Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lyrika - žánry

Lyrika 

Lyrika je literární druh, který nemá děj. Vyslovuje básníkovi pocity, jeho myšlenky, úvahy a nálady. Nezachycuje časovou následnost událostí, své téma rozvíjí v časově souběžných obrazech. Lyrika většinou neobsahuje děj, byť může obsahovat některé epické prvky jako jsou náznak děje, postava a prostředí. Mezi žánry lyriky patří např. óda a sonet.

 

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Lyrick%C3%A1_poezie

 

Óda

Óda je lyrická báseň či hudební skladba oslavující předmět, osobu či vlast. Název vychází z řeckého ódé, což znamená zpěv. Jde o protiklad elegie. Podobným žánrem je chvalozpěv neboli hymnus, ten má oproti ódě kratší rozsah a nezaměřuje se na tolik komplexní témata.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%93da

 

Sonet 

Sonet (z provensálského sonet nebo z italského sonetto, tj. písnička) je literární poetický útvar, který vznikl v 1. pol. 13. století, vyznačující se přesně vymezenou strukturou 14 veršů a logickým členěním (14 veršů je rozdělených do dvou čtyřveršových a dvou trojveršových slok). V románských jazycích se v sonetech užívá obvykle hendekasylabu nebo alexandrínu, v angličtině jambického pentametru. Poněkud zastaralý český překlad slova sonet je znělka.

 

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sonet