Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velmi šlechetný bílovecký šlechtic - Karel Teodor Antonín baron Sedlnitzky – Odrwas z Choltic

2. 8. 2021

baron-karel-teodor-sedlnitzky.jpgKarel Teodor Antonín baron Sedlnitzky – Odrwas z Choltic se narodil na počátku roku 1802 v Olomouci, kde jeho rodiče Karel Josef Michael baron Sedlnitzky a Aloisie Luisa baronka von Foullon de Norbeeck často pobývali. Dětství mladého barona provázely komplikace. Nebyl mu ani měsíc, když nečekaně zemřela jeho matka a rodina se i s babičkou Johannou Wagnerovou z Wagensfeldu stěhuje na bílovecký zámek. Právě babička měla na mladého aristokrata velký vliv (její náhrobek se nachází v zámecké kapli).

Právnické vzdělání získal baron Karel na univerzitě ve Vídni. Více něž paragrafy jej ale zajímalo hospodářství, historie a umění. Se svým mladším bratrem Moritzem (narozený z druhého manželství jejich otce s Annou baronkou von Foullon de Norbeeck) zpřístupnil badatelům soukromý zámecký archiv, kde se nacházely spisy opavských zemských sněmů z let 1557 – 1712.  Dle některých účtů finančně podporoval na studiích umělecké školy svého nejmladšího bratra Huga (*1825, + 1917).

Za svého života věnoval nemalé finanční prostředky na opravy bíloveckého kostela, nebo škol na zděděném panství. Další peníze vkládal na sociální zajištění svých zaměstnanců.  Na počátku prosince roku 1862 uhodily v Bílovci tuhé mrazy. Karel baron Sedlnitzký nechal chudým a nemocným lidem dovážet zdarma palivové dříví.

Bílovecký aristokrat byl také vášnivý amatérský archeolog. Postupem času rozkopal celou zámeckou zahradu, což velmi nelibě nesl zahradník Lebeda. Soukromé zámecké muzeum tak bylo obohaceno o několik starých klíčů, zámků, kachlí nebo různých střepů. V jednom z pokojů na zámku měl rozsáhlou sbírku motýlů a brouků (část ještě za života věnoval brněnskému muzeu).

Karel byl vášnivým včelařem a stal se čestným prezidentem „Spolku pro zvelebení včelařství“.

Na svém bíloveckém zámku pořádal spolu s bratry Moritzem a Hugem koncerty a divadelní představení. Baron sám hrál velice dobře na klavír a byl údajně i vynikající tanečník. Baron Karel Sedlnitzký byl typickým představitelem šlechtice, který se svým stylem života pomalu blížil bohatším měšťanům. Navzdory přísnému zjevu na jediné dochované fotografii to byl dobrosrdečný pán, který si rád pohovořil s kýmkoliv nehledě na původ. Další jeho velkou vášní byli koně a myslivost. Na bíloveckém zámku vybudoval rozsáhlou voliéru a malou „zoologickou“ zahradu určenou pro poraněná zvířata, která by ve volné přírodě nepřežila.moritz-sedlnitzjy-1863-barevny.png

V květnu roku 1871 náhlá srdeční příhoda donutila barona Karla vyřešit své poslední pořízení. Jelikož byl stále svobodný a neměl přímého dědice, byl jeho soukromý majetek rozdělen mezi sourozence: zámek a panství Bílovec i Výškovice dědil jeho bratr Moritz.  Šperky, zlato, stříbro, rodinné portréty a některé kusy nábytku odkázal své milované sestře Luise na spálovský zámek. Nemalé finanční prostředky dostal jeho oblíbený synovec Zdenko (10.000 zl.). Švagr Moritz baron Zawisch z Ossenitz dostal připsáno v cenných papírech 10.000 zl. Bratr Hugo a sestra Emma každý po 6.000 zl. V poslední vůli bylo myšleno také na věrné služebnictvo. Kuchařka paní Marie Koberová dostala 1.000 zl. Sluha Felix Stanowský (původem z Výškovic, začínal u Sedlnitzkých jako kočí) 3.000 zl. a návdavkem dům v dnešní Pivovarské ulici, plus „drobnosti“: nikdy nenošené oblečení, nábytek dle vlastního uvážení, dvě vyřezávané dýmky a zlatou krabičku na tabák. Syn Karel Stanowský 6.000 zl. a dům, který už dnes nestojí, v Příkopní ulici. Bílovecký advokát JUDr. Johann Hannel 1.500 zl. Bílovecký mlynář získal Josef Kubitza část lesa u Výškovic a pozemky ve Velkých Albrechticích. Josef Kubitza jun. pozemky ve Velkých Albrechticích a podíl na mlýně. Mariana Stanowská (manželka sluhy Felixe) sedací garnituru z roku 1864 a 4 kusy nově potažených křesílek.

Ve své poslední vůli se baron přiznal také k jednomu hříchu. Ten „hřích“ měl jméno Karel Patteisky (*1853). Tomuto nemanželskému dítěti mělo být vypláceno ročně

1.500 zl. (až do doby než ukončí studia).

zdenko-sedlnitzky-1912-barevny.pngZ pozůstalostního inventáře barona Karla Sedlnitzkého si můžeme udělat obrázek, jak byl bílovecký asi zámek zařízen v roce 1871 (nebudeme uvádět všechny položky).

Seznam začíná v jídelně: v příbornících – 9 sad stříbrných příborů (1 sada 18 Ks), 9 ks stříbrných nožů na drůbež, cínové nádobí, 1 velká stříbrná polévková naběračka, 1x stříbrná cukřenka, v různých skříních mnoho porcelánu. Na stěnách: 4x obrazy loveckých psů. 16x rodinné portréty, obraz císaře (Josef II.) a císařovny, 3x obraz s náboženským motivem. Z nábytku: stůl velký (mramorový) z černého dřeva, 28x židle kožená, stůl malý rozkládací, 12x židle látkou potažená.

V pokoji barona Karla Sedlnitzkého bylo:

19x lovecký obraz a obrazy koní, ve skříni s patentním zámkem - 3x lovecká kulovnice, skříňka na šperky, trezor, velká pohodlná postel, sedací garnitura a větší sofa. Vedle skříně na šaty stojí 6 párů jezdeckých bot z černé kůže, 2x menší skříň (velmi stará) olejované dřevo, na věšáku myslivecká uniforma zlatem obšívaná, klavír – klavírní skříň z černého dřeva(lakované), komoda se šesti šuplíky v ní pečlivě složená stará vojenská uniforma a klobouk. Dále zde byly dvě prosklené skříně s porcelánem a etažér na 60 ks knih.

Na chodbách a schodišti dvě vysoká zrcadla ve zlatých rámech, preparované trofeje asi po 100 kusech.

V knihovně: Biliardový stůl, 2 obrazy ve zlacených rámech (zimní krajina). Velká kamna, 2x zrcadlo ve zlatých rámech. Etažéry obsahují ca. 160 různých knih ve skříni s patentním zámkem je dalších ca. 140 knih.

Rondel: psací stůl, kulatý stůl s mramorovou deskou a látkovým ubrusem, malý příruční stůl. V etažéru 16 kusů mapových atlasů, pořadač na listiny. Na zdi jsou 4 obrazy s vojenskou tématikou. U stolu stojí velké lampy se stínidlem.

Malá ložnice vedle knihovny: 2x pohodlné postele s řezbou zdobeným čelem. 1x zrcadlo v hnědém rámu (velmi staré). Šifonér také zdobený řezbou. V příruční skříni je nějaké prádlo a 5ks bot z hnědé kůže.

Salón: Portrét baronky Sedlnitzké, sloupové hodiny s hracím strojkem, portrét císaře (Karel) v černém rámu zdobeném perletí, portrét muže ve vojenské uniformě, skříň se šuplíky. Na stěnách několik kusů starých zbraní a 12 kusů neurčených obrazů. Mezi okny dvě vitríny, u dveří jedna vitrína se zdobeným sklem. 9 kusů velmi starých koberců. Rohová sedací garnitura, 2x šifonér se zlatou politurou, jeden šifonér hnědý, 12 kusů hnědých židlí bohatě zdobených, na stěně u okna 16 kusů rytin v černých rámech.

Pokoj pro hosty: 2x postel, 4x obrazy malované na plátně, stůl s mramorovou deskou, zrcadlo v černém rámu, umývací stolek, šatní skříň. Vedle kamen – portrét (reliéf).

Místnost pro sluhu: 1x postel, 4x židle, stůl, umývací stolek, 3x staré obrazy v černých rámech.

Ve stáji měl baron Sedlnitzký dva jezdecké koně, 4 koně tažné, 2x jezdecké sedlo, pohodlný kočár, jedny saně a kočár (starý).

 

 

 

 

 

1627481753355.jpg