Jdi na obsah Jdi na menu
 


Český teplokrevník

15. 9. 2020

Český teplokrevník

 
 
 
 
Skočit na navigaciSkočit na vyhledávání
Český teplokrevník
Český teplokrevník
Český teplokrevník
Základní informace
  Česko Česko, Evropa
Využití všestrannost - (parkur, drezúra, teréní jízda) rekreace, zemědělství dokonce i voltiž, zřídka využíván pro westernové ježdění
Stupeň prošlechtění kulturní plemeno
Tělesná charakteristika
Hmotnost okolo 620 kg
Výška † 150–180 cm
Barva běžně hnědáci a ryzáci, občas bělouši, vraníci a plaváci, vzácně i albíni (bílá srst,růžový pigment)
 

Český teplokrevník je plemeno jezdeckých koní. Byl cíleně vyšlechtěn, aby byl spolehlivým, vyrovnaným a dobře ovladatelným partnerem každého jezdce.

Historie[

Český teplokrevník je vlastně směsicí různých středoevropských teplokrevných plemen, přičemž důraz je u něj kladen hlavně na jezditelnost. Kromě koní z českých a slovenských chovů se na utváření českého teplokrevníka podílely anglické polokrevné kmeny NoniusFuriosoGidran a Przedswit.[1] Došlo i na osvěžení krve, svůj vliv měl i shagya arab. Kvůli pestrému původu nemá český teplokrevník žádný ustálený typ, chovným cílem je ušlechtilý, korektní a lehce jezditelný kůň, vhodný pro všechny jezdecké sportovní disciplíny i rekreaci v sedle. Čeští teplokrevníci by měli mít střední rámec, dobrou stavbu těla a výbornou mechaniku pohybu.

V dnešní době jsou čeští teplokrevníci převážně jezdeckými partnery začínajících jezdců v jezdeckých školách nebo nenáročných sportovců. Jde o učenlivého a výkonného koně. V současné době se plemeno vyvíjí v rámci šlechtického programu Svazu chovatelů českého teplokrevníka, který byl založen v roce 2001.

Moravský teplokrevník

Na tuto kapitolu je přesměrováno heslo Moravský teplokrevník.

K českému teplokrevníkovi měl blízko moravský teplokrevník, který však byl od počátku o něco lehčí. Na jeho vzniku se podílely stejné kmeny, pro zvětšení rámce byl použit také oldenburský kůň. Později se začali do chovu zařazovat i angličtí plnokrevníci a nakonec z více než 50% český teplokrevník, takže v závěru došlo ke splynutí obou plemen.

Koně Kinských

Koně Kinských jsou někdy popisováni také jako zlatí koně z Čech: Zpravidla mají zlatavou srst s bílou nebo černou hřívou, jsou to tedy izabely anebo plaváci různých odstínů. Plemeno je spojeno se starým hraběcím rodem Kinských, kteří chovali koně pro vojenské účely. Jejich žluťáci se také skvěle osvědčili jako koně pro steeplechase. Dnes patří mezi oblíbené všestranné koně pro sport i hobby ježdění.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář