Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkované prostírání s podšálky

21. 3. 2021
Je skvělé oživit si stůl krásným háčkovaným prostíráním, přidat trochu barev a hned máte veselé barevné ráno, nebo použít klasické barvy jako šedou a stříbrnou a vyčarovat si příjemnou atmosféru pro romantickou večeri.
table-placemat1.jpeg

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

!subscribe-bell-icon.jpeg
Pokud máte zrovna volné odpoledne nebo večer, vezměte do ruky háček a uháčkujte si spolu se mnou zajímavé prostírání pro váš stůl. Vysvětlíme si vše krok za krokem, návod není složitý, používám jen základní sloupky, krátké, dlouhé a polodlouhé, jediná komplikovanější věc jsou sháčkované 4 2x nahozené dlouhé sloupky, které jsou podrobně natočené ve video návodu.
 

table-placemat6.jpeg

Příze: Bobbiny 3mm. 1 klubko na 1 prostírání a 2 podtácky.
Háček: 7.00 mm 

table-placemat6.jpeg

Obtížnost: level 1 - snadné háčkování pro začátečníky 

Zkratky použité v návodu:

PO = Pevné oko
KS = Krátký sloupek
PDS = Polodlouhý sloupek

DS = Dlouhý sloupek
2xDS = Dvakrát nahozený DS
ŘO = Řetízkové oko
Ř = Řada
M = mezera
RM = řetízková mezera

SH = Sháčkovat
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

Speciální technika: puff - cluster ze 4 2x nahozených dlouhých sloupků
 

tableplacemat6.jpeg
 
Poznámky k návodu

1) 3řo slouží jako náhrada za ds

2) konec řady je spojen s prvním sloupkem pevným okem
3) háčkujeme v kruhových řadách. 
4) instrukce mezi hvězdičkami znamenají, že postup opakujeme do konce řady

tableplacemat1.jpeg

NÁVOD

PROSTÍRÁNÍ
Magický kroužek
R1: 1řo (neslouží jako náhrada), 24 ks do magického kroužku
R2: 5řo (ds+2řo), přes 1 sl, * 1ds do nasl sl, 2řo, přes 1 sl * opak od * do * do konce řady, spoj po do 3.řo od začátku řady (12 ds a 2řo mezi každým sloupkem)
R3: 1řo, * do rm: 1ks, 1řo, 1ks,  1ks do nasl ds * opak od * do * do konce řady, spoj po do 1. řo ze začátku řady (12x [1ks,1řo,1ks] a 1ks mezi každou skupinkou)
R4: 4 2xds cluster = sháčkovaná skupinka (3řo, 1 2xds do nasl 3 sl), 7řo, * cluster ze 4 2xds, 7řo * opak od * do * do konce řady, spoj po do vrcholku prvního clusteru
R5: 3řo (ds), 7ds do rm (7řo) * 8ds do rm o (7řo) * opak od * do * do konce řady, spoj po do 3.řo od začátku řady (12 skupinek ds, každá skupinka 8ds)
R6: 1řo (ks), 1 ks do každého sl dokola, spoj po do 1. řo ze začátku řady (12x8ks = 96 ks)
R7: 3řo (1ds), 1řo, přes 1 sl, *1ds do nasl ks, 1řo, přes 1 ks* opak od * do * do konce řady, spoj po do 3.řo od začátku řady (48 ds s 1řo mezi ds)
R8: 1řo, * 2ks do rm (1řo), 2 ks do nasl rm (1řo), 3ks do nasl em (1řo) * opak od * do * do konce řady, spoj po do 1. řo ze začátku řady ( 112 ks celkem v řadě)
R9: 1řo, 1 ks do každého násl sl dokola
R10: * 5řo, nyní háčkujeme do právě uháčkovaného řetízku: do 3.řo uháčkujeme 1pds, do 2.řo 1 ds, do 1. řo 1 2xds, přes 4 sl, 1 ks do násl sl * opak od * do * do konce řady, spoj po do 1. řo ze začátku řady

 

PODTÁCEK
Magický kroužek
R1: 3řo (náhrada za ds), 11 ds do magického kroužku
R2: cluster z 2ds + 4řo, jen na začátku je první ds háčkovaný jako 2řo a sháčovaný s 1ds, následně opak ještě 5x: cluster ze 2 ds + 4řo, spoj po do vrcholku clusteru
(6 clusterů, každý cluster tvoří 2ds a 4řo)
R3: 1řo, 5ks do rm (4řo) * 1ks do vrcholku clusteru, 5 ks do rm (4řo) *  opak od * do * do konce řady, spoj po do 1. řo od začátku ( 6 skupinek s 5 ks v každé skupince a ks na vrcholku clusteru)
R4: 1řo, 1 ks do každého ks dokola, spoj po do do 1. řo (36 ks)
R5: * 4řo, nyní háčkujeme do právě uháčkovaného řetízku: do 2. řo 1pds, do 1. řo 1 ds, přes 2 sl, 1 ks do nasl sl * opak od * do * do konce řady, spoj po do 1. řo ze začátku řady

tableplacemat4.jpeg

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.
♥♥♥