Jdi na obsah Jdi na menu

Informace pro rodiče k týdnu 4. 4. - 8. 4. s výhledem na další dny

2. 4. 2022

                   Informace pro rodiče k týdnu 4. 4. – 8. 4. s výhledem na další období

  • Ve čtvrtek 31. 3. u nás ve třídě proběhl program všeobecné primární prevence, který byl zaměřen na vztahy mezi dětmi ve třídě. Většina dětí výborně spolupracovala a diskutovala. Byla jsem moc ráda, že děti probíraly různá pravidla chování a řešení různých vztahových situací s odborníkem. Jak se chová správný kamarád . . . Znovu si připomněly to, co si říkáme od 1. třídy. „Oprášili“ jsme naše třídní pravidla.
  1. Legrace je pouze tehdy, když se v situaci smějí obě strany, ne jenom jedna.
  2. Když ti někdo dělá něco, co se ti nelíbí. Řekni mu, aby v tom nepokračoval, že se ti to nelíbí, řekni to 2krát. Když dotyčný nepřestane, vyhledej ihned učitele nebo jiného dospělého. Ten ti situaci pomůže vyřešit.

Závěrem bylo, že všem dětem by mělo být ve třídě příjemně a záleží na každém z nás, jak příjemnou atmosféru si vytvoříme. Aby to tak bylo, budeme na tom nadále společně pracovat.

Výhled na akce, které nás v nejbližší době čekají.

  • 5. 4. Sběr papíru – děti mohou přinést zvážený papír ráno do školy. Bude zde přistaven kontejner. Hmotnost papíru sdělí učitelce.
  • 12. 4. – úterý – Velikonoční jarmark družiny a 1. stupně pro rodiče v odpoledních hodinách - Budete si moci zakoupit výrobky Vašich dětí. Pilně s dětmi tvoříme v hodinách PV a PČ. Děti se moc těší, že se přijdete podívat a zakoupíte si jejich výtvory. Děti si také vyzkouší „prodávání“.
  • 4. 5. – recitační soutěž Papoušek – pokud by někdo z dětí měl zájem soutěžit v recitaci básničky. Opravuji, že téma básničky může být jakékoliv. Dětem jsem již vysvětlila, o co půjde. Zatím nikdo neprojevil zájem.

K výuce

ČJ

  • Dočetli jsme knihu „ Z deníku kocoura Modroočka“. Děti už jí nebudou nosit do školy. Odnesly si ji domů. Vysvětlili jsme si, k čemu slouží „Čtenářský deník“a jak se do něj zapisuje. Společně jsme sestavili zápis o knížce Modroočko. Pokud někdo nebyl ve škole, zápis si opíše od kamaráda.
  • Děti dostaly dlouhodobý úkol:
  • Do 31. 5. přečíst nějakou knížku, zapsat ji podle vzoru do deníku a 31. 5. přinést deník i knihu do školy. Přečtenou knihu budou ostatním prezentovat. Děti mají na tento úkol 2 měsíce. Úkol budu dětem připomínat. Prosím o pomoc při plnění tohoto úkolu, také o případné Vaše připomenutí úkolu dětem. Hlavně, aby to děti nenechaly na poslední chvíli. Na zadní stránce deníku je doporučená četba, kdyby někdo nevěděl co číst . . .

V mluvnickém učivu jsme probírali slovesa, nyní se budeme zabývat spojkami a vysvětlíme si, co je souvětí. Probrané učivo a pravopis budeme procvičovat a opakovat.

V učebnici na str. 92, 93, 95, 97. Stále pracujeme s různými texty, aby děti přesně chápaly, co čtou a dovedly vyhledávat informace.

Ve středu napíšeme diktát na str. 95. Další opakovací cvičení z této strany budeme psát průběžně v týdnu na známku.

Ma

  • Průběžně opakujeme sčítání a odčítání do 100, slovní úlohy. KP z probraných typů slovních úloh na sčítání a odčítání jsme minulý týden nestihli napsat, tak ji napíšeme ve čtvrtek.
  • Probrali jsme násobky, násobilku a dělení 2. Děti by se to již měly učit postupně zpaměti.
  • Dětem jsem vysvětlila, jak výsledky násobení a dělení hledat v tabulce násobení. Ve škole používáme kartičku, kterou mají žáci v hodinách před sebou. Doma mohou používat tabulku, která je v PS na str. 25. Tuto tabulku jsem dětem také okopírovala, mají ji u sebe pro případ, že nebudou mít doma PS.
  • V učebnici je učivo trochu jinak řazené, než postupujeme v hodinách. Prosím, neučte děti násobilku dopředu. Vždy Vám napíšu, co zrovna probíráme. V uč. str. 55, 56, 57. Zpaměti se děti ale zatím učí násobení a dělení 2, zatím ne 4 (což je v učebnici). Příklady s násobením a dělením 4, které jsou v učebnici, budou děti řešit pomocí tabulky násobení, zatím ne zpaměti. V PS se budeme pohybovat na str. 20, 21, 23. Znovu připomínám, že v tomto týdnu zpaměti pouze násobilku a dělení 2. Ostatní příklady zatím s tabulkou.

Prvouka

  • Abych prověřila znalosti z prvouky a děti měly z tohoto předmětu známky, napíšeme si ve středu KP.
  • Učivo: v rozsahu PL v zelených deskách
  • jaro v přírodě – znaky (ovocné stromy, listnaté stromy, znalost alespoň 5ti květin, které mají děti v zel. deskách, určitě kandík psí zub, počasí, začátek jara, den, noc, jarní rovnodennost, jarní měsíce, chování živočichů . . .)    
  • telefonní čísla na 1. pomoc
  • ptáci tažní ( znalost alespoň 5 ti ) – kdy odlétají od nás, kdy se vracejí, proč, chování na jaře. . .
  • obojživelníci – žáby ( 4 jména ), přezimování, chování na jaře, vývoj žáby
  • mláďata a jejich rodiče užitkových zvířat. trojice  kozel, koza, kůzle . . .

Domácí úkol na pondělí 4. 4.

PL ČJ – zde je shrnuté učivo, co by měli žáci v tomto období ovládat.

PS Ma – dodělat str. 19 v PS. Děti by měly mít hotovou i celou str. 17, 18., násobky, násobilka a dělení 2.

Přeji Vám pěkný a klidný týden                   V. Smetanová