Jdi na obsah Jdi na menu
 


VI. Milenci

2. 7. 2021

VI. Milenci 

vi-zamilovani.jpg

“ Následujte moudrost svého srdce” 

Milenci jsou kartou, kterou si chce vytáhnout každý, jenže ve skutečnosti mají mnohem složitější význam, než aby pouze signalizovali příchod nové lásky nebo dosažení harmonie a štěstí. Obraz na listu připomíná, že jsme samostatní jedinci – bez ohledu na to, jak se nám někdo zdá sexuálně nebo citově blízký. Proto musíme navzájem znát své osobní hodnoty a potřeby.  

Jestliže si vytáhnete tuto kartu v pozici “současnost” znamená to, že vaši hlavu ovládá srdce. Možná se také chcete zamilovat a uniknout před pochybnostmi, obavami a nejistotou okolního světa. Vytáhnete-li Milence do polohy “budoucnost” vstoupí do vašeho života nový a nečekaný milenecký vztah.  

Karta naznačuje rovněž, že nastal čas učinit volbu spojenou s vaším vztahem. Chcete se vázat? A chce to váš partner? Anebo se hodláte raději vydat vlastními cestami? Jestliže se list objeví na pozici “budoucnost”, lze konflikty zažehnat. Současně to ale naznačuje, že pevnost vašeho vztahu bude vystavena zkoušce pokušení. Milenci na této pozici rovněž signalizují nebezpečí vzniku milostného trojúhelníku. Možná budete muset volit mezi dvěma lidmi a snad se vás zmocní pokušení začít si s někým, kdo už žije v dlouhodobém vztahu.  

Archetyp karty Milenci rovněž vyzývá k přemýšlení o tom, co pro vás osobně znamená láska, a k převzetí odpovědnosti za svá rozhodnutí. Všichni používáme slovo láska velice nenuceně, jenže pro různé lidi znamená různé věci. Možná toužíte po bezpodmínečné lásce, zatímco někdo jiný očekává pravý opak, anebo dokonce touží pomocí lásky manipulovat druhými. Tato karta nabádá, abyste si víc uvědomovali, kým doopravdy jste a jaké hodnoty s milostnými vztahy spojujete.  

Milenci přicházejí do kouzelné zahrady, kde kvetou zvláštní květiny a kde hadi mluví lidským hlasem. Plné slunce svítí zpoza zářícího archanděla Rafaela, anděla lásky a uzdravení, který zastupuje jejich svazek.  

Milenci stojí v zahradě Eden, ale žena, Eva, se dívá nahoru na archanděla Rafaela, který jim zdviženou pravicí vysvětluje, že z rajské zahrady budou vypovězeni, pokud okusí ovoce ze stromu poznání dobrého a zlého. Jejich nevinný ráj skončí, metafora pro zdánlivou dokonalost nového vztahu, než jsme nuceni vypořádávat s praktickými záležitostmi. Muž, Adam - který by také mohl být Bláznem na cestě tarotem – se dívá zpříma na Evu. Jsou sice nazýváni Milenci, ale ještě se milenci nestali: vidíte mračna mezi nimi? Předpovídají jejich pád a překážky, které budou překonávat, až jejich vztah zakotví v realitě. V Edenu vše vypadá dokonale, ale Adam a Eva teď přijmou jeden druhého a poznají lásku. A víme, že poté had svede Evu, aby ochutnala zakázané ovoce, a jejich vztah se navždy promění.   

V posloupnosti Velké arkány Milenci přicházejí po kartě V, Veleknězi. Jedním z jeho významů je manželství a propojení mužského a ženského principu. Po zamilovaných přichází karta VII, tedy Vůz - učinili jsme v lásce rozhodnutí a uvolněné napětí nás žene kupředu.  

Číslem zamilovaných je VI, číslo harmonice, lásky a růstu. Váže se také na uzdravování, a tím je spojeno a archandělem-léčitelem Rafaelem. Numerologicky pak tato karta souvisí s kartou XV, Ďáblem, který představuje temnou stranu lásky, v níž vládně panovačnost a majetnictví.  

 

Význam rovné karty: 

Milenci znamenají vztahy a rozhodování. Mohou zvěstovat setkání s novým partnerem nebo novou pracovní příležitost, a vše rozhodnutí v tomto okamžiku bude mít zásadní dopad na vaši budoucnost. Karta v rovné pozici ukazuje, že člověk, který teď vstupuje do vašeho okolí, má pozitivní vliv a nabízí opravdovou lásku - za předpokladu, že následujete hlas svého srdce, a nikoli své hlavy. Pokud jste ochotni riskovat a nezůstávat  u bezpečné volby, můžete již brzy objevit svou vlastní rajskou zahradu, kvetoucí a plnou možností.  

Jestliže jste ve stálém vztahu, dojde na rozhodnutí, zda jej posunout na další úroveň. Otázka, kterou vám Milenci pokládají zní, zda jste schopni učinit rozhodnutí, které bere v potaz vaši dlouhodobější budoucnost, a nikoli jen krátkodobé výhody. V tomto smyslu se po vás žádá, abyste udělali rozhodnutí zralé, které odpovídá vašim skutečným potřebám - respektu, důvěrnosti, lásce a důvěře - a spojili se s partnerem, který je po emocionální stránce přístupný.  

Ať jste v jakékoli situaci, poselství Milenců je, abyste následovali tužby svého srdce. Dalším možným významem této karty je mladý člověk, který opouští domov a dělá nezávislá rozhodnutí.  

Domov – pokud nežijete ve svém vysněném domě, je teď správná doba na to, abyste pracovali na získání nemovitosti a místa, které odpovídají vašim potřebám.  

Vztahy - rozhodnutí v lásce. Vybavte si své předchozí partnery a uvědomte si, co jiného a lepšího vám váš stávající nebo potenciální partner může nabídnout. Pokud jste sami, naučte se mít rádi nejprve sami sebe, abyste dokázali milovat druhého, až přijde vhodná chvíle.  

Kariéra a peníze - rozhodování v kariéře. Jedna možnost se může zdát snazší, ale zvažte ji důkladně a ujistěte se, že jde o nejlepší rozhodnutí z dlouhodobého hlediska. Místo peněz se soustřeďte na svůj budoucí rozvoj a ambice.  

 

Význam obrácené karty: 

Když je karta Milenců obrácená, vztahy nejsou v rovnováze a do hry vstupují stinné stránky vašich povah. Vztah je v krizi, a vy můžete zpochybňovat prvotní přitažlivost, neboť hodnoty, které jste dříve jako pár vyznávali, teď působí pokaženě. Může se objevit nerovnost, nepoctivost a zrada. Obrácení Milenci jsou rovněž aspektem karty XV, Ďábla, který odhaluje chtíč, materialismus a závislost na negativních vzorcích chování.  

 

Klíčové významy: 

Láska a vztahy, dospělost, rozhodování, úplnost, pokušení, závazek.