Jdi na obsah Jdi na menu

Výroční zpráva za rok 2022

 


 

VÝROČNÍ ZPRÁVA

2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mladí chovatelé zvířat, zapsaný spolek

 

Sídlo spolku: Webové stránky, FB: E-mail, telefon:

407 79 Mikulášovice, www.mchz.estranky.cz mchz@post,cz

Salmov 31 GSM: +420 602 682 600

okres Děčín, Ústecký kraj, https://www.facebook.com/MladiChovateleZviratzs

Česko

 

Milí přátelé,

 

do rukou se Vám dostala již třetí výroční zpráva našeho spolku. Je to příležitost, abych Vám jménem rady spolku poděkoval za Vaši celoroční práci pro společnou věc, která nás spojuje. Vám, kteří nevynecháte žádnou akci spolku, pořádané výstavy či soutěže jsme za to velice vděčni.

 

Po nepříjemných a komplikovaných zkušenostech z doby „kovidové“ se v roce 2022 v našich organizačních složkách postupně vrátil život do normálních kolejí. Všechny naše zimní, jarní, letní i podzimní akce pro naše členy i veřejnost byly již uspořádány na živo. Uskutečnily se akce našich nových členů – právnických osob, jako Mezinárodní propagační výstava koček nebo Mezinárodní setkání mladých včelařů IMYB 2022 či školeni vedoucích dětských kroužků. Pořadatel našich chovatelských táborů proškolil v uplynulém roce opět všechny táborové vedoucí a praktikanty. Tradice Vánočního chovatelského tábora, kterou se podařilo v roce 2021 obnovit, však byla v roce 2022 opět přerušena, jelikož dohodnuté prostory byly obsazeny uprchlíky z Ukrajiny. Letní stanový tábor s vlastními zvířaty však zdárně proběhl a lze předpokládat, že tomu bude stejně i v roce 2023, kdy jej čeká jubilejní 40. ročník! Ve dvou pobočných spolcích celoročně fungují chovatelské kroužky, i v uplynulém roce se naši mladí chovatelé zvířat zúčastnili všech třech stupňů Olympiády mladých chovatelů – nyní nazývané Soutěž mladých chovatelů – i když to bylo za značně komplikovaných organizačních podmínek. Radě se totiž přes veškerou snahu nepodařilo uzavřít předloženou smlouvu o vzájemné spolupráci s ČSCH na úseku práce s dětmi a mládeží. V průběhu celého roku pokračovaly práce na dostavbě Táborové základny v Mikulášovicích na Salmově, na kterých se podíleli především někteří táboroví vedoucí a praktikanti. Jsme velice vděční všem našim členům i spolupracovníkům, kteří se celoročně věnují dětem v našich chovatelských kroužcích a stejně tak vedoucím na našich táborech. Proto hodnotíme rok 2022 za úspěšný. Není mnoho spolků, kde veškerou činnost zabezpečují dobrovolníci bez nároku na jakoukoliv odměnu, jako je tomu u nás.

 

Dobrovolnická činnost, na které stojí veškerá činnost našeho spolku, má i svůj Mezinárodní den dobrovolníků, který se slaví 5. prosince. Při této příležitosti byli již třetím rokem oceněni Březovým lístkem různých stupňů naši členové a pomocníci z různých míst republiky. Díky jejich podpoře si fandíme, že se bude naší činnosti dařit i nadále.

 

Těšíme se s Vámi všemi na setkání při našich akcích v roce 2023!

 

Vlastimil Jura, předseda spolku

 

 

 

Mladí chovatelé zvířat, zapsaný spolek, je nestátní nezisková organizace. Navazuje na chovatelské tradice, které mají v naší republice velkou tradici. Spolek je dobrovolným, zájmovým uskupením dětí, mládeže a dospělých s kladným vztahem ke zvířatům a přírodě. Umožňuje jim rozvíjet svoji zájmovou činnost, vzdělávat se v této oblasti činnosti a aktivně se zúčastňovat akcí spolku i akcí pořádaných pobočnými spolky a dalšími organizačními jednotkami. Posláním spolku je především zájmové a neformální vzdělávání a činnosti dětí a mládeže, podpora domácího chovu zvířat, ekologická výchova, péče o přírodu a životní prostředí. Své členy vede k vlastenectví a hrdosti na svou zemi, ke společenské odpovědností a udržitelnému rozvoji, k vytváření odpovědnější společnosti, která se ve svém počínání navrací k tradicím a hodnotám. Spolek funguje na dobrovolnické bázi a vede k dobrovolnictví i naše děti a účastníky pořádaných akcí. Toto poslání naplňuje spolek zejména tím, že:

a. provádí výchovnou a vzdělávací činnost

b. vede své členy i ostatní občany k aktivním formám chovu zvířat, k rozvoji chovatelských zájmů, zejména pořádáním výstav, přehlídek, soutěží, táborů a dalšího pobytu v přírodě, a v rámci svých možností k tomu vytváří podmínky

c. spolupracuje s tuzemskými, zahraničními i mezinárodními organizacemi, jednotlivci a iniciativami, které mají obdobné poslání

d. vede své členy i veřejnost k vlastenectví, společenské odpovědnosti a udržitelnému rozvoji a návratu k občanským hodnotám a hrdosti na své bohaté národní tradice.

Podle výsledků evropského projektu SAFE (2015) byla hodnota dobrovolnické práce 144 Kč/hod. (v současnosti se již počítá 200 Kč/hod.) Z uvedeného evropského projektu vyplynulo, že roční práce s dětským kolektivem /oddílem, kroužkem, skupinou ap./ vyžaduje minimálně 800 hodin, to odpovídá 20 pracovním týdnům, což je přibližně polovina ročního pracovního úvazku zaměstnance, které vedoucí dětského kolektivu odpracuje ve svém volném čase!

 

K péči o ochranu zvířat a přírody vede spolek nejenom své členy, ale v tomto duchu působí i na veřejnost. Aktivně se zúčastňujeme úklidových akcí Ukliďme Česko, podobně i akce 72 hodin, při které vysazujeme stromy a keře. Svojí činností, tj. především celoroční prací kroužků mladých chovatelů, pořádáním výstav zvířat a dalších akcí v místech své působnosti a především pořádáním jedinečného mezinárodního letního dětského tábora se zvířaty v Mikulášovicích, který měl v roce 2022 už 39. ročník, se aktivně podílí na tvorbě programu pro veřejnost a především děti a mládež. Velmi agilní je naše organizační jednotka Včelí stráž, která během roku pořádala nejednu přednášku o chovu včel jak pro děti ve školách, tak i pro starší spoluobčany. Při této své činnosti spolek spolupracuje i s organizacemi v zahraničí, které se zúčastňují námi pořádaných akcí. Vedle toho pro vlastní členy pořádá výlety a zájezdy na výstavy zvířat dalších spolků v okolí i jinde u nás i v zahraničí, umožňuje plemenářskou práci a podporuje účast našich členů jako vystavovatelů. Naši členové jsou zapojeni do vzdělávací soutěže mladých chovatelů (Olympiáda mladých chovatelů). Pořádáním výletů a přednášek zaměřených na regionální historii vedeme naše členy a další veřejnost k vlastenectví a znalosti národních tradic.

 

V roce 2022 se věnovali členové spolku za pomoci dalších dobrovolníků budování klubovny a skladu na Táborové základně v Mikulášovicích na Salmově, která byla zprovozněna před zahájením letního tábora, byla obnovena i chatka táborových vedoucích a bylo upraveno prostředí celého areálu sloužícího pro konání táborů a výstav spolku. Nově byla zahájena stavba garáže pro služební vozidlo. Na tyto aktivity byla rovněž zaměřena převážná část finanční podpory, kterou získal spolek pro svoji činnost v roce 2022 od MŠMT.

 

V průběhu celého roku se rozvíjela bohatá činnost především v jednotlivých organizačních jednotkách spolku MCHZ. Využili jsme toho, že jsme měli své členy v různých místech republiky, kteří se tak mohli aktivně zapojit do činnosti v nových pobočných spolcích a této pomoci se budeme nadále věnovat i v dalších letech.

 

 

MCHZ, zapsaný spolek v roce 2022

 

Statutárním orgánem je předseda od 29.1.2020:

 

Vlastimil Jura st.

 

Řídícím orgánem je Rada od 29.1.2020:

 

Vlastimil Jura st. – předseda

Nikola Mejstříková - místopředsedkyně

Elena Yurova – pokladní

 

Kontrolní činnost vykonávala od 7.2.2022 kontrolorka:

 

Alena Motl

Součástí spolku jsou k 31.12.2022 čtyři pobočné spolky, dva Kluby přátel zvířat, které byly registrovány hlavním spolkem a na základě uzavřených smluv 3 právnické osoby - kolektivní členové.

 

Členskou základnu spolku k 1.2.2023 tvořilo celkem 110 fyzických osob, z toho počet všech členů do 26 let: 44, z toho do 15 let: 23, z toho od 16 do 18 let: 11, z toho od 19 do 26 let: 10, počet všech členů nad 26 let: 66, počet všech členů do 35 let: 52 a tři právnické osoby. Počet osob sdružených ve dvou kolektivních členech – právnických osobách nebyl ke dni zpracování výroční zprávy znám.

 

Z pohledu chovatelských sekcí bylo nejvíce členů našeho spolku chovateli koček, a dále psů 12, hlodavců 6, terarijních živočichů 3, okrasného a exotického ptactva a králíků po jednom.

 

Spolek je zapsán ve spolkovém rejstříku u Krajského soudu v Ústí nad Labem, oddíl L, vložka 12595

Sídlo: 407 79 Mikulášovice, Salmov 31

: 089 40 673

Bankovní spojení: transparentní účet ČSOB, číslo 293136584 /0300

 

Rada spolku v průběhu celého roku 2022 schvalovala v souladu se Stanovami přijímání nových členů. Proběhlý rok ukázal, že se spolek dostává do širšího povědomí veřejnosti a díky tomu vstoupily další fyzické i právnické osoby s chovatelským zaměřením do spolku. Radě se však nepodařilo uskutečnit osobní setkání se zástupci kolektivních členů, tento dluh bude třeba splatit v roce následujícím.

 

I když se děti z našeho spolku opět zúčastnily soutěže mladých chovatelů, kterou vyhlašuje Český svaz chovatelů, z.s., byla účast v celostátním kole velmi složitá. Pořadatel má nastaveny podmínky účasti pro „cizí“ velmi nevýhodně, jak organizačně, tak především finančně. Snaha našeho spolku o úzkou vzájemnou spolupráci byla oficiálně ze strany ÚVV ČSCH negována údajně z důvodu neexistence jejich prováděcího předpisu, který by ji umožňoval. Museli jsme si poradit prostřednictvím přátel z nižších složek ČSCH, které nám účast v soutěži umožnily svým prostřednictvím. Ústřední komise dětí a mládeže v ČSCH je nefunkční a končí ji mandát a obdobná komise na Slovensku po konání jejich sjezdu v roce 2022 se ještě neustavila. Jediná funkční trvalá přeshraniční spolupráce je s chovateli v německém Sasku v obci Hörnitz, kde není zapotřebí žádný prostředník a se kterými se každoročně společně setkáváme na akcích.

Všichni stávající členové spolku byli prostřednictvím našeho členství v České radě dětí a mládeže zapojeni do úrazového pojištění a táboroví vedoucí a vedoucí dětských kroužků do pojištění odpovědnosti. Úrazové pojištění jsme v jednom případě využili. S ohledem na blízkost našeho zaměření je spolek přidruženým členem Asociace společenské odpovědnosti, o.p.s. a přidruženým členem asociace ekologických organizací Zelený kruh. Rada spolku tak může konstatovat, že uplynulý rok byl úspěšný a je nutno ve všech započatých činnostech pokračovat.

 

AKCE POŘÁDANÉ SPOLKEM A AKCE, KTERÝCH SE SPOLEK V ROCE 2022 ZÚČASTNIL

 

V průběhu roku proběhlo 12 jednání Rady spolku. Plánované jednání Velké rady v závěru roku se neuskutečnilo a bylo přeloženo na jaro 2023. Při té příležitosti se předpokládá úprava Stanov spolku a volba nové rady. Dále se uskutečnila kontrola vedení účetnictví se závěrem bez připomínek.

Program činnosti spolku byl Radou v průběhu roku doplňován a upřesňován. Obsahoval převážně akce pořádané jednotlivými pobočnými spolky a dalšími organizačními jednotkami. Proběhl druhý ročník celostátní amatérské fotografické soutěže na téma Děti a zvířata, jenž byl vyhodnocen v závěru prvního pololetí a vítězové převzali poháry a další odměny při příležitosti konání tradiční táborové výstavy zvířat mladých chovatelů v Mikulášovicích.

 

 

  • Uspořádání fotografické soutěže MCHZ Děti a zvířata 1.1.-31.5. S

  • Rada spolku 4.1. S

  • Slavnostní vyhlášení NROS Neziskovka roku 2021 20.1. Praha M

  • Rada spolku 7.2. S

  • Výstava zvířat mladých chovatelů Mikulášovice 5.3. M

  • Rada spolku 7.3. S

  • Účast na Ukliďme Česko – Ukliďme svět /p.s. Mikulášovice-Salmov/ 2.4. M

  • Rada spolku 4.4. S

  • Výlet na chovatelský veletrh FOR PETS v Praze sobota 9.4. M

  • Soutěž Mikulášovické kraslice 16.4. M

  • Základní kolo OMCH Mikulášovice 21.4. /akce ke Dni Země 22.4./ M

  • Mezinárodní výstava koček v Top Hotelu Praha 23.-24.4. K

  • Rada spolku 2.5. S

  • Kladení věnců Mikulášovice 9.5. M

  • Výsadba stromů na Šumavě - Spolu na Pancíř 13.-15.5. M

  • Postupové kolo OMCH Mikulášovice 26.5. M

  • Rada spolku 6.6. S

  • Mezinárodní setkání mladých včelařů IMYB 2022 13.6. Praha V

  • Rada spolku 4.7. S

  • Letní tábor s vlastními zvířaty Mikulášovice - Salmov 17.7.-6.8. M+T

  • Uspořádání výletu za historií – Pevnost Terezín 29.7. M

  • Návštěva ZOO Děčín 29.7. M

  • Uspořádání táborové výstavy zvířat mladých chovatelů na Salmově 30.7. M

  • Rada spolku 1.8. S

  • Účast spolku na městských slavnostech v Mikulášovicích 6.8. M

  • Položení věnce u památníku obětí 1. světové války v Mikulášovicích 17.8. M

  • Účast v Celostátním kole chovatelské olympiády ČR v Jihlavě 17.-21.8. M

  • Rada spolku 1.9. S

  • Účast na akci Libeňský mourek 1.9. Praha Libeň P

  • Účast na podzimním Ukliďme Česko Mikulášovice - Salmov 17.9. M

  • Výlet do Čapího hnízda a ZOO Mořský svět 24.-25.9. M a P

  • 72 hodin – výsadba okrasných keřů a stromků v Mikulášovicích 13.-16.10. M

  • Rada spolku 17.10. S

  • Celostátní seminář vedoucích dětských včelařských kroužků 5.-6.11. V

  • Rada spolku 7.11. S

  • Účast na CVVZ Skuteč 11.-13.11. T

  • Záštita projektu Krajina v našich rukou - Kulatý stůl 22.11. S

  • Rada spolku 24.11. S

  • Ocenění dobrovolníků k Mezinárodnímu dni dobrovolníků Mikulášovice 5.12. M

  • ČT Déčko - Zvířecí profesionálové! Kočky, které těší babičky a dědečky 5.12. K

  • Rada spolku 10.12. S

  • Účast na akci Vánoční odpoledne s útulky ve špejcharu Praha - Dubeč 11.12. P

  • Zapojení do Ježíškových vnoučat Domov seniorů Světice 16.12. P

 

Vysvětlivky:

S – hlavní spolek, M – pobočný spolek Mikulášovice, K – kolektivní člen ZO ČSCH CHKo Praha 8, V – kolektivní člen Včelí stráž, T – pobočný spolek Tábor mladých chovatelů, P – pobočný spolek Milovníci domácích mazlíčků

 

Zapojení spolku do mezinárodní spolupráce

 

Pobočný spolek Mikulášovice pokračuje ve své dlouhodobé spolupráci se spolkem chovatelů zvířat v saské obci Hörnitz v SRN. Plánovaná návštěva jejich výstavy zvířat v květnu 2022 se neuskutečnila z důvodu kolize termínu s naší akcí, společný výlet dětí a vedoucích Na Čapí hnízdo se zdárně uskutečnil. Největší akce letní dětský tábor s vlastními zvířaty měl i v roce 2022 mezinárodní charakter, když měl účastníky z Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny.

 

 

Zapojení spolku do neformálního vzdělávání se

zaměřením na práci s dětmi a mládeží

 

V listopadu proběhl ve Skutči další ročník CVVZ /celostátní vzájemné výměny zkušeností/, na kterém působil jeden náš člen – táborový vedoucí jako lektor a 2 táborové praktikantky jako účastnice.

Z iniciativy ČRDM se mladá členka našeho spolku Marcela Shánělová zúčastnila činnosti expertní platformy projektu na monitoring duševního zdraví dětí a adolescentů.

 

 

 

Spolupráce s dalšími partnery při plnění programu spolku při výchově dětí a mládeže

 

V roce 2022 spolek obdržel od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy poprvé finanční podporu na svoji činnost. S ohledem na potřebu dostavby táborové základny v Mikulášovicích – Salmově byla převaha podpory čerpána na potřebný stavební materiál a vybavení, zbytek byl využit na úhradu nákladů spojených s aktivitami, jichž většina je uvedena mezi akcemi pořádanými spolkem a dalšími organizačními složkami.

 

druhým rokem podporoval Pivovar Kocour Varnsdorf s.r.o., dárkovými sety svých jedinečných limonád vítěze fotografické soutěže Děti a zvířata.

 

I v roce 2022 společnost Marsapet GmbH z Německa, která vyrábí speciální krmiva pro psy, podpořila činnost našeho spolku. Bohužel však v závěru roku sdělila, že již podporu ukončuje.

 

 

Veřejná ocenění činnosti spolku a našich členů

 

Za dobrovolnickou práci s dětmi je dvojnásobným držitelem ceny Křesadlo Ústeckého kraje předseda našeho spolku. V roce 2020 se navíc umístil v první desítce ocenění Osobnost neziskového sektoru, které organizuje Asociace nestátních neziskových organizací v ČR.

 

Ocenění pracovníků s dětmi a mládeží, které má tradici již od roku 1965 a nazývá se Březový lístek, má v našem spolku velkou vážnost a tradici. Odznak má dvanáct stupňů a slouží rovněž jako motivační pro nejmladší pracovníky s dětmi, naše táborové praktikanty. Za nezištnou práci především na pořádaných táborech a chovatelských olympiádách obdrželo v roce 2022 6 našich členů a spolupracujících dobrovolníků toto ocenění různých stupňů, nejvyššího bylo dosaženo 7. stupně. Odznak bude postupně předáván při významných příležitostech během roku 2023.

 

​Přehled držitelů odznaků Březový lístek k 31.12.2022


 

BL

Příjmení

Jméno

Přezdívka

Město/Obec

Kraj

1

Bartůňková

Tereza

 

Čáslav

Středočeský

1

Vitvarová

Štěpánka 

 

Mikulášovice

Ústecký

1

Vitvar

Jan

 

Mikulášovice

Ústecký

1

Farský

Oto

 

Jiříkov

Ústecký

1

Farská

Dagmar

 

Jiříkov

Ústecký

1

Fousková

Karolína 

 

Praha

Hlavní město Praha

1

Motl

Alena

Ála

Mikulášovice

Ústecký

1

Soukupová

Lenka

 

Praha

Hlavní město Praha

1

Shánělová

Marcela

Máca

Mikulášovice

Ústecký

1

Štefan

Adam

 

Protivín

Jihočeský

1

Pánek

Petr

 

Mikulášovice

Ústecký

1

Trejbalová

Eliška

 

Kralupy nad Vltavou

Středočeský

1

Kaldová

Zlata

 

Stará Boleslav

Středočeský

1

Vacula

Krištof

 

Brandýs nad Labem

Středočeský

1

Neuhauserová

Kristýna

 

Čáslav

Středočeský

1

Barnová

Zuzana

 

Mikulášovice

Ústecký

2

Kulhánek 

Stanislav 

 

Žitovlice

Středočeský

2

Pokorný

Radek

 

Kutná Hora

Středočeský

2

Beer

Pavel 

 

Mikulášovice

Ústecký

2

Dobiášová

Anna

Matěj

Straškov-Vodochody

Ústecký

2

Zemanová

Pavla Magdaléna Františka

 

Praha

Hlavní město Praha

2

Boháček 

Jiří 

 

Brno

Jihomoravský

2

Drvotová

Barbora 

 

Buštěhrad

Středočeský

2

Hradecká

Monika 

 

Horšovský Týn

Plzeňský

2

Svoboda

Svitlana

 

Praha

Hlavní město Praha

2

Matternová

Tina Thea

 

Praha

Hlavní město Praha

3

Mayrhoferová

Saša

 

Buštěhrad

Středočeský

3

Bartošová

Michaela 

 

Ústí nad Labem

Ústecký

3

Vodová

Monika 

 

Týniště nad Orlicí

Královehradecký

4

Střelcová 

Dagmar 

Kvočna

Praha

Hlavní město Praha

4

Rometschová

Adéla 

Áďa

Mikulášovice

Ústecký

4

Štefanová

Adéla 

Dadule

Protivín

Jihočeský

4

Soukup 

Zdeněk 

ZDDors 

Praha

Hlavní město Praha

5

Wyrobová

Magdaléna

Majda

Dobříš

Středočeský

5

Kičurová 

Dagmar 

Dáša 

Bartošovice

Moravskoslezský

5

Šálková-Honzlová-Mejstříková 

Nikola 

Nikča

Mikulášovice

Ústecký

7

Hoffmann 

Jan 

Hoff 

Petrov Chlomek

Středočeský

 

Náš spolek v roce 2022 v médiích

 

 

Spolek má svůj web s adresou: www.mchz.estranky.cz . Podle statistiky webu měl za posledních 6 měsíců 4520 zobrazení, nejvíce v měsíci září to bylo 1461. Pro porovnání s rokem předešlým, kdy to bylo celkem 4 058 zobrazení.

 

Jednotlivé organizační složky spolku prezentovaly svoji bohatou činnost na svých webových a Facebookových stránkách a v regionálním tisku a je součástí jejich samostatných výročních zpráv, pokud je zpracovávají.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Výroční zprávu spolku Mladí chovatelé zvířat, z.s. za rok 2022 společně zpracovali členové rady spolku Vlastimil Jura, Nikola Mejstříková a Elena Yurova a kontrolorka Alena Motl.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář