Jdi na obsah Jdi na menu
 


O nás

Místní spolek (MS) chovatelů poštovních holubů Holešov je členem Oblastního spolku Zlín a je součástí Českomoravského svazu chovatelů poštovních holubů. Její činnost řídí pětičlenný výbor v souladu s platnými stanovami ČMS, vydanými prezidiem svazu.

V současné době má spolek 25 členů a svým počtem se řadí k největším místním spolkům v celém Českomoravském svazu.

 

Základní podstatou poštovního holubářství jsou soutěže s poštovními holuby – závody.

Holešovští chovatelé a jejich holubi každoročně soutěží na závodech v rámci Oblastního spolku Zlín společně s dalšími 160 chovateli. Za dobu existence místního spolku (dříve základní organizace) bylo jejím členem mnoho úspěšných chovatelů, jejichž holubi dosahovali výborných výsledků, které přesahovaly rámec sdružení. Holešovští chovatelé tak úspěšně reprezentují nejen svou organizaci, ale i město v celorepublikovém měřítku a jejich holubi jsou pak vybráni k reprezentaci ČR na celosvětových holubích Olympiádách.

MS Holešov je také pravidelným pořadatelem regionálních výstav, kde se prezentují nejúspěšnější holubi sezóny celého oblastního spolku. S úspěchem pořádá také výstavy nadoblastního charakteru jako je např. Moravská zemská výstava s účastí nejlepších holubů z celé Moravy.

V roce 2021 oslavil MS Holešov již 85 let od svého vzniku a holešovští chovatelé mezi sebou rádi uvítají nové zájemce o tento koníček, který jim ochotně podrobně představí.

 

Z historie:

MS Holešov vznikl v roce 1936 jako Spolek chovatelů poštovních holubů v Holešově a měl 17 členů.

V době okupace a ve válečných letech byl chov poštovních holubů zakázán a činnost byla obnovena až v roce 1946, kdy byl svaz chovatelů poštovních holubů začleněn do Svazu pro spolupráci s armádou a to až do roku 1960. Od tohoto roku do r. 2003 byl evidován pod Českým svazem chovatelů drobného hospodářského zvířectva a od roku 2004 do současnosti mají chovatelé poštovních holubů samostatný Českomoravský svaz.

 

 

Motto:

Poštovní holub křídly o vzduch bije,
vraceje se domů,
s nadějí i bez naděje.
Věčně se vracíme domů.

J.Seifert