Jdi na obsah Jdi na menu
 


Achaltekinský kůň

11. 9. 2020

Achaltekinský kůň

 
 
 
Skočit na navigaciSkočit na vyhledávání
Achaltekinský kůň
Achaltekkiner.jpg
Základní informace
Země původu Turkmenistán Turkmenistán
Využití skokové disciplíny, drezúra, vytrvalostní závody
Tělesná charakteristika
Výška † 150-162 centimetrů
Barva hnědá, šedá, černá, plavá, kaštanová nebo zlatá
† výška uváděna v kohoutku

Achaltekinský kůň (Achal-Teke) je velmi skromné, odolné a vytrvalé pouštní plemeno plnokrevného koně staré nejméně 3000 let. Pochází z Turkmenistánu (Asie).

Původ a historie

Achaltekinský kůň je znám nejméně tři tisíce let a podle některých odborníků je nejstarším čistokrevným plemenem na světě. Středověcí kočovníci ve středoasijském Turkmenistánu pečovali o tyto tvrdé a vytrvalé koně jako o poklad a jednali s nimi jako se členy rodiny. Toto plemeno výborně snášelo i tvrdé pouštní podmínky, nedostatek krmiva a extrémní výkyvy počasí. V roce 1881 se Turkmenistán stal součástí Ruské říše a achaltekinští koně byli nadále chováni v Rusku. Jméno plemene je odvozeno od turkmenského kmene Teke, který žil nedaleko achalské oázy. V současné době je achaltekinský kůň znám jako vynikající sportovní kůň.

Využití achaltekince je široké – od dostihů přes vytrvalostní ježdění až po parkury a drezuru. Je to kůň, který potřebuje svého jezdce a není vhodný do jízdáren, což je možná příčinou toho, že mnohá literatura o něm tvrdí, že je neovladatelný.

Úspěchy českých chovů

Akhal Teke Stallion - Magnatli.jpg
 

Rok 2008:

Akhalteke craem.jpg
 
  • Klisna Jana-Jan Evropskou šampionkou v kategorii ročních a dvouletých klisen
  • Shaitan Shael Evropský šampion v kategorii tříletých a čtyřletých hřebců
  • 14. 6. – Cena Boinou – první Achaltekinský dostih mimo Rusko a Turkmenistán

Vzhled

Achaltekinský kůň je nohaté, dobře osvalené a rychlé plemeno. Chod je hladký a pružný. Jeho cval je unikátní mezi ostatními plemeny, je plynulý, bez otřesů a houpání.[1] Srst, která pokrývá celé tělo, má kovově zlatý odlesk. Zbarvení může být hnědé, šedé, černé, plavé, kaštanové nebo zlaté. Má malou, ušlechtilou hlavu a oči mandlového tvaru. Krk je dlouhý, tenký a vysoko nesený. Hrudní koš je úzký a hluboký, kohoutek vysoký. Hřbet přiměřeně dlouhý. I nohy jsou dlouhé a dobře osvalené.

Je to štíhlý kůň vysoký asi 154 cm (klisny 152 cm), obvod hrudi měří 167 cm, obvod holeně 18,9 cm.

Temperament

Achaltekinský kůň je často označován jako "kůň jednoho pána". Je oddaný, ale může být i tvrdohlavý, pokud něco nechce udělat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář