Jdi na obsah Jdi na menu

Výroční zpráva za rok 2020 - 1.část

VÝROČNÍ ZPRÁVA

2020

 

 

 

 

Mladí chovatelé zvířat, zapsaný spolek

 

Sídlo spolku: Webová stránka: E-mail, fb:

407 79 Mikulášovice, Salmov 31 www.mchz.estranky.cz mchz@post.cz

okres Děčín, Ústecký kraj, Česko https://www.facebook.com/MladiChovateleZviratzs

GSM: +420 602 682 600

 

 

Milí přátelé,

 

letos po prvé se k Vám obracím jménem našeho spolku s poděkováním za Vaši celoroční přízeň a podporu. Od rodičů našich mladých chovatelů se jedná o přirozený jev, i když vždycky tomu tak v minulosti nebylo. Děkujeme Vám, kteří nevynecháte návštěvu žádné námi pořádané výstavy či soutěže, navíc někteří z Vás jste neopomenuli věnovat našim nejmenším členům i věcné ceny a dárky, které je vždy velice potěšily.

 

I když jsme letos nemohli uspořádat tři akce pro veřejnost, v prvním pololetí Mikulášovickou kraslici a nyní v závěru roku výstavu zvířat mladých chovatelů a vánoční chovatelský tábor, kvůli preventivním opatřením spojeným s coronavirem, hodnotíme letošní rok za velice úspěšný. Soutěžní družstvo dětí z našeho spolku prvně v historii zvítězilo v Národním kole chovatelské olympiády! Stalo se tak především proto, že na rozdíl od zbytku republiky se průběžně po celý rok připravovali na tuto akci. Péče o živé tvory je náročná a zodpovědná a je na místě, aby chovatel o této činnosti znal a věděl co nejvíce. Navíc to pak zúročí ve svém dalším studiu a profesním životě. Jsme vděčni hejtmanovi Bubeníčkovi, senátorovi Linhartovi a starostce Trojanové za převzetí záštity nad touto významnou akcí!

 

Největší poděkování si ale zaslouží ti z Vás, kteří se jako naši členové či další dobrovolníci zasloužili o realizaci naší celoroční činnosti. I proto jsme letos prvně 5. prosince při příležitosti Mezinárodního dne dobrovolníků ocenili Březovým lístkem různých stupňů celkem 26 našich členů a pomocníků z různých míst republiky. Díky jejich podpoře si fandíme, že se bude naší činnosti dařit i nadále.

 

Těšíme se s Vámi všemi na setkání při našich akcích v roce 2021!

 

Vlastimil Jura, předseda spolku

 

 


 

Mladí chovatelé zvířat, zapsaný spolek, je nestátní nezisková organizace. Navazuje na chovatelské tradice, které mají na severu Čech své počátky už v roce 1881, kdy byl založen pod názvem Spolek chovatelů drůbeže a králíků v Mikulášovicích, /Geflügel und Kanninchenzuchverein Nixdorf/. Spolek je dobrovolným, zájmovým uskupením dětí, mládeže a dospělých s kladným vztahem ke zvířatům a přírodě. Umožňuje jim rozvíjet svoji zájmovou činnost, vzdělávat se v této oblasti činnosti a aktivně se zúčastňovat akcí spolku i akcí pořádaných MCHZ z.s. a dalšími pobočnými spolky. Posláním spolku je především zájmové a neformální vzdělávání a činnosti dětí a mládeže, podpora domácího chovu zvířat, ekologická výchova, péče o přírodu a životní prostředí. Své členy vede k vlastenectví a hrdosti na svou zemi, ke společenské odpovědností a udržitelnému rozvoji, k vytváření odpovědnější společnosti, která se ve svém počínání navrací k tradicím a hodnotám. Spolek funguje na dobrovolnické bázi a vede k dobrovolnictví i naše děti a účastníky pořádaných akcí. Toto poslání naplňuje spolek zejména tím, že:

a. provádí výchovnou a vzdělávací činnost

b. vede své členy i ostatní občany k aktivním formám chovu zvířat, k rozvoji chovatelských zájmů, zejména pořádáním výstav, přehlídek, soutěží, táborů a dalšího pobytu v přírodě, a v rámci svých možností k tomu vytváří podmínky

c. provádí ediční, propagační a osvětovou činnost

d.spolupracuje s tuzemskými, zahraničními i mezinárodními organizacemi, jednotlivci a iniciativami, které mají obdobné poslání

e. provádí hospodářskou činnost především k zajištění prostředků pro naplnění svého poslání

Podle evidence činnosti dobrovolníků, kterou zpracovala v roce 2014 ZO ČSCH Mikulášovice, náš předchůdce, v rámci projektu České rady dětí a mládeže, odpracovali naši dobrovolníci při realizaci ročního programu spolku pro děti a mládež bez nároku na odměnu celkem 4 285 hodin. Podle výsledků evropského projektu SAFE (2015) je hodnota dobrovolnické práce 144 Kč/hod. Vytvořili jsme tedy v jednom roce hodnotu 617 040 Kč, což minimálně platí každoročně i nadále, i když činnost spolku se výrazně rozšířila. Ještě jeden příklad je na místě uvést. Z uvedeného evropského projektu vyplynulo, že roční práce s dětským kolektivem /oddílem, kroužkem, skupinou ap./ vyžaduje minimálně 800 hodin, to odpovídá 20 pracovním týdnům, což je přibližně polovina ročního pracovního úvazku zaměstnance, které vedoucí dětského kolektivu odpracuje ve svém volném čase!

K péči o ochranu zvířat a přírody vede spolek nejenom své členy, ale v tomto duchu působí i na veřejnost po celé republice. Svojí činností, tj. především celoroční prací s mladými chovateli, pořádáním výstav zvířat a dalších akcí a především pořádáním jedinečného mezinárodníh letního dětského tábora se zvířaty, který měl v roce 2020 už 37. ročník, se aktivně podílí na tvorbě programu pro veřejnost a především děti a mládež. Při této své činnosti spolupracuje i s organizacemi v zahraničí, které se zúčastňují námi pořádaných akcí. Vedle toho pro vlastní členy pořádá výlety a zájezdy na výstavy zvířat dalších spolků u nás i v zahraničí, umožňuje plemenářskou práci a podporuje účast našich členů jako vystavovatelů. Naši mladí chovatelé jsou zapojeni do mezinárodní vědomostní soutěže Olympiáda mladých chovatelů. Pro tento účel zabezpečoval v roce 2020 pobočný spolek MCHZ v Mikulášovicích finanční zdroje společně se ZO ČSCH CHKo Mikulášovice formou výnosů z vlastní činnosti a pořádaných akcí a dále formou dotací a grantů od Města Mikulášovice, Agentury Tandem, Dobrovolného svazku obcí Sever a sponzorů z řad úspěšných podnikatelů, kteří dlouhodobě podporují práci s dětmi, jako je např. Pivovar Kocour Varnsdorf. Mohl se tak ujmout pořádání národního kola olympiády, jehož vítězem se stalo družstvo mladých chovatelů z Mikulášovic!

Celý rok byl zaměřen na získávání nových členů z řad fyzických i právnických osob. Vznikly pobočné spolky v Mikulášovicích a v Praze, založení dalších pobočných spolků je v přípravě. S výhodou byli využiti členové a příznivci z celé republiky, kteří se aktivně chopili práce s přípravou nových pobočných spolků a budou se jí nadále věnovat i v příštím roce a další budoucnosti.

 

MCHZ, zapsaný spolek v roce 2020

 

Statutárním orgánem je předseda od 29.1.2020:

 

Vlastimil Jura st.

 

Řídícím orgánem je Rada od 29.1.2020:

 

Vlastimil Jura st. – předseda

Nikola Mejstříková - místopředsedkyně

Elena Yurova – pokladní

 

Kontrolní činnost vykonávají od 11.10.2020 kontroloři:

 

Jan Vitvar

Štěpánka Vitvarová

 

 

Součástí spolku jsou dva pobočné spolky a jeden Klub přátel zvířat, který byl registrován hlavním spolkem.

 

Členskou základnu spolku k 31.12.2020 tvořilo celkem 89 členů, z toho počet všech členů do 26 let: 31, z toho do 15 let: 13, z toho od 16 do 18 let: 11, z toho od 19 do 26 let: 7, počet všech členů nad 26 let: 58, počet všech členů do 35 let: 44 a jedna právnická osoba.

 

Z pohledu chovatelských sekcí bylo nejvíce členů našeho spolku chovatelů koček 78, psů 12, hlodavců 6, terarijních živočichů 3, okrasného a exotického ptactva, králíků, drůbeže, koní, oslů, ovcí a koz po 2.

 

Spolek je zapsán ve spolkovém rejstříku u Krajského soudu v Ústí nad Labem, oddíl L, vložka 12595

Sídlo: 407 79 Mikulášovice, Salmov 31

: 089 40 673

Bankovní spojení: transparentní účet ČSOB, číslo 293136584 /0300

 

Rada spolku v průběhu celého roku 2020 schvalovala postupně potřebné dokumenty, jako Zásady hospodaření a Směrnici k proplácení cestovních náhrad, ale především schválila nové dokumenty Organizační, Kárný a Skartační řády, dále pak Směrnice na ochranu osobních údajů a kontrolní činnost. Dne 3. srpna 2020 iniciovalo Shromáždění členů p.s.Mikulášovice podání přihlášky spolku MCHZ do České rady dětí a mládeže, aby se o ní mohlo rozhodovat ještě na podzim roku 2020. Valné shromáždění tohoto spolku nás v listopadu 2020 většinou hlasů přijalo za člena. Jeho prostřednictvím je všech 89 členů spolku zapojeno do úrazového pojištění a tři táboroví vedoucí do pojištění odpovědnosti. Rada spolku se dále rozhodla podat přihlášku za přidruženého člena do spolku Zelený kruh. Tento spolek nám však doporučil, vzhledem ke skutečnosti, že jsme ještě neměli žádnou historii, abychom podali přihlášku až v dalším roce. Proběhlý rok ukázal, že rozhodnutí o založení nového spolku pro mladé chovatele bylo rozhodnutím správným a mnohé instituce nás již vzaly na vědomí jako plnohodnotného nástupce ČSCH. I realizace podpory některých pořádaných akcí v průběhu roku 2020 byla směřována již na náš nový spolek. Rada spolku tak může konstatovat, že uplynulý rok byl úspěšný a je nutno ve všech dosavadních činnostech pokračovat.

Realizace operativního plánu činnosti spolku v roce 2020

 

V průběhu roku po ustavení spolku v lednu se uskutečnilo 9 jednání Rady, z nich jedno za použití internetu.

Kontrola vedení účetnictví proběhla 2x bez připomínek.

Celostátně platná coronavirová opatření znemožnila uspořádání tří akcí pobočného spolku Mikulášovice, tradiční velikonoční Mikulášovické kraslice, podzimní výstavy zvířat mladých chovatelů, byť byl vyhlášen i náhradní termín konání a na konci roku vánočního chovatelského tábora.

Operativní plán činnosti byl Radou v průběhu roku doplňován a upřesňován s ohledem na omezení a změny, které si vynutila situace.

 

Uskutečněné akce spolkem a akce, kterých jsme se v roce 2020 zúčastnili

 

  • ustavující schůze hlavního spolku Mikulášovice 29.1.

  • Rada spolku Salmov 3.2.

  • Rada spolku Salmov 2.3.

  • ustavující schůze p.s. MCHZ Mikulášovice 2.3.

  • základní kolo 52. OMCH v Mikulášovicích 4.3.

  • Rada spolku per rollam 6.4.

  • Rada spolku Salmov 4.5.

  • okresní kolo 52. OMCH Mikulášovice 20.5.

  • Rada spolku Salmov 6.6.

  • účast v celostátní akci Ukliďme Česko – Úklid lesa na Salmově 10.6.

  • spolupráce na projektu ČRDM Hodnoty mládeže 10.6.-14.12.

  • Rada spolku Salmov 6.7.

  • školení táborových vedoucích a praktikantů a stavba tábora 10.-12.7.

  • 37. letní tábor se zvířaty Salmov 12.7.-1.8.

  • výlet táborníků do Terezína 21.7.

  • letní výstava zvířat mladých chovatelů neděle 26.7.

  • Shromáždění členů p.s.Mikulášovice 3.8.

  • NK chovatelské olympiády v Mikulášovicích 5.-9.8.

  • kladení věnců u památníku osvobození a u hrobu padlého vojáka na hřbitově v Mikulášovicích 8.8.

  • výlet na veletrh FOR PETS v Praze 5.9.

  • účast na celosvětovém úklidovém dnu – úklid lesa na Salmově 19.9.

  • účast na NGO Marketu v Praze 10.10. ZRUŠENO

  • Rada spolku Salmov 11.10.

  • Rada spolku Salmov 2.11.

  • školení pracovníků s dětmi na CVVZ v Č.Budějovicích 13.-15.11. ZRUŠENO

  • účast na Valném shromáždění ČRDM on-line 19.11.

  • účast v celostátní akci 72 hodin-Ruku na to! - výsadba stromků 2.12.

  • Rada spolku Salmov 2.12.

  • vyhlášení Osobnosti neziskového sektoru 2020 on-line 17.12.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář