Jdi na obsah Jdi na menu
 


Victor Kutscher - bílovecký obchodník

Nahlédněme do historie slavného bíloveckého železářství „Viktor Kutscher und Sőhn“.

9ee0db212e_96413805_o2.jpgPůvodně šenkovní dům vlastnila od roku 1730 rodina Mikuláše Friedela. Tak tomu bylo téměř sto let. Dům čp. 16 dříve čp. 20 je jeden z mála bíloveckých domů, který za svou dlouhou historii vystřídal jen velmi málo majitelů.

Bílovecké železářství založil v roce 1829 Leopold Kutscher ( † 22. prosince 1876) když od potomků Mikuláše Friedela zakoupil honosný měšťanský dům na bíloveckém „rynku“ aby zde otevřel obchod se smíšeným zbožím. Obchodník Leopod Kutscher byl také dlouholetým starostou Bílovce.

V rodině Leopolda a Marie (rozené Mayer) se narodil 23. května 1833 syn Adalbert, který o pár let později otcův obchod ještě rozšířil.

I v tomto případě rozkvětu obchodu trochu napomohl velmi výhodný sňatek a nemalé věno nevěsty.

Bílovecký kostel sv. Mikuláše zažil na podzim roku 1858 velkolepou svatbu Emilie, dcery bohatého bíloveckého soukenického továrníka Franze Beyera s Adalbertem Kutscherem.

Z tohoto manželství vzešla dcera Albertina, kterou oba rodiče velmi milovali, (bohužel v 17 letech mladá slečna tragicky zahynula) a na samém konci roku 1863 se narodil vytoužený syn Viktor Karl Leopold.

Mladý Viktor byl vychováván již od dětství, aby jednou převzal otcův obchod. A byla to dobrá volba. Za jeho vedení se obchod neustále rozšiřoval a i dům se dočkal mnoha změn.

Na počátku roku 1890 firma otevřela svou první filiálku v Jistebníku. Obchod panu Kutscherovi úspěšně vzkvétal.

Velkoobchodník Kutscher se ve svých kristových letech rozhodl konečně oženit. Jeho vyvolenou se stala dcera obchodního partnera Vincenta Krischkeho, Wilemína ze Studénky (sňatek 16. února 1897 ve Studénce).

Paní Wilemína přivedla na svět: Wilmu (1898), Leopolda Viktora Eduarda (1899), Gebharda (1900), Norbertinu Johannu (1903), Blanka (1905), Viktor (1910).1863_familie-bayer1--1-.jpg

Z dobových reklamních letáků můžeme vyčíst jak obrovský sortiment firma Viktor Kutscher und Sőhn nabízela: zbraně, střelivo všeho druhu, střelný prach, stavebniny, oleje a mazadla, obráběcí nástroje, drobné stroje, vybavení pro včelaře, veškeré kuchyňské potřeby, náčiní pro sport a turistiku, ale taky obchod koloniální kde byly hlavním lákadlem pálené lihové nápoje.

V roce 1927 byl vymazán z obchodního rejstříku dosavadní majitel Viktor Kutscher a závod byl převeden na syna Leopolda Eduarda. Mladý pán Leopold si 28. září 1932 vzal za manželku „sousedku“ přes ulici, dceru majitele slavného bíloveckého hotelu Pilsnerhof, Renatu Mahlenbrei.

Druhý syn Gebhard získal od otce dům čp. 19 v bývalé Panské ulici kde až do konce války provozoval prosperující drogerii (obchod byl zcela vypálen v květnu 1945).

Po válce byl obchod zabaven jako německý majetek a národním správcem bývalé Fa. Viktor Kutscher se stal pan František Orlík. Také Panská ulice se změnila na Třídu Dr. Edvarda Beneše. Ne nadlouho. František Orlík byl zkušený obchodník, který dělal původně ve firmě Viktor Kutscher příručího. Lepšího národního správce nemohl podnik dostat. Bohužel komunistický převrat v únoru 1948 veškerou snahu definitivně zašlapal.

S účinností od 1. ledna 1949 se stala firma Kutscher součástí národního podniku KOVOMAT, jak lze vyčíst z úředního dokumentu ministerstva vnitřního obchodu.

Bývalé železářství Viktor Kutscher je myslím jediným obchodem v Bílovci, který je na svém místě už téměř 200 let.