Jdi na obsah Jdi na menu
 


Snadné pečení 2

article preview

 

 
Srnčí hřbet bez pečení

Ingredience: 800ml mléka, 1 balíček dlouhých piškotů, 50g rozinek, 2 čokoládové pudinky, 2 lžíce kakaa, 120g másla, 100g nasekaných ořechů, 4 lžíce cukru krupice.
Postup: do kastrolku nalijeme mléko, přidáme máslo, cukr, kakao. Když začne mléko vařit, přilijeme pudink rozmíchaný v troše mléka a uvaříme. Pokud se nám zdá pudink málo hustý, můžeme přidat ještě lžíci kakaa a dobře promíchat. Před dovařením přisypeme rozinky a ořechy. Formu na srnčí hřbet vyložíme pečícím papírem, nebo vymažeme 100% tukem. Nalijeme polovinu pudinku, cik cak rozložíme a vtlačíme podlouhlé piškoty navlhčené v kávě. Zalijeme zbylým pudinkem a znovu vtlačíme zlehka navlhčené piškoty. Na povrch rozložíme těsně vedle sebe nenamočené piškoty. Dáme do lednice na několik hodin, nejlépe přes noc. Vytáhneme z lednice, přiložíme tác a překlopíme.

 

Povidlové uzlíky - jsou výborné

povidlove-uzliky--2-.jpg

Ingredience: 400g polohrubé mouky, špetka soli, 125g másla, 125g 100% tuku, 2 žloutky,
Náplň: povidla,
na polití: rozpustíme120g másla,100ml rumu.
Kvásek 35g droždí, 1 lžíce cukru krupice, 1 lžíce polohrubé mouky, 125ml mléka,
Postup: 1) kvásek: do většího hrníčku ( 500ml) rozdrobíme kvasnice, přidáme cukr, lžíci mouky, vlažné mléko a rozmícháme. Přikryjeme malým talířkem a necháme cca 15 minut v teple nakynout. Hrníček bude skoro plný.
Postup:2) Těsto: na vál prosejeme mouku, nastrouháme změklé tuky, ostatní suroviny a vykynutý kvásek. Zpracujeme těsto tuhé asi jako plastelina. Rozkrojíme na dva díly, aby se lépe vyvalovalo. Vyválíme plát o síle 3mm, nakrájíme na čtverečky o velikosti cca 4x4cm, na každý dáme povidla a všechny 4 rožky k sobě přimáčkneme. Vznikne nám uzlík. Skládáme na vymazaný plech hodně natěsno. Pečeme na 190°C cca 25 minut.

Upečené uzlíky vytáhneme z trouby a ještě horké zaléváme pomocí lžíce od kraje rozpuštěným máslem s rumem až vše spotřebujeme. Počkáme, až se poleva vsákne, cca 7 minut. Vytahujeme po jednom kousku a každý ještě teplý obalujeme v moučkovém cukru. Jsou výborné. Plech 40 x 28 cm

Tvarohový moučník

Ingredience: těsto: 2 hrnky (o obsahu 200ml) hladké mouky, ½ hrnku cukru krupice, 2 vejce, ½ hrnku oleje, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa.
Postup: do mísy dáme mouku s kypřícím práškem, přidáme cukry a promícháme. Přilijeme po částech mléko s rozkvedlanými vejci, olej a dobře vařečkou rozmícháme. Polovinu těsta vlijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Do druhé poloviny těsta přimícháme kakao a vlijeme na těsto. Pečeme na 175°C cca 25-30 minut.
Krém: 500ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 3 lžíce cukru krupice, 500g kvalitního tvarohu, 250g másla, 1 lžíce rumu.
Postup: pudinky uvaříme s cukrem, trochu vychladíme, zašleháme rozmíchaný tvaroh s rumem a ještě do teplého krému postupně zašleháme máslo. Krém naneseme na upečený plát a polijeme polevou. Dáme do lednice vychladit.
Poleva: 100g čokolády na vaření, 400ml zakysané smetany. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přimícháme zakysanou smetanu. Plech 40 x 30 cm

Péřová dobrůtka    

Ingredience: 200 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 4 celá vejce, 100 ml oleje, 50 ml mléka,
jeden kypřící prášek,400ml zakysané smetany na potření dobrůtky.Nejdříve si uvařte pudink, těsto je hotové za 2 minutky. Pudink dávejte polévkovou lžící.
Krém: dva vanilkové pudinky uvaříme dle návodu v 1 l mléka.
Postup: vejce rozšleháme metličkou v mléce. Do mísy dáme mouku, cukr, kypřící prášek a promícháme, přilijeme vejce s mlékem, olej a dobře zamícháme. Nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Na syrové těsto nalijeme ještě horký pudink a pečeme v troubě při 190 stup. asi 20 min. Po upečení ještě horké potřeme zakysanou smetanou a posypeme skořicí. Necháme vychladnout.


Trojúhelníčky smažené

Ingredience: 250g polohrubé mouky, 30g másla, 20g cukru krupice, 1 lžička kypřícího prášku, 1 lžíce rumu, 1 lžička octu, 1 žloutek, špetka soli, 100ml mléka, olej na smažení.
Postup: smícháme sypké suroviny, přidáme rum, ocet, žloutek a mlékem zaděláme tužší těsto. Těsto rozválíme na tenký plát o síle 3mm, rádlem krájíme různé tvary do velikosti 5cm a smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Ještě teplé cukrujeme.

Křehoučká bábovka

026--2-.jpg

Ingredience: 4 vejce, 160gr cukru krupice, 160gr polohrubé mouky, vanilkový cukr a citronovou kůru na ovonění.
Nejdříve si rozpustíme kousek 100% tuku a formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
Postup: Oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme do větší mísy a šleháme asi minutku na nejnižší stupeň. Přidáme cukr a vanilkový cukr, šleháme na vyšší stupeň až je hmota hustá. Snížíme na nejnižší stupeň a přidáváme postupně žloutky (dejte jeden žloutek, zamíchejte a dejte další). Nyní můžeme zamíchat po částech mouku (asi natřikrát). Vlijeme do formy a dáme péct na 175 stupňů asi 40 minut. Toto je teplota na rozdělávací nízkou formu.
Jestli použijete keramickou formu, teplota pečení se prodlouží až na 60 minut. Také je dobré po 40 minutách bábovku přikrýt alobalem. Nejdříve píchněte špejlí do bábovky, jestli je ušpiněná, tak dopékejte.

Švestkový koláč  - super koláč

dscf6269.jpg       dscf6267.jpg

Plech 40x30cm, nebo menší, vymažeme 100% tukem a vysypeme hrubou moukou. Hrníčky mají obsah 250ml.
Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 1 celé vejce, 3 pol.lžíce oleje, 1 kypřící prášek, sůl. Švestky.
Drobenka: 200ml polohrubé mouky, ½ hrnku cukru krupice, 100gr másla (je nejchutnější). Smícháme mouku s cukrem a nakrájíme máslo. Prsty promícháváme, až vznikne sypká hmota. Dáme zatím do ledničky.
Postup:těsto: do mísy dáme mouku, cukr, sůl, kypřící prášek a promícháme - vařečkou. Ve vlažném mléku vidličkou rozmícháme vajíčko a postupně lijeme do mouky a mícháme, pak přidáme olej a dobře promícháme. Bude se vám zdát, že těsta je málo - není. Nalijte jej přes prostředek a špachtličkou rozdělávejte do stran. Naskládejte půlené švestky, zasypte drobenkou a dejte péct na 170°C, cca 40 minut.

Griliážky

Ingredience: 4 obdélníkové dortové oplatky, 600g cukru krupice, 300g másla, 1,5dl vody, 300g mletých vlašských ořechů, 100g nasekaných ořechů,
Poleva: 60g čokolády na vaření, 30g 100% tuku
Postup: z 1,5 dl vody a 300g cukru uvaříme sirup a necháme vychladit. Dalších 300g cukru rozpustíme na karamel. Do skaramelizovaného cukru vlijeme uvařený sirup a vaříme 3 minuty. Za občasného míchání necháme vychladit. Do vlažného karamelu vmícháme 300g másla a ořechy. Hmotu rozdělíme na dva díly, natřeme dortový oplatek, přikryjeme druhým a zatížíme. Natřeme další oplatek, přikryjeme druhým oplatkem a zatížíme. Druhý den pokrájíme na tyčinky a konce máčíme v čokoládové polevě.

Tvarohové křupinky

Ingredience: 250gr kvalitního tvarohu, 250gr Hery, ½ kypřícího prášku, 250gr hladké mouky, marmeládu dle výběru. Hera by měla mít pokojovou teplotu, jinak se špatně zpracovává. Cukr s vanilkovým cukrem na obalení.
Postup: na desku dáme mouku, sůl, nakrájíme tuk, trochu promícháme a přidáme rozdrobený tvaroh. Nejdříve zpracujte delším nožem a pak rukama. Těsto je hodně vláčné. Hotové rozdělíme a na pomoučené desce rozválíme na tenko asi 3mm. Rádýlkem nakrájíme na čtverce (velikost si určete) naplníme marmeládou a přehneme jako šáteček, okraje přitlačíme a klademe na suchý plech. Upečeme na 200°C asi 15minut. Ještě teplé obalujeme v cukru.

Srnčí hřbet  - Petr Stupka

Ingredience: 100g polohrubé mouky, 120g másla, 3 vejce, 60g cukr krupice, 60g cukr moučka, 70g rozinky, 70g kandované ovoce, 200g čokolády na polevu.
Postup: nejdříve si ušleháme bílky s krupicovým cukrem a utřeme máslo se žloutky a moučkovým cukrem. Obě hmoty spojíme a přidáváme mouku smíchanou s rozinkami a nasekaným kandovaným ovocem. Těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy - srnčího hřbetu. Pečeme při 170°C asi 30-40 minut. Vyzkoušejte píchnutím špejle. Když bude čistá je hotovo. Vychlazený chlebíček poléváme čokoládovou polevou.

Rychlý moučník

Ingredience: 6 vajec, 6 polévkových lžic polohrubé mouky, 6 pol.lž. krupicového cukru, špetka soli, ½ kypřícího prášku.
Krém:250ml smetany ke šlehání 33%, 500ml zakysané smetany s obsahem tuku 12%-15%, ztužovač šlehačky, 2 polévkové lžíce mletého cukru. Ztužovač a šlehačku ušleháme dohromady. Do zakysané smetany vmícháme cukr a pak i šlehačku.
Postup: ušleháme celá vejce s cukrem asi 7 minut. Postupně vmícháme mouku s kypřícím práškem. Nalijeme na plech a pečeme při 180°C 15minut a pak snížíme na 160°C a pečeme ještě 10 - 15 minut. Když bude mít piškot zlatavou barvičku, vytáhneme. Piškot nebude rovný, ale vlnkovatý. Necháme vychladnout a potřeme krémem. Plech 40 x 30 cm

Ovocná rychlovka

Ingredience: 400g polohrubé mouky, 150g mletého cukru, 150g rozpuštěného másla, 4 celá vejce, 1 malá lžička sody, 1 vanilkový cukr, 1 sklenice o obsahu 750ml ovoce.
Postup: nejdříve vymažeme plech 100% tukem (IVA) a vysypeme hrubou moukou.
Do větší mísy dáme mouku, mletý cukr, sodu, vanilkový cukr a vše promícháme, pak přidáme celá vejce a celý obsah sklenice s ovocem i šťávou (pokud máte ovoce větší, třeba broskve, je nutné je nakrájet na malé kostičky) dobře promícháme a přidáme rozpuštěné máslo. Znovu dobře promíchat. Vlijeme na plech a pečeme na 175°C asi 30 minut. Buchta bude na povrchu do zlatova. Tento koláč můžete dělat z jakéhokoliv kompotovaného ovoce. Je výborný. Můžete polít citronovou polevou, pak nemá chybu.

Krtkův dort

Ingredience na těsto: 100ml oleje, 100g cukru krupice, 2 žloutky, 1 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa, 120g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek, 100ml mléka, 1 čokoládový pudink, sníh s bílků.
Postup: Do mísy dáme, žloutky, cukr, olej a ušleháme na hustou pěnu, za stálého šlehání přiléváme mléko a rum. Nakonec přidáváme střídavě mouku smíchanou s pudinkem a kakaem, zároveň přidáváme sníh.
Těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a pečeme při 170°C asi 40 minut.
Náplň : 500 ml šlehačky, 2 ztužovače šlehačky, 3-4 banány, 1 lžíce mletého cukru, 50g nasekané čokolády na vaření.
Šlehačky vyšleháme podle návodu se ztužovačem skoro do tuha, pak teprve přidáme cukr a došleháme, vmícháme čokoládu nasekanou na drobno a rozmačkané banány.
Vychlazený korpus opatrně začneme vydlabovat lžící asi 2cm od okraje, můžeme si okraj oříznout nožem. Nezapomeňte, že musí zůstat dno asi 1 cm vysoké. Až máme hotovo, rozkrájíme podélně dva banány a položíme na dno. Zbytek banánů rozmačkáme do krému. Na banány navršíme šlehačku pěkně do kopečku a na šlehačku naplácáme zbytky rozdrobeného korpusu. Dáme vychladit.

Tukové rohlíčky

Ingredience: 500g hladké mouky, 250g Hery, 250ml šlehačky ke šlehání, ½ kypřícího prášku, sůl, marmeládu dle chuti. Moučkový a vanilkový cukr na obalení.
Postup: do mísy dáme mouku, kypřící prášek, sůl, promícháme a nakrájíme Heru (měla by mít pokojovou teplotu). Nejdříve zpracováváme prsty, jako drobenku a pak přiléváme postupně šlehačku (neušlehanou). Těsto si dáme na vál a propracujeme, vložíme do mikroténového sáčku na 1 hodinu.
Z těsta uválíme váleček, není důležité jak silný, důležité je rozdělit ho na 6 dílů. Každý díl rozválíme na sílu 2mm i méně a rozkrojíme na 8 dílů. Vzniknou trojúhelníčky. Na širší stranu dáme náplň a srolujeme. Budeme mít celkem 48 rohlíčků. Klademe na suchý plech, kousek od sebe, nabudou. Pečeme na 250°C asi 5 minut, snížíme teplotu na 210°C a dopékáme asi 5 minut, mají být trošku do zlatova. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.
Rohlíčky můžete také plnit: náplň maková, tvarohová, jablečná, povidlová.

Mřížkový koláč

Ingredience: 300g hladké mouky, 160g Hery,(používám máslo) 80g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 lžíce citronové šťávy, marmeláda cca 300g
Postup: na vál dáme mouku a všechny ostatní ingredience ( Heru nakrájíme) vypracujeme těsto, vložíme do sáčku a necháme cca 1 hodinu odpočinout. Po vytažení znovu trošku propracujeme, oddělíme 1/3 těsta, které použijeme na mřížku. Ostatní rozválíme na potřebnou velikost, přeneseme na válečku, na tukem vymazaný plech, podle potřeby upravíme a potřeme marmeládou. Z odloženého těsta vyválíme tenké válečky asi 5mm a klademe jako mřížku na těsto. Těsto pečeme na 180°C asi 40minut. Až bude těsto zlatavé, vytáhnout. Je výborný
. Plech velikosti 35 x 25cm.

Úsporná bábovka

Nejdříve vymažeme a vysypeme hrubou moukou bábovkovou formu.
Ingredience: 200g cukru krupice, 250ml mléka, 500ml polohrubé mouky, 100ml oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce citronové kůry, 1 kypřící prášek, 2 vejce.
Postup: nejdříve ušleháme vejce s polovinou cukru asi 2 minuty, přidáme zbylý cukr a došleháme ještě 2 minuty na plné obrátky. Při menších obrátkách přidáme nadvakrát mléko, olej, citronovou kůru, citronovou šťávu a pořád šleháme asi minutu. Nyní přidáme na čtyřikrát mouku smíchanou s kypřícím práškem a na nejnižší rychlost mouku zamícháme. Také můžete míchat jen vařečkou. Vlijeme do formy. Pečeme na 170°C asi 50 minut. Pokud bude dříve na povrchu už do zlatova, přikryjte ji alobalem, nebo pečícím papírem. Je tam hodně cukru a ten se rychle karamelizuje. Špejlí vyzkoušíte zda je upečená.
Kdo má čas, může udělat citronovou polevu, je výborná.
Poleva:ve vodní lázni rozpustíme 80g mletého cukru, 80g másla, 1lžička škrobu (maizeny, solamylu) lžíce mléka nebo lžíce citronové šťávy. Mícháme jen do rozpuštění, bábovku položíme na nějaký rošt a polévkovou lžící poléváme.
Poznámka: do kastrolku dejte nejdříve mléko se škrobem, rozmíchejte a pak teprve přidejte ostatní.

Rychlý ovocný koláč - můj recept

Ingredience: 400gr polohrubé mouky, 200gr cukru krupice, 150 ml oleje (rozpuštěný vlahý tuk) 3dl mléka, 2 vejce, špetka soli, ½ prášku do pečiva.
8 větších jablek nakrájených na malé kostičky cca 1cmx1cm.Nejdříve si nachystáme plech 30 x 40, vyložíme pečícím papírem a rozložíme nakrájená jablka po celé ploše.
Postup: do mísy nasypeme mouku, cukr, kypřící prášek, sůl a promícháme. V mléce vidličkou rozkvedláme vejce a postupně vléváme do mouky, mícháme. Mějte trpělivost, až dolijete mléko, přidávejte olej a míchejte. V této fázi je lepší metlička. Míchejte tak dlouho až se olej ztratí, jinak by plaval na povrchu. Těsto nalijeme na jablka tak, aby vám vyšlo na celou plochu. Dejte péct na cca 40 minut, při 180°C. Po upečení položte přes plech nějaký tác a obraťte. Sloupněte papír a nechte vychladnout. Před podáním pocukrujte.
Kdo má čas, může ještě přidat polevu.
Ingredience: 400ml vody,100ml sirupu, 1 vanilkový pudink (nebo ovocný). Odebereme malé množství vody. Smícháme sirup, vodu, přivedeme do varu, vlijeme rozpuštěný pudink ve vodě a vaříme 2 minuty. Ještě horký lijeme na otočený koláč - jablíčka jsou nahoře.

Dort základní recept

Ingredience: 7vajec, 210g cukru krupice, 210g hladké mouky.
Postup:Nejdříve šleháme bílky bez cukru a pak přidáme všechen cukr a šleháme do zhoustnutí. Přidáme žloutky a jen krátce zašleháme, mouku vmícháme metličkou ručně. Pečeme ve vymazané a vysypané formě asi 1 hod na 150 °C. Korpus necháme ve formě až do vychladnutí, jinak nám uprostřed klesne.

Koláč tří chutí

kolac-tri-chuti--3-.jpg     kolac-tri-chuti--1-.jpg   kolac-tri-chuti--2-.jpg

Měla jsem chuť na ovocný koláč a našla jsem doma toto ovoce:2 banány, 400g rybízu v mrazáku, 8 meruněk,.
Ingredience: těsto: 2 hrnky (250ml), polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 3 lžíce oleje, 1 kypřící prášek, špetka soli, ovoce různé.
Drobenka: 100ml polohrubé mouky + 50ml hladké mouky, 80g másla, 100ml cukru krupice. Vše dáme do mísy a rukama promícháme, až se udělají žmolky.
Postup: do mísy dáme mouku, cukr, kypřící prášek a dobře promícháme. Přidáme mléko smíchané s vajíčkem a olejem. Znovu dobře promícháme a těsto rozetřeme na vymazaný plech. Ovoce skládáme hezky vedle sebe a posypeme drobenkou. Pečeme na 170C° - 180C,°cca 40 minut.Bude vám připadat, že těsta je málo, ale není.
Plech 40 x 30cm,

 Šťouchaná buchta rychlá

Ingredience: 35 dkg polohrubé mouky, 12-15 dkg cukru, 1prášek do pečiva, 12dkg rozpuštěné Hery, (máslo) 2 vejce, 2 lžíce oleje, 3/4 hrnku mléka, špetka soli.
Poleva: 18dkg másla nebo Hery, 3lžíce rumu, 4 lžíce horké vody, 20dkg práškového cukru, 4 dkg kakaa.
Postup:  do mísy dáme mouku, cukr, kypřící prášek,sůl a promícháme.Přidáme ostatní "mokré" suroviny a dobře vařečkou  promícháme. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme dorůžova. Po upečení druhým koncem vařečky našťoucháme po celé buchtě "šťouchance".
Poleva - máslo, rum a vodu rozpustíme, přidáme cukr a kakao. Vaříme do spojení.
Polevu necháme chvíli chládnout a potom nalijeme na moučník. Pěkně postupně uprostřed, aby se poleva dostala do všech dírek, necháme ztuhnout a podáváme.

Tvarohové muffiny

Ingredience: 250g tvarohu ve vaničce, 250g moučkového cukru, 120g másla, 2 celá vejce, 250g polohrubé mouky, kůra z ½ citronu, 1 kypřící prášek, kompotované ovoce a drobenku.
Drobenka: 80g másla, 250g polohrubé mouky, 80g moučkového cukru, 80g strouhané pražené mandle – opražíme chvilku na suché pánvičce. Všechny suroviny zpracováváme prsty, aby se drobenka sypala.
Postup: do mísy dáme máslo, cukr a tvaroh,(vše musí mít stejnou teplotu, nebo se to srazí). Ruční metličkou ušleháme máslo s tvarohem, přidáme celá vejce, citronovou kůru a znovu prošleháme v ucelenou hmotu. Nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a opět mícháme metličkou. Těsto je docela řídké.

Formičky na muffiny silně vymažeme máslem, nebo 100% tukem a vysypeme hrubou moukou. Do formiček nalijeme těsto do 2/3, přidáme ovoce a zasypeme drobenkou. Pečeme na 180°C cca 20 až 25 minut. Po vytažení vyklopit, aby zespodu nevlhly.

Moje větrníky

vetrnicek.jpg   vetrnik.jpg

Dlouho jsem rozmýšlela, zda vyzkoušet větrníky z odpalovaného těsta. Receptů je spousta, ale nebylo to ono. Vyzkoušela jsem čtyři a pátý je můj vytvořený ze zkušeností.Uděláte cca 35 věnečků o průměru 5cm. Krém jsem také upravila, je bez šlehačky, ale dobrý.
 
Větrníky
Ingredience: 250ml vody, 100g másla, 200g polohrubé mouky, sůl, 5 vajec
Postup: do kastrolu dáme vařit vodu, osolíme, přidáme máslo, počkáme až voda začne znovu vařit, přidáme naráz mouku a mícháme asi 5 minut, až se přestane těsto lepit. Těsto přendáme do mísy a za občasného promíchání chladíme tak na 50°C. Poté přidáváme jedno vejce po druhém, vždy když je vejce dobře zamíchané, přidáme další. Těsto dáme do pytlíku s větší špičkou a stříkáme na plech vyložený pečícím papírem věnečky, větrníčky a podobně. Pečeme na 200°C asi 15 minut, pak stáhneme a dopékáme ještě cca 10 minu na 170°C. Troubu nikdy neotvíráme dříve než po 15 minutách, pokud nemáte prosklená dvířka u trouby, těsto by spadlo. Ještě zatepla rozkrojíme zubatým nožem a můžeme plnit. Hotové pocukrujeme.
Krém do větrníků
Ingredience: 2 vanilkové pudinky, 150g másla, ½ mléka, 300g mascarpone , můžete použít pomazánkové máslo bez příchutě, ale k tomu přidejte polévkovou lžíci rumu.
Postup: uvaříme oba pudinky v ½ l mléka, do kterého jsme přidali tři polévkové lžíce cukru krupice a necháme vychladit za občasného míchání. Do šlehače dáme vychlazený pudink, máslo, mascarpone a necháme na malé obrátky ušlehat, když je hotovo přidáme rum a promícháme. Nezapomeňte, že všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu, aby se nám nesrazil krém. Množství Vám vystačí akorát.

Drobenkový koláč

Ingredience: 400g polohrubé mouky, 1/2 balíčku kypřícího prášku, 150g Hery, nebo másla, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 120g cukru krupice,
Pudink: 2 balíčky vanilkového pudinku, 8 dl mléka, 4 pol. lžíce cukru.
600g nakrájeného ovoce - použila jsem švestky, jindy zase kompotované broskve.
Postup: všechny suroviny na těsto smícháme a zpracujeme na drobenku. ¾ drobenky nasypeme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech. Uvaříme pudink, ještě horký nalijeme na drobenku, poklademe nakrájeným ovocem, zasypeme drobenkou, co jsme odložili. Vložíme do vyhřáté trouby na 180°C cca 50 minut. Koláč vkládejte na druhou příčku od spodu, potřebuje více péct zespodu, aby se drobenka dobře spekla. Horní vrstva drobenky bude křupavá a do zlatova.

České Honzíkovy buchty

Ingredience: 500g hladké mouky, 20g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 20g kvasnic, 250ml vlažného mléka, špetka soli, 60g másla (nebo 100ml oleje) 1 vejce + 1 žloutek, 1 lžíce rumu - sádlo, nebo máslo na vytření pekáče a potírání buchet.
Nejdříve kvásek: rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru, 1 lžíci mouky a zalijeme 1 dl vlažného mléka, promícháme, přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut.
Postup:do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl a promícháme. Přidáme zbytek vlažného mléka, ve kterém jsme rozmíchaly vejce, rozpuštěné máslo, rum, přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto. Těsto můžete míchat, v robotu, pekárně, nebo ručním hnětačem.
Těsto v míse přikryjeme a necháme kynout cca 1 ½ hodiny - záleží, jak máte doma teplo. Někdy stačí hodina. Těsto musí zvětšit dvakrát velikost.
Nachystáme si pekáč, který vymažeme máslem, nebo sádlem.
Vykynuté těsto rozválíme na hada a nakrájíme na 24 kousků. Každý kousek rozplácneme, naplníme náplní a uzavřeme. Klademe je uzavřenou stranou dolů. Každou buchtu potíráme ze všech stran, aby se nepřilepily.Pečeme na 200°C 5 minut a pak stáhneme teplotu na 185 °C a pečeme 25 až 30 minut. Po vytažení hned buchty potíráme máslem smíchaným s rumem. Přikryjeme utěrkou a necháme chládnout.
 

Jablečné muffiny

Ingredience: 1 hrnek (200ml) polohrubé mouky 0,5 hrnku cukru krupice, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička citronové nebo pomerančové kůry, 1 vejce, 100 ml mléka, 100 ml oleje, 2 jablka. Můžeme použít i jiné kyselejší ovoce.
Postup: v jedné misce smícháme všechny sypké suroviny a na malé kostičky nakrájená jablka. Ve druhé misce rozmícháme tekuté suroviny, ty postupně zamícháme do sypké hmoty. Dlouho nemícháme. Formu na muffiny dobře vymažeme sádlem a naplníme tak 1 cm od okraje. Pečeme 20 minut při 200 °C.
Vyzkoušejte i jiné kyselejší ovoce. Také můžete dát těsto do poloviny formičky, udělejte dolík, vložte kávovou lžičku marmelády a přikryjte znovu těstem tak 1 cm pod okraj.

Metrový dort

Ingredience: 400g polohrubé mouky, 5 vajec, 220g moučkového cukru, 180g másla (tuku) 200ml mléka, 1 kypřící prášek, 2 lžíce kakaa,
Krém: 350g másla (Hery), 150g moučkového cukru, 300ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 lžíci rumu-nemusíte.
Postup: těsto: Máslo utřeme s cukrem a přidáme postupně žloutky. Do ušlehané hmoty přilijeme mléko, přidáme mouku s kypřícím práškem a nakonec lehce v mícháme sníh z bílků. Těsto rozdělíme na dvě části a do jedné vmícháme kakao. Připravená těsta vlijeme do vymazaných a hrubou moukou vysypaných forem na srnčí hřbet. Pečeme na 175°C asi 45 minut.
Krém: uvaříme klasicky pudink s cukrem. Necháme vychladit ( já vložím nádobu s pudinkem do dřezu se studenou vodou a míchám) je to rychlé. Do vychlazeného postupně zašleháme máslo. Obě suroviny musí mít stejnou teplotu, nebo se krém srazí. Také nesmíte šlehat moc dlouho.
Srnčí hřbety nakrájíme podle žeber, skládáme vedle sebe jeden světlý plátek a jeden tmavý. Vznikne z toho 80cm dlouhý dort. Já si to rozdělím na dva. Napočítám si plátky. Když máme hotovo, uložíme dort do lednice a uděláme si polevu.
Poleva: 150g ztuženého tuku, 60g čokolády na vaření, 140g moučkového cukru, 1 čokoládový pudink, 4 lžíce kakaa, 6 lžic vody.
Do kastrolku dáme vodu a pudink,rozmícháme. Kastrůlek vložíme do vodní lázně, přidáme cukr, zahříváme a mícháme do rozpuštění cukru. Přidáme tuky a kakao. Zahříváme do rozpuštění tuků a odstavíme. Dort potíráme ještě vlažnou polevou. Uložíme do lednice. Poleva bude pořád vláčná.

Langoše

Ingredience: 800g hladké mouky, 250ml kefíru, 250ml mléka, 42g droždí, 2 vejce, sůl, cukr.
Postup: do hrníčku rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky, zamícháme a necháme vykynout. Do mísy osejeme mouku, osolíme, přidáme kvásek, vejce a vypracujeme těsto. Dáme kynout do lednice. Druhý den smažíme langoše. Těsto můžeme mít až týden v lednici.

Mechová roláda - L. Hruška

Ingredience: 6 vajec, 4 lžíce kakaa, 3 lžíce moučkového cukru,
Krém:500ml šlehačky, ztužovač šlehačky – ušleháme
Postup: vejce rozdělíme a vyšleháme bílky na sníh, ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Přidáme kakao rozpuštěné v trošce vřelé vody  a zašleháme, přidáme zlehka sníh. Těsto rozetřeme na pečící papír a pečeme na cca 160°C - 8 minut. Vytáhneme z trouby, překlopíme na tác, chvilku necháme, stáhneme papír, přikryjeme utěrkou srolujeme i s utěrkou a necháme vystydnout. Roztočíme, potřeme celý plát šlehačkou, rozložíme nakrájené ovoce a srolujeme.

Pudinkáče cca 30 kusů

Ingredience: 250ml mléka, 200ml oleje, 3 žloutky, 500g hladké mouky, 10 lžiček cukru, špetka soli, 20g droždí, vajíčko na potření, moučkový cukr na posypání, 50g másla na potření.
Krém: 3vanilkové pudinky, ¾ l mléka, 3 vanilkové cukry, 5-6 lžic cukru, 200g másla,
Postup: Připravíme si kvásek: Do misky dáme 100ml vlažného mléka, rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžičky cukru a 1 lžíci mouky, zamícháme, necháme nakynout cca 15 minut. V míse smícháme mouku, špetku soli, cukr, žloutky, zbytek mléka, olej a kvásek. Těsto zpracujeme v robotu, nebo ručně. Mělo by být hladké, vláčné. Těsto necháme nakynout cca 1 hod, aby zdvojnásobilo objem.
Uvaříme pudink a mícháme do vychlazení, nebo překryjte folií, aby se neudělal škraloup. Po vychladnutí vyšleháme s máslem. Dejte pozor na teplotu pudinku a másla, musí být stejná.
Postup: těsto vyklopíme na vál a nakrájíme na malé kousky o váze cca 30g. Každý kousek vyválíme na hada o síle 1 cm a délce 20cm, přehneme na polovinu, tím vzniknou dva prameny, které upleteme a konec vsuneme dolů.
Hotové klademe na plech s pečícím papírem, kousek od sebe a necháme ještě cca 15minut kynout. Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na 200°C 10 - 15min do zlatova. Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem.Vychlazené překrojíme, naplníme hodně krémem a posypeme cukrem.
Kdo má rád větrníky, tak tyhle " Pudinkáče" jim mohou konkurovat.

Pudinková dobrota - můj recept

 pudinkova-dobrota--2-.jpg pudinkova-dobrota--3-.jpg pudinkova-dobrota--1-.jpg

Ingredience: 300g polohrubé mouky, 250g cukru krupice, 6 vajec, 10 lžic oleje (125ml), 10 lžic horké vody (125ml), 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek.
Postup: nejdříve si ušleháme bílky a dáme bokem. Do jiné mísy dáme žloutky, vanilkový cukra chvilku prošleháme, přidáme cukr krupici, postupně přidáváme horkou vodu,šleháme asi 7 minut do husté pěny, pak přlijeme olej a prošleháme. Přimícháme sníh a mouku s kypřícím práškem. Mícháme jen vařečkou z lehka. Těsto nalijeme na plech 40 x 30 cm a rovnoměrně rozetřeme, pečeme na 155°C cca 30 - 40 minut. Piškot necháme vychladnout a pak teprve vaříme pudink.
Náplň: 2 x malinový pudink, 2 lžíce cukru krupice, 600ml třešňového džusu, nebo šťávy z kompotu, 150g višňové marmelády - ne džem, 300g másla.
Uvaříme pudinky v třešňovém džusu a ještě do teplého zamícháme marmeládu. Do vychlazeného pudinku zašleháme máslo a krém je hotov. Hned natírejte na piškot. Nedávejte do ledničky nebo krém nepůjde rozetřít.

Poleva:150g ztuženého tuku (Lando nebo jiný), 60g čokolády na vaření, 1 vanilkový pudink, 120g moučkového cukru, 4 mírně kopečkové lžíce kakaa, 6 lžic vody.
Do kastrolku dáme vodu a pudink,rozmícháme. Vložíme do vodní lázně, přidáme cukr, zahříváme až se rozpustí cukr, mícháme. Přidáme tuk, čokoládu, kakao a zahříváme do  rozpuštění. Dort potíráme ještě vlažnou polevou. Uložíme do lednice. Poleva bude pořád vláčná.

Jestli chcete tužší polevu: 200g čokolády na vaření, 100g zakysané smetany, 1 lžíce sádla. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, sádlo, odstavíme a přimícháme zakysanou smetanu. Hned potíráme.

Vyfotila jsem druhou variantu, je trošku složitější. Plech vyložíme pečícím papírem a rozetřeme těsto. Upečený vychlazený korpus vyklopíme na podložku, stáhneme papír a  rozkrojíme podélně na dva pláty. Kdo nemá nůž, stačí niť. Spodní plát vložíme zpět na plech, potřeme krémem, přiklopíme druhým plátem a rozetřeme polevu.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář