde poroste potěr, další na třídění podle velikosti a nakonec separace na samce. Ryb může být z jednoho tření i mnoho desítek. Všechny nádrže budou potřebovat výhřev, světlo, a kromě separačních i filtraci.  Každý den, několik měsíců budete nádrže udržovat a krmit ryby. Pravděpodobně do toho na začátku více vrazíte než vyděláte. Je také třeba se smířit i s nutností selekce a špatné kusy odstranit.
• Jste s tím OK a chcete to zkusit? Nechte Růženku a Modráska u vás dožít bez potomků (těch by stejně většina pravděpodobně skončila v kelímcích v nejbližším zverimexu) a najděte si chovatele, jistě s vámi rád probere podrobnosti, vyberete vhodné jedince do chovu a s odchovem vám poradí. Takové potomstvo pak bude mít již svou hodnotu.
 
Chovatelé:

e3-copy.jpg

krátké i dlouhé formy

d-copy.jpg

i-copy.jpg

Divoké druhy bett,
jihoamerické cichlidky

Nymburk (Středočeský kraj)

j-copy.jpg

Převážně HM
+VT,CT,HMPK a HMDT

Praha 

k-copy.jpg

HMPK koi/candy,
HMPK a HMPK dragon.
Vše vlastní odchovy

Blansko na Moravě

l-copy.jpg

Divoké druhy bett,
šlechtěné krátké

Dolní Bukovsko,
Jižní Čechy

mimon.k@seznam.cz