Jdi na obsah Jdi na menu
 


V. Velekněz

1. 7. 2021

V. Velekněz  

stacks-image-4decf33.jpg

“Využijte své dary na maximum” 

Archetyp Velekněze symbolizuje vědění a vzdělávání v jejich nejčastěji přijímané podobě. Pokud si vytáhnete tuto kartu, naznačuje, nakolik tradiční hodnoty souzní se vším, do čeho se pustíte. Současně se ale jedná o připomínku, že se o vyjádření hlásí rovněž vaše vnitřní duchovní já. 

Pokud kladete otázky o vztazích, naznačuje Velekněz, že si někdo ve vašem okolí počíná obvyklým, konvenčním způsobem. Karta může rovněž připomínat potřebu průvodce, který by vám posloužil jako duchovní rádce nebo zprostředkovatel moudrosti. Upomíná rovněž na nutnost dodržování jistých pravidel – chcete-li dosáhnout pokroků v naplnění svých plánů. 

Jestliže si Velekněze vytáhnete do pozice “současnost”, znamená to, že nejspíš trváte na svém a odmítáte se přizpůsobit druhým. Karta v pozici spojená s minulostí znamená, že se nedokážete pohnout dál a odmítáte přijmout nezbytné změny, jež by vám vylepšily život.  

V postavení “budoucnost” zosobňuje Velekněz často konkrétní osobu, s níž se setkáte. Bude to váš duchovní rádce nebo učitel, jenž vám nabídne dobré rady a kterému byste měli věřit. Karta upozorňuje také na setkání s člověkem, jenž ve vás vyvolá pocit, že už jste se s ním někdy setkali, a se kterým si okamžitě rozumíte.  

Nejdůležitější poučení, které Velekněz poskytne, zní, že bez ohledu na to, nakolik věříte svým vlastním názorům, žijí ve vašem okolí, lidé, kteří si za svým stojí právě tak. Možná se tedy pustíte do boje proti omezením, která vám budou vnucovat jiní. Může vás čekat i střet s nepříznivými okolnostmi nebo lidmi, kteří omezí nezávislou stránku vaší osobnosti.  

Velekněz je postava vyjadřující náboženskou ortodoxii. S papežskou korunou na hlavě a žezlem v jedné ruce žehná druhou rukou prosebníkům klečícím před ním. Je čelným představitelem katolické víry a symbolizuje jednotu. Jeden z jeho titulům, pontifex maximus, znamená “veliký stavitel mostů” - je mostem mezi nebesy a zemí. Ukazuje nám potenciál k propojení našich vnitřních a vnějších světů, sladění těla a duše i našich mužských a ženských aspektů. Coby kněz vede svatební obřady, při nichž spojuje dva lidi ve fyzické i duchovní jednotě.  

Velekněz je rovněž symbolem vzdělání. Někdy je též nazýván Kněz nebo Papež, nicméně v Rider-Waitově tarotu je zván Hierofantem podle řeckých hierofantes , tedy kněžích, kteří střežili eleusínká mystéria. Skrze něj můžeme nalézt a následovat vyšší cestu prostřednictvím učení. Může být přednášejícím nebo inspirativním vůdcem, knězem nebo mágem, šamanem nebo známým duchovním učitelem.  

V posloupnosti Velké arkány se Velekněz nachází mezi kartou IV, Císařem, a VI, Zamilovanými. Posouváme se od Císařovi světské říše k setkání s duchovnem skrze kněze-učitele. Po Veleknězi potkáváme Zamilované a vidíme božího posla, archanděla Rafaela, a tak – skrze posloupnost těchto tří karet - cítíme postup z pozemského světa k záblesku světa božského.  

Veleknězovým číslem je nedělitelná V, číslo lidství, které naznačuje, že je prostředníkem mezi člověkem a Bohem, což ukazuje i gesto jeho ruky symbolizující nebesa a zemi. Numerologicky je propojen s kartou XIV, Mírností. Anděl Mírnosti a Velekněz jsou oba komunikačním kanálem pro Boží poselství.  

 

Význam rovné karty: 

V rovné pozici Velekněz ukazuje na podporu, seberealizaci a expanzi. Je čas na emocionální a duchovní rozvoj – na oddanost ve vztazích; na myšlení a filozofování; na vyšší spirituální uvědomění. V tomto ohledu nám Velekněz nabízí příležitost propojit mysl a ducha a vystoupit na vyšší úroveň vědomí.  Den za dnem to znamená rozvíjet své nadání skrze učení a naslouchání dobrým radám.  

Velekněz nabízí moudré rady, zároveň ovšem reprezentuje instituce a tradiční hodnoty - což pro vás může být uklidňující, ale také to může představovat zkoušku vaší ochoty se podřídit. I kdyby vám jeho konvence nevyhovovaly, dává vám příležitost zvážit a definovat své hodnoty. Coby duchovní vůdce vám Velekněz ukáže cestu v rámci nějaké komunity, jako například připojení se ke studijní skupině nebo kurzu, kde se můžete naučit novým dovednostem. Reprezentuje také dobrý úsudek a poctivost: Velekněz vás vybízí, abyste seřídili svůj morální kompas, takže pokud pochybujete o určitém rozhodnutí, je namístě udělat to, co je správné. Velekněz může mít následující významy: 

Domov - rozšiřování vaší stávající nemovitosti, pozvání druhých do vašeho domova, sdílení společných zájmů 

Vztahy - stabilní závazky, manželství, oslava svátosti vztahu 

Kariéra a peníze - pokrok ve vaší společnosti, řízení a rozhodování, nápadité vedení a růst.  

 

Význam obrácené karty: 

Velekněz v obrácené poloze ukazuje na špatné vedení. Můžete být svedeni na nesprávnou cestu nekompetentním nebo sebestředným člověkem, to může platit jak v profesionální oblasti tak v oblasti duchovního růstu. Je to karta špatného guru - učitele s předsudky, kterému jde spíše o prosazování vlastních ambicí než o podporu těch vašich.  V pracovní sféře může obrácený Velekněz znamenat instituci, která vyžaduje restrukturalizaci. Je to narážka na chabá doporučení, nedůvěru a špatná rozhodnutí s morálními důsledky. Je lepší hledat vlastní cestu něž zůstávat v zajetí poradce nebo plánu, který nevyhovuje vašim potřebám. Buďte svobodným duchem.  

 

Klíčové významy: 

Vzdělání, jednota, duchovní vedení, zdrženlivost, přizpůsobivost, respekt, učení, tradiční pravidla a rituály.