Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

TRÁVNÍK a NADĚJE
v únoru a březnu 2024,

AKTUALITY.

Od srpnové veřejné výroční členské schůze našeho Spolku uplynula již více jak polovina roku. V té době  byla stavba obytného domu v Naději zastavena pro nesrovnalosti provedené stavby se schválenou stavební dokumentací. Členové našeho Spolku spolu s dalšími trávnickými a nadějskými účastníky této veřejné schůze mohli v diskuzi zástupcům stavebníka, kteří také navštívili veřejnou schůzi, říci své názory na vznikající stavbu domu v podmínkách krajinné chráněné oblasti Lužických hor. Z hlediska přítomných občanů stavba vybočila svojí mohutností a velikostí z běžných rozměrů dříve povolovaných „roubenek“ a zděných domků do rozměru „penzionu“.   

1d-zastavena-stavba-.jpg 2-povolena-stvba.jpg

Obr. č. 1 a č. 2

Vzhled zděné stavby (obr. č. 1) mimo své mohutnosti naznačoval, že i vzhled pláště budovy ponese prvky, které jsou v této oblasti neobvyklé. Na stejném obrázku jsou vidět obrovské okenní otvory a zastřešená „průhlednost“ obou částí stavby. Jde snad o francouzská okna.

3-puvodni-navrh-arch.-bogara-z-r-2018.jpg  4-povolena-stavba.jpg

Obr. č. 3 a č. 4

 
Investor a architekt na naší schůzi zveřejnili své představy dalšího vzhledu stavby na zcela jiném modelu ve fotografii, než byl původní náčrt vzhledu stavby. Je podivné, že ve schválené technické dokumentaci není výsledná verze, jak bude stavba vypadat. Fotografie, kterou jsme použili ve Zpravodaji již v aktualitách v říjnu a listopadu minulého roku (obr. č. 3) je pouhou námětovou skicou? Jiná konečná vzhledová dokumentace budovy Zpravodaji není známa.
Podíváte-li se na obr. č. 4., který znázorňuje  současný stav stavby, kdy musela být zajištěna  před povětrností v době zastavení stavby a posléze i nafotografována. Nejsou již dost zřetelně vidět původní velké otvory ve fasádě, jsou zakryty rámy s plachtou a lešením. Spojovací „průhledný“ otvor je za rohem. A takto zakrytou stavbu zastihla návštěva s kamerou.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/regiony/v-srdci-luzickych-hor-mel-vyrust-rodinny-dum-stavba-je-ale-vetsi-nez-urady-povolily-344894

 

5a.jpg


12. ledna na ČT 2 uvedla televize ve zpravodajství výše uvedený pořad. Je stále dostupný na původní adrese. Ve zpravodajské stručnosti v něm reportéři seznamují veřejnost s problémem, který vyrostl ve Cvikově v místě s idylickým místním jménem Naděje, v místě, kde začíná stráň centrálního masivu Lužických hor.
 

6a-martina-solloch.jpg 7a-vlastimil-kocourek.jpg


V pořadu  vystoupili zástupci veřejnosti v Trávníku a Naději, paní Martina Solloch, která je předsedkyní Osadního výboru zastupitelstva obce Cvikova v části Trávník a Naděje a pan Kocourek, který je také členem Osadního výboru. Komentovali situaci v místě tak, jak je popsána níže.

 

8a-stanovisko-stavebniho-uradu.jpg

 

Stavební úřad města Cvikova, po získání požadovaných doplňujících stanovisek  účastníků v řízení směřujícímu ke konečnému řešení vyhlásil ke konci března termín místního šetření, ke  kterému také jako účastníka přizval zástupce našeho Spolku.
K tomu jsme na úřad zaslali písemné námitky Spolku Trávník a Naděje, které jsou uvedeny níže:

 SPOLEK TRÁVNÍK A NADĚJE
Cvikov-Trávník 78, 471 56 Mařenice, okr. Česká Lípa.


Městský úřad Cvikov
Stavební úřad
Nám. Osvobození 63
471 54  Cvikov
                                                                            Dne 17.3.2024
Čj:
MUC 1569/2024/SÚ, MUC 4077/2022
Věc: Námitky / nesouhlasné stanovisko
Stavba na pozemku parc.č. 868/3 v k.ú. Naděje/pův.p.p.č. 868/
Dodatečné povolení změny stavby před jejím dokončením


Podáváme tímto námitky proti dodatečnému povolení změny stavby rodinného domu, stavebník ing. Hnilica v rámci výše uvedeného řízení. S dodatečným povolení změny stavby nesouhlasíme, zejména z důvodů, které jsme již uvedli v dopisu ze dne 17.7.2023, předaném jak zdejšímu stavebnímu úřadu, tak starostovi města i CHKO Lužické hory v Jablonném v Podještědí.
Nesouhlasné stanovisko Spolku bylo sděleno zástupcům stavebníka a architektu Stolínovi na členské schůzi spolku dne 19. srpna 2023.
Důvody:
Rozestavěná stavba, která je na uvedeném pozemku p.č. 868/3, je ve stavu, který naprosto neodpovídá tomu, co mělo být podle schválené dokumentace postaveno. 
Podle původní dokumentace předložené stavebníkem mělo jít o roubenku v menším měřítku, než je nynější stav. 
V současné době jde o předimenzovanou stavbu, která se ani měřítkem ani stylem (např. obrovská okna) do prostředí Naděje vůbec nehodí. Podle informací z katastru nemovitostí (mapa pozemkového katastru + ortofoto) stály na pozemku dvě budovy, oddělené a výrazně menší, z nichž ta větší byla hospodářská budova určená pro zemědělské hospodaření majitelů. Stavba nynější svým rozměrem je zřejmě určena jako penzion, nikoli deklarovaný rodinný dům. Jako Spolek Trávník a Naděje máme velký zájem na zachování charakteru dosavadní výstavby. Chalupy v okolí jsou staré i 200 let a dosud se podařilo udržet jejich vzhled a zachovat ráz obou osad, tj. Trávník a Naděje. 
Naše obavy, že stavebník dosáhne toho, aby mu byla povolena změna stavby před jejím dokončením a že tato novostavba zničí ráz celého okolí, se ukázaly jako oprávněné. K tomu výrazně přispělo, že kladné stanovisko vydal orgán AOPK, Správa CHKO Jizerské hory, tedy orgán vzdálený místně a z hlediska architektonického i zájmově lokalitě Lužických hor, když místně příslušné CHKO Lužické hory změny stavby neschválilo. Souhlasné stanovisko orgánu, který má v názvu ochranu krajiny, ignoruje, že stavba není v souladu s charakterem okolní zástavby a rovněž skutečnost, že se tak obrovská stavba nachází na malém pozemku a že poměr rozměru pozemku a zastavěné plochy je zcela v rozporu s využitím území v místě obvyklém. Napadáme i proto tuto změnu předání řízení na nadřízený orgán jako ryze účelovou a odporující správnému úřednímu postupu. 
Trváme na zdůvodnění, jak je možné, že stavebník od počátku mohl stavět v rozporu s tím, co mu stavební úřad schválil, aniž několik let stavební úřad Cvikov reagoval, a žádáme, aby v rámci řízení o dodatečné povolení změny stavby stavebník musel uvést stavbu do souladu s původní stavební dokumentací, aby respektoval ráz krajiny a stanovisko CHKO Lužické hory.
Jsme stále toho názoru, že jako Spolek Trávník a Naděje vzhledem k účelu, pro který spolek vznikl a je stále činný, jsme měli být i účastníky řízení. 
Pro členy našeho Spolku je potupné, když je v současnosti zřejmé, že neplatí zásady CHKO Lužické hory pro každého stavebníka stejně. V nedávné minulosti všichni stavebníci a členové našeho Spolku museli dodržet připomínky úřadu CHKO i k daleko méně důvodných doporučených změnách, než je tolerováno u stavebníka p. Hnilici. Považujeme za naprosto nezdůvodnitelné odebrání rozhodovacích funkcí CHKO v Jablonném v Podještědí a přenesením výkonu na CHKO Jizerských hor. V podstatě jde o degradaci CHKO Lužické hory.
Obáváme se rovněž, že stavebník, který dosud nedodržoval podmínky původního povolení, tak bude činit i nadále a ve výsledku bude stavba odpovídat jeho zájmům, nikoli tomu, co je pro tuto lokalitu vhodné. Doposud se všichni dřívější stavebníci požadavkům CHKO podřídili. Pan Hnilica by neměl mít žádnou výjimku.
Také se může stát, že tento postup bude precedentem pro další podobné stavebníky a povede k tomu, že na loukách budou umístěny libovolné stavby za nezájmu nebo bezmocného přihlížení dotčených orgánů.

Na námitkách proto trváme a žádáme, aby k nim bylo v rámci řízení přihlédnuto.

S pozdravem 
                                                                                                         PaedDr. Vít S t a n i s l a v
                                                                                                         Předseda Spolku Trávník a Naděje

(Z důvodu úspory místa byly redukovány odstavce písemnosti.)            
                                   
Co říci závěrem:
Nesouhlasné stanovisko našeho Trávnicko-Nadějského Spolku je obsaženo výše, v dopise Stavebnímu úřadu ve Cvikově. V době jeho odeslání ještě nebylo známo, že Spolek je účastníkem řízení. Vypadá to tak, že kontroly v počátku stavby zřejmě nezjistily včas stavebníkem prováděné změny, v rozporu se schváleným projektem. Zastavení stavby mělo nastat mnohem dříve, aby změny byly proveditelné. Další vývoj celé záležitosti je spíše ohleduplným postojem úřadů ke  stavebníkovi, méně již k Naději. Bylo to vždy tak shovívavé pro všechny dřívější stavebníky? Nebylo. K závěrům rozhodnutí se později vyjádří Rada našeho Spolku, stanovisko Rady zveřejníme v dalších aktualitách.

 

9-a-misto-vyjezdu-do-obchvatu.jpg

Místo, ve kterém z  kruhového objezdu z křižovatky u Svoru
povede nová objízdná silnice č. 9.

 

Koncem února tohoto roku náš Zpravodaj upozornil pan Láďa Drbohlav z Trávnicko - Nadějského pomezí, že se opět posunul čas natolik, že kromě čtyř pruhové silnice a okružního objezdu na křižovatce  ve Svoru se chystá také pokračování další stavby. Jde o potřebný objezd Svoru, novou silnicí č. 9., která povede od kruhového objezdu a bude Svor  
obcházet tak, jak je to vidět na obrázcích níže. Za upozornění děkujeme.


Podívali jsme se na to:
Zatím, co velmi zdárně probíhají výše uvedené rekonstrukce, ze kterých měli řidiči značné obavy, jaká to přinese omezení v jízdě,  také jak to bude bezpečné, a zda to včas silničáři dokončí.
 Nové technologie stavby takových silnic v rukách těch, co to umí, lze postavit velkou silniční stavbu i při zachování dobré průjezdnosti. Zatím tomu tak od Svoru směrem k Novému Boru bylo. Stavba bude zřejmě před koncem roku dokončena.

 

5-informacniletak-stavby-silnic-a-zeleznic.jpg  6-obchvat-svoru-bobersky-potok.jpg

Obr. č. 5 a č. 6


Tak, jak je to znázorněno na obrázku (č. 5), bude z „kruháče“ vyvedena nová silnice v místech možného průtahu dolní částí obce Svor (obr. č. 6). Pro domky vpravo bude obslužná komunikace do Svoru přerušená náspem, ve kterém bude pro pěší k domkům podchod. Pro vozidla bude funkční výjezd směrem ke hřbitovu. Boberský potok bude přemostěný a místní komunikace uhne pod most vedle potoka. Ve stoupání budou na náspu tři pruhy, jeden bude stoupací.
Horní oblouk nové silnice bude mít větší poloměr. Silnička z Rousínova nebude mít přímý výjezd na novou komunikaci, bude napojena na starou původní silnici do Svoru, která bude podcházet pod novým mostem s novou silnicí č. 9. Výše nad novým mostem bude další přemostění železniční trati. Vše je vidět na obr. č. 5, ale musí se více zvětšit. Přesnější výklad je na informačním letáku Staveb silnic a dálnic (obr. č. 7) níže, nebo na přiložené adrese.


https://Svor se dočká obchvatu, ŘSD počítá se zahájením příští rok - Zdopravy.cz

 

7-informacni-letak-silnice-1-9--svor.jpg
Obr. č. 7

Průjezd Svorem bude asi částečně zachován i po dobu rekonstrukce, protože provoz na silnici č. 9 na Rumburk je značný. Pro Trávník a Naději to nebude asi tak závažné omezení, protože jej tak často nepoužíváme.  Možná je objízdná trasa přes Horní Světlou na Huť. 
Pro Svor  to po dlouhých létech průjezdů tisíců kamionů lomenou zatáčkou na návsi a prudkým stoupáním ve směru na hranici s Německem, bude znamenat konec dopravního „pekla“.

 

8a-estakada-ceska-lipa-mostovka-2.jpg
726 metrů dlouhá estakáda z r. 1987


Současně s touto informací byl Zpravodaj upozorněn na další významnou rekonstrukci estakády na průtahu Českou Lípou. To jsme již vyzkoušeli. Mimo dopravní špičku je průjezd jedním pruhem řízeným semafory celkem malým zdržením. Ve špičce to může dosáhnout časově i na dlouhé čekání.


https://Semafory na průtahu Českou Lípou. ŘSD začíná s další etapou opravy estakády - Zdopravy.cz

8-estakada-ceska-lipa.jpg  9-doksy-mimon-jablonne.jpg 
Obr. č. 8 a č. 9


Uzávěra mostu může trvat asi do prosince tohoto roku. (Po dvou měsících práce budou pokračovat.) Celkové náklady na stavbu by neměly přesáhnout 297 mil. korun. Celkové dokončení oprav estakády by mělo nastat až v r. 2026. Po estakádě projede 15 000 vozidel denně (obr. č. 8), vozidla nad 40 tun mají úplný zákaz. Jsou stanoveny objížďky na Srní a na Zákupy v protisměru od Boru na Zákupy a Jestřebí. V době špičky je asi pro jízdu od Ml. Boleslavi pro vozidla jezdící ve směru Jestřebí-Zahrádky-Lípa, nejlepší varianta v Doksech (obr. č. 9) odbočit přes Hradčany na Mimoň, dále pokračovat na Jablonné a Mařenice.

 

10a-parcela-lesiku-u-zamecku.jpg


Jsme opět v Trávníku, na obrázku výše je letecký pohled na katastrální mapu vlevo od silnice za skalním ostrohem, na kterém stojí malebná secesní vilka, kdysi „dávno“ penzion s hezkým jménem HOUBA. Za ním v amfiteátru malého rozlehlého údolí, až opět k větší pozdně secesní vile, které říkáme zámeček, je malebný malý bukový les.

9-travnik_193.jpg  11-apadly-jasan.jpg
Obr. č. 10 a č. 11

 

Někdy na přelomu roku 2023 postihlo Trávník těžké mokré sněžení, které vylámalo koruny mnoha stromů. Stejně tak to postihlo starší stromy v blízkosti plotu secesní vilky (obr.č. 10) pana Ereta. Na plot padlo pod tíhou sněhu více stromů. Ohrozilo to střechu stavbičky, ve které pan Eret, který je členem našeho spolku, vytvořil klubovní místnost, kde se může občas v létě scházet menší skupina přátel. Po zrušení penzionu U Naděje přišly Trávník, ale i Naděje o místo kde se můžeme scházet. To návštěvníky klubovny vystrašilo.

12-skladka.jpg  13-buk-284.jpg

Obr. č. 12 a č. 13

 

Jako všechno živé, stárnou i buky v lesíku za plotem, které se dožívají vysokého věku. Po obou stranách lesní cesty bukovým hájem byla u chalupářů, kteří jí používají, obava, že staré přerostlé buky mohou popadat při podobných kalamitách ve chvíli, kdy po cestě pojedou auta, nebo půjdou lidé. Občas se to stává.

 Na silnici vedle Zámečku se před několika lety ve slunném dopoledni náhle vylomil asi 150-ti letý jasan (obr. č. 11-stále leží při silnici). Naštěstí bez žádných následků. Zdravému, mohutnému kmenu asi z přesolené silnice uhnily kořeny. Chalupáři z trávnického kopce se obrátili na Správu firmy Lesy České republiky v České Lípě a ta zajistila dendrologický průzkum kmenů podél inkriminované cesty. Prakticky všechny tyto buky (obr. č. 12 a č. 13) byly ve stáří nad 150 let. Letokruhy na řezu buku na obr. č. 13 jsme se s obtížemi snažili spočítat. Kmen má průměr 1metr a obvod změřený pásmem je 3 metry, letokruhy ukazují na stáří 150-160 let.
 

14-skladka.jpg  15-lesni-stroj.jpg
Obr. č. 14 a č. 15

               

16-parez-buk.jpg 17-paseka-u-zamecku.jpg
  Obr. č. 16 a č. 17


 

Podle pařezů, které jsou řezány velmi nízko nad zemí (obr. č. 16), jen několik vykazovalo možnost, že se mohou časem vylomit. Podstatné však je, že většina pokácených buků je ve stáří, kdy správce lesa zřejmě vyhodnotil, že nastal čas, kdy je třeba stromy pokácet, aby stárnutím nedocházelo k ekonomickým ztrátám využitelnosti zdravých stromů na průmyslové dřevo. V průběhu několika uplynulých týdnů jediný dřevorubec s motorovou pilou a speciálním lesním traktorem s nakladačem a navijákem (obr. č. 15) již vytěžil převážnou část označených stromů. Současně vzniklo velké množství silných bukových větví (obr. č. 17), které patrně budou v nabídce palivového dřeva.

 

18-cesta.jpg 19-zamecek.jpg

Obr. č. 18 a č. 19

 

Po vytěžení celého údolí se otevřely nové pohledy na vzniklou paseku a na vilu Zámeček (obr. č. 19). Přístupová cesta nad vilou (obr. č. 18) je v celé délce bez buků. Lesní traktor cestu vyjezdil a rozšířil. Po ukončení těžby a odvozu dřeva bude nutné cestu vyspravit.

Hranice těžby byla vytyčena i značkami a nebylo povoleno kácet stromy malého průměru (obr. č. 20). Téměř v celém prostoru paseky se již vytvořil podrost ve směsi tenkých buků a také jasanů a dalších listnáčů. To znamená, že příroda si již vytvořila předvídanou náhradu za staré stromy.

 

20-novy-podrost.jpg 21-lipska-silnice.jpg

Obr. č. 20 a č. 21

Na obr. č. 21 je pohled směrem k plotu vilky nad silnicí, na který popadaly stromy po sněhové kalamitě. Dřevorubec měl příkaz vývraty z plotu odstranit. To vykonal celkem dobře. Některé silnější, původně náletové stromy, vyrůstají z úvozů historické Lipské stezky (silnice) a i na stráni pod zdivem staveb v zahradě, se mohou vyvrátit. Z obrázku je vidět, že slabší vzrostlé buky se nevykácely. Je to dobře, protože těžký stroj by staré artefakty cesty poničil. 

Protože se blíží Velikonoční svátky, přeje Zpravodaj Trávník a Naděje všem našim čtenářům krásné Velikonoce.

Administrátor 
Zpravodaje Trávník a Naděje.
25. března 2024