Jdi na obsah Jdi na menu
 

Scott Sawtooth 1990

Skoťáka mi věnoval někdy kolem roku 2003 známý, který na něm jezdil pár let, ale pak stál zaprášený a nevyužitý. Koupil ho v roce 1992 za 12990 Kčs v Daj sportu České Budějovice, což je na tu dobu solidní pálka. V roce 92 byla průměrná mzda 3500Kčs. Takže na toto kolo jste museli mít tři solidní platy. Modelový ročník je to ovšem 1990. V oficiálním katalogu je přesně tak, jak ho mám já, takže jsem měl radost, že je vše původní. Také se zde uvádí i to, že název Sawtooth - pilový zub - je podle pohoří ve státě Idaho v USA, na kterém byl testován a vyvíjen. Ze státu Idaho pochází právě i samotná značka Scott, kterou založil v roce 1958 Eduard Scott. Značka se ale již v roce 1978 usídlila ve Švýcarsku, kde je dodnes.

Ke kolu byla účtenka, manuál, formulář o záruce, něco jako vysačka z pevného kartonu, kde je uvedeno osazení. A dále prospekt, ale z roku 1991. To už měl zase Sawtooth jiný design. 

Na kole se mi jezdí dodnes hrozně dobře. Geometrie mi sedla jako ulitá a byl jsem na ní tak zvyklý, že se mi na každém jiném kole nejelo tak dobře, jako tady. Samozřejmě posez je ve stylu úzká řídítka a natažený, až sportovní posez. Několik let jsem s kolem denně dojížděl do práce. V létě, zimě, dešti a celou dobu fungoval bez chyby. Nyní mám konečně nového Aspecta, který službu mého věrného veterána nahradil.

Nyní mám scotíka jen na občasné projížďky a z nostalgie. Jako vzpomínku na doby prvních horských kol u nás....

Vybavení má Shimano Exage 300LX. Což je nižší řada (dále je 400LX, 500LX, Deore...), je to trochu škoda, ale funguje velice dobře. Unikátem je v té době používaný patent od Shimana - řetězová kola Biopace. Mají oválný obvod, což má zlepšovat záběr při šlapání v mrtvém bodě.

 

Průběh navrácení do původního stavu

Rok 2017: pořízení novějšího kola, začíná návrat do podoby, jakou měl v katalogu. To znamená, že jsem sundal nosiče, brašny a podobné vylomeniny, které jsou ale jinak praktické :-). Zároveň jsem vyčistil komponenty, rám, sedlo,...prostě všechno.

 

p1140080.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

Rok 2018: povedlo se mi sehnat nové originál brzdové špalky Shimano stejného typu. Původní už byly ztvrdlé.

Rok 2019: kolu jsem dopřál konečně nový řetěz včetně kazety

Rok 2022: kompletně jsem vyčistil a promazal náboje a obrousil dráty v kolech. Nikl, nebo, co to je, byl už zoxidovaný a nechtělo se mi dělat nové výplety :-). Takže poctivá práce - kousek šmirglu a každý drát pořádně očistit. A nakonec jsem dal jiné sedlo. Na tom původním to byl opravdu už porod. Ale samozřejmě ho mám uložené.

Další pecka - koupil jsem originál nepoužité chromované rychloupínáky Shimano za cca 250Kč. Přes ebay. Bylo to spíše náhodou a ani jsem tomu nevěřil, že se dá ještě něco takového koupit. Původní nebyly nejhorší, ale přecejen už orezlé.

A konečně jsem po několika letech čekání sehnal nové pláště s béžovými boky! V rozměru 26 skoro nesehnatelná věc. A jsou to legendy, etalon MTB plášťů 80. a 90. let Panaracer Dart a Smoke. Více v samostatné recenzi ZDE.

img_20220611_195332.jpg

 

Docela rozdíl, ne?? :-)