Jdi na obsah Jdi na menu

Madrid

8. 5. 2021

 

Madrid je hlavní a největší město Španělska. Jedná se o třetí největší město v Evropské unii. Rozkládá se na 604,3 km2.  Žije zde kolem 6 milionů obyvatel. Město leží na řece Manzanares. 

Zajímavé svátky v Madridu

Jak již bylo zmíněno, život ve městě má velmi odlehčenou, skoro až festivalovou atmosféru. Právě různých festivalů a karnevalů se zde během roku pořádá hned několik – například ten největší festival, Fiesta de San Isidro, je devítidenní oslavou v polovině května, uspořádaný na počest svatého Isidra, patrona města. Časy se mění a i tento festival postupně ustupuje od náboženských kořenů k moderním formám současného festivalu, díky čemuž lze během něj na vlastní kůži zažít kulturu města ve všech jejích formách – koncerty, vystoupení artistů, divadelní hry, výstavy apod.

Fiestas San Isidro 2021 | Turismo Madrid Fiersta de San Isidro

První dva květnové dny také hostí významné svátky – 1.5 je Svátek pracujících a 2.5 je den, kdy se lid Madridu (v roce 1808) vzbouřil proti José Bonapartovi s cílem vymanit se z francouzské nadvlády. Mezi nejbujařejší oslavy se následně řadí ty novoroční, kdy se na madridském náměstí Puerta del Sol každý rok schází početné davy, čekající na 12 úderů zvonu z věže Real Casa de Correos, načež podle tradice konzumují dvanáct kuliček hroznového vína (pro štěstí v dalším roce) a město se mění v jednu obří párty, v klubech i venku na ulicích.

Real Casa de Correos | Official tourism website Real Casa de Correos

Býčí zápasy

Býčí zápasy ve Španělsku, tolik diskutovaná a kontroverzní španělská tradice, jsou v Madridu stále k vidění. Pokud chcete shlédnout španělskou koridu, tak lepší místo než madridskou býčí arénu Plaza de Toros de Las Ventas nenajdete. A kdy do arény vyrazit? Nejlépe v květnu během festivalu San Isidro.
Sezóna pro býčí zápasy v Madridu začíná v březnu a končí v říjnu. Býčí zápasy se během tohoto období konají každou neděli, během důležitých festivalů v Madridu jako San Isidro, Dos de Mayo nebo La Paloma někdy i během dalších dnů v týdnu. Býčí aréna Plaza de Toros v Las Ventas je také otevřena během stanovených pátků v červenci a srpnu, během nichž je na představení nabízeno zlevněné vstupné.

Přímo v centru Madridu se nachází velká býčí aréna: Plaza de las Ventas. V regionu Madrid naleznete také další menší a ne tak důležité býčí arény ve městech Aranjuez, Colemnar Viejo, Chinchón, Getafe, Leganés a další v oblasti Sierra de Guadarrama. V těchto městech se na konci srpna nebo na začátku září konají tradiční oslavy (fiestas), během kterých máte skvělou příležitost vidět býčí zápasy v komornějším prostředí a bavit se společně s místními Španěly.

Tisíce lidí v Madridu požadovaly ukončení býčích zápasů v zemi | Týden.cz

Historie

Z dosud nejasného důvodu se Madridu v minulosti vyhnuli Římané, proto se jeho příběh začíná psát až v 9. století, kdy se zde při cestě na sever usídlili Muslimové. Díky tomu, že místo oplývalo podzemními vodami, pojmenovali jej „Mayrit“, tedy „místo mnoha pramenů“. V té doby bylo hlavním městem Toledo a vesnička Madrid stále čekala na svůj rozkvět. Ten přišel až s rozvojem křesťanství v 11. století.

Rychlý spád město nabralo až v 16. století, přesněji v roce 1561, kdy do něj král Filip II. přestěhoval celý svůj královský dvůr, a to navzdory tomu, že zde nebyla jediná univerzita ani katedrála. Město ale mělo výhodnou polohu a díky historické nezatíženosti bylo i tvárné. Rostlo však rychleji, než mu umožňoval odvodňovací systém, a tak se brzy dostalo do podvědomí Španělů jako „zapáchající“.

Na konci 18. století město dostalo injekci v podobě projektu na rozšíření hranic, o který se postaral král Karel II. Španělský. Od té doby docházelo ve Španělsku k časté výměně panovníků, v roce 1898 prošlo velkou krizí a posléze i občanskou válkou. Když v roce 1939 Franco válku vyhrál, následovala nejdelší diktatura ve španělských dějinách, trvala až do roku 1975, kdy Franco zemřel. Následovalo zrušení cenzury, rozmach kultury a všeobecný zájem o Madrid ze strany turistů.

Památky

Palacio Real de Madrid - Královský palác v Madridu

Královský palác v Madridu je opravdu impozantní budova a je to největší palác (dle rozlohy podlah) v celé Evropě. Najdete ho hned naproti madridské katedrále. Obsahuje celých 3 418 místností. 

Palacio Real de Madrid

Catedral de la Almudena - Největší katedrála v Madridu

Hned naproti Královskému paláci stojí obrovská katedrála de la Almudena. Má impozantní kupuly a dvě zvonice. Zajímavý je i interiér katedrály.

Catedral de la Almudena

Palacio del Cibeles - Palác s nejkrásnější fontánou v Madridu  

Kousek od parku Retiro najdete pohádkový palác Cibeles. Před ním se nachází nejkrásnější fontána v Madridu Fuente de Cibeles. Palác byl postavený na začátku 20. století ve stylu Modernismo.

Palacio de Cibeles