Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítejte na stránkách pro ty, kteří si chtějí doma připravovat svou vlastní syrovou stravu pro svého psa. Pokud jste se rozhodli přejít na syrovou BARF stravu nebo si jen chce o této stravě něco přečíst, prosím pokračujte. Pro ty, kteří chtějí přejít na BARF, doporučuji přečíst si celý web.

!Stránky jsem se rozhodla uzamknout, jelikož bohužel nemám kapacitu je pravidelně aktualizovat. Do budoucna se ale můžete těšit na knihu nejen o barfu. Pokud máte zájem o jídelníček nebo radu, napište mi na  email pokornakristyn@natur.cuni.cz!

Jmenuji se Kristýna, studuji přírodovědu na Univerzitě Karlově a zvířata chovám celý svůj život s tím, že neustále přemýšlím a hledám informace, jak udělat jejich život zdravý, šťastný, kvalitní a dlouhý. Pokud máte nějaký dotaz či návrh, čím bych mohla web vylepšit, neváhejte mi napsat v sekci poradna. Projekt zvířecích netů jsem založila v roce 2011 s cílem zlepšit životní úroveň domácích mazlíčků v ČR, podělit se o své zkušenosti a poskytnout kvalitní zdroj informací komukoliv odkudkoliv zdarma. Weby jsou dynamické a prochází pravidelnými updaty v souvislosti s nejnovějšími světovými poznatky ohledně kvalitní péče o zvířata. Krom barfnetu existuje ještě kraliknet a mysinet.

V dnešní době existuje nespočet možností, jak naše psy můžeme živit. Tlak reklamy však přesvědčil téměř celou planetu, že psi by neměli žrát nic jiného než suché granule. Granule jsou ale výsledkem lidské pohodlnosti. Přemýšleli jste někdy, co psi vlastně jedli před vynálezem granulí?

 S myšlenkou krmení syrovou stravou poprvé (v moderní historii) přišel australský veterinář Ian Billinghurst, který si všimnul rozdílu mezi zdravotním stavem psů krmených granulemi a psů krmených syrovou stravou a napsal knihu "Give your dog a bone" (U nás se barfem zabývá MVDr. Milan Štourač, zároveň přední český výživový specialista). Po několika skandálech v USA, kdy se zjistilo, že výrobci levné granulované stravy získávají suroviny z neakceptovatelných zdrojů, stoupá zájem o syrovou stravu exponenciálně. To se výrobcům granulí samozřejmě nelíbí a dělají vše proto, aby lidi přesvědčili, že to není dobrá cesta. Zároveň ale mezi lidmi často existuje nedostatek informací ohledně toho jak správně krmit syrovou stravou s tím, že se lidé často řídí pouze trendovými obrázky na sociálních médiích a neřeší, zda je vyfocená miska vyvážená nebo vhodná pro jejich psa. Pokud si chceme připravovat vlastní stravu pro psa, přebíráme tím zodpovědnost za jeho výživu a je naší povinností si o tomto způsobu výživy něco nastudovat. Mým cílem je proto zde vytvořit podrobný návod jak sestavit vyvážený syrový jídelníček pro psa zdarma pro všechny.  Příjemné čtení!

Jinak co se zdrojů týče, vycházím většinově ze svých zkušeností, z knihy BARF syrová strava pro psy od Julie Fritzové, z webové stránky perfectlyrawsome a kanálu Paws of prey. 

man woman dog spearthrower

(donsmaps.com)