VAŘENÝ HOVĚZÍ JAZYK S KŘENOVOU OMÁČKOU
Vývar : 1 uzený hovězí jazyk, 1 cibule, kousek čerstvého libečku, 10 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 3 bobkové listy
Ze všeho nejdříve dám spolu s kořením vařit v dostatečném množství vody. Až bude zcela mekký, zhruba za 2 hodiny ho scedím.
Na omáčku : 100 g másla, 2 cibule, 500 ml hovězího vývaru, 2-3 PLhladké mouky, 150 ml smetany 30%, čerstvě nastrouhaný křen 2-3 lžíce nebo křen ve skle, 1-2 tablety Sacharinu, citron, sůl
Na másle zpěním nadrobno nakrájenou cibuli, ale ne do zhnědnutí. Zaliji vývarem, promíchám a 15 minut za občasného míchání zvolna provařím. V trošce studené vody rozmíchám mouku nebo škrob a za stálého míchání přiliji do vařící se omáčky.
Přidám nastrouhaný křen, Sacharin a pár minut povařím. Přiliji smetanu, prohřeji, dochutím a již nevařím.