Jdi na obsah Jdi na menu
 

Doplňky a komponenty

Blatníky se staly snad největším problémem při vybavování mého Aspecta. Bez blatníků jezdím v nečase nerad. Jasně, bez nich vypadá kolo nejlépe a tak nějak akčně. Ale přeci jen dávám přednost jak ochraně kola, tak sebe. Obzvláště od podzimu do jara, kdy máte furt nějaké mokro a bahno. 

Přední jsem nakonec vyřešil takovým tím plastem, který se montuje stahovacími páskami. Je to Force Tris a rozměry a funkčnost je perfektní. Nepobere všechno, to je logické, ale základní ochranou vyhovuje a především pro kluzáky vidlice. Trochu se akorát bojím, abych si nepodřel lak na vidlici, jak se dostává prach pod ty pásky... No, uvidíme.

Ovšem zadní, to je ten pravý oříšek. Většina blatníků vypadá hrozně. A cena je také někdy nehorázná. Ale objevil jsem jeden elegantní na sedlovku Force Wigo asi za 150Kč. Sice byl docela krátký, takže taky nebyl úplně stoprocentní, ale stačilo to. Měl ukázkový držák, který byl kompaktní a pěkně držel. Jenže blatník se po dvou měsících jen tak ulomil. Prostě upadl. Samozřejmě v držáku, kde je nejslabší. Tak za 150Kč, co bych chtěl...

Tak jsem hledal náhradu a našel jsem jí v podobě BBB14R Grandprotect. Rozměry i cenou za 500Kč splňoval moje požadavky. A zároveň, aby měl rychlé upínání na sedlovku. Což tento má přes pásku a takový mechanismus na kolečko. Funguje to suprově. Spoj mezi držákem a blatníkem je poměrně drobný a obávám se, že opět praskne, ale prodejce mě ujistil, že reklamace na něj nemají. Mám ho již přes půl roku a opravdu je skvělý. Pobere hodně, rychle lze sejmout i nandat. Takže ho vozím jen za mokra.

252744-00-d-496649.jpg

A pak jsem si udělal radost pedály. Po koupi jsem si vypůjčil provizorně  z jiného kola hliníkové ohrádkové. Ale byla to hrůza. Noha mi často klouzala. Pedály BBB BPD35 jsou za cenu 400Kč lehké, mají velkou plochu, tak akorát a bota na nich fakt solidně drží. Jasně jako kovové piny to není, ale jsem spokojen.

K Ježíškovi jsem pak dostal podsedlovou brašničku Syncros Clipon 250 (obsah 250ml). 

Jedná s o malý typ, pod ní je už jen jedna ještě menší o obsahu 200ml. Nechtěl jsem nic velkého, osobně se mi nelíbí žádné brašny a podobné věci, ale když už něco, tak spíše kompaktního. A to tato splňuje. Ale je opravdu jen na duši (light), dvě montpáky a multiklíč. A je to úplně s chlupem :-). Ještě svazek klíčů od bytu tam nacpu když jedu jen v triku. Pumpičku mám pak na rámu.

Dále jsem si pořídil montpáky, jak jinak než Syncros :-). Ano, sada stála sice stovku, ale jsou hezky skladné a doufám, že něco vydrží. No a v závěsu ještě jedna věc, pumpička. Měl jsem starou z Decathlonu za stovku. Ale musím k její chvále říct, že funguje velice dobře již několik let. Ovšem ke Scottymu jsem chtěl prostě něco stylovějšího a menšího. Takže padla volba opět na Syncros (ovšem nyní tomu hodně napomohla sleva 20%). Syncros dělá buď verzi HP (high pressure - vysoký tlak) primárně pro silničky 2655885515_201094_png_zoom_15.jpgnebo HV (high volume) primárně pro MTB o větším průměru. Jenže já jsem chtěl, aby byla pumpička co nejmenší, a to HV moc není, takže jsem zvolil tu pro silničky. Nejdřív jsem si přečetl několik recenzí, jestli je reálně použitelná i pro MTB, což se ukázalo, že ano. A musím potvrdit, že nafoukat 29" plášť není sice na půl hodiny, ale každopádně si člověk víc zamaká. Nic hrozného ale. Zpracování je samozřejmě perfektní. Navíc má pumpička vytahovací šlahoun, takže nehrozí, že budete kymácet ventilek ze strany na stranu. Cena po slevě 420Kč.