Jdi na obsah Jdi na menu
 


0. Blázen

25. 6. 2021

0. Blázen  

 tarot-karta-blazen.jpg

“Skočte, ale nejprve se rozhlédněte” 

 

Blázen většinou navozuje představu nových začátků a dětinského nadšení ze života, Tato karta představuje tu část nás samých, která se probudí k životu ve chvíli, kdy zatoužíme po dobrodružství, když se zamilujeme nebo hledáme rychlé odpovědi. Je to dítě nebo blázen v naše nitru, který jedná bez přemýšlení, nemá strach z neznámého a je připraven vrhnout se po hlavě do hlubiny.  

Blázen vždy znamená něco nepředvídatelného. Je symbolem toho, že život je plný překvapení a lze se v něm nadít úplně čehokoli. Karta může rovněž znamenat, že nadešel čas odhodit obavy a pochybnosti o sobě samých. Naznačuje, že je lepší nechat se vést vírou, nežli se bát jakékoli volby.  

V oblasti mezilidských vztahů radí dávat pozor na bezhlavou zamilovanost, kdy se nestaráme o to, kam takový vztah povede. Karta naznačuje, že ve vztazích nebo profesionálních povinnostech zastáváme nezralé postoje. Možná se vyhýbáte odpovědnosti.  

Blázen může znamenat, že nechcete naslouchat radám jiných lidí a že se chováte příliš bezstarostně, pokud jde o sliby a city. Jste slepí k budoucímu žalu a střemhlav se vrháte do dobrodružství, aniž byste si všechno promysleli. Základním významem této karty je varovat vás, abyste se nejprve rozhlédli kolem sebe, než do něčeho skočíte. Pokud ale máte problémy s rozhodnutím, naznačuje Blázen, že nastal čas věřit sobě a svému srdci. Odpor a vzdor jsou někdy pošetilejší než jisté riziko.  

Pokud se Blázen objeví v pozici “budoucí výsledek”, jedná se o znamení nového začátku nebo změny směru. Důležitou postavou ve vašem životě se možná stane nezodpovědný a divoký milenec nebo cizinec.  V souvislosti se sexuálními vztahy symbolizuje Blázen erotickou vitalitu, joie de vivre, ale současně také nechuť brát na sebe jakékoli závazky.  

Blázen je nevinný dobrodruh stojící na prahu důležité cesty. Má hlavu plnou naděje a je spíš idealistický než praktický, rozhodně nemá k cestování dostatečnou výbavu. Psík u jeho nohou se ho pokouší varovat před hrozícím nebezpečím, ale Blázen zůstává blaženě nevědomý a riskuje pád z útesu. Čeká ho setkání s nebezpečím, ale jak jinam by mohl nalézt svoji cestu světem? 

Všichni svůj život začínáme jako nula, jako drobné vajíčko plné možností. Blázen je kosmické vejce, symbolizované tvarem jeho čísla: 0. Jak postupně putuje Velkou arkánou, je součástí každé z karet, zároveň ale stojí mimo tuto řadu. Nemá formální hodnotu. Je to naprostý začátečník, který se chystá objevovat svět, nabírat zkušenosti a nechat svůj status nuly a ne-bytosti za sebou. Cestuje nalehko, bez břemene závazků. Blázen je snílek, který se nechává vést pouze svými potřebami a touhami. Blázen je obvykle zobrazován jako mladík, a musí teprve dospět, než se stane mužem z následují karty tarotové posloupnosti, Mágem, tedy osobností, která zná život a poznala, co potřebuje, aby v něm uspěla. Blázen během cesty posbírá do svého rance čtyři symboly barev Malé arkány (pohár, meč, disk a hůl). Tyto předměty jsou zásadní pro jeho přežití - pohár na pití, meč na obranu, mince k zajištění stravy a hůl ke spojení s vyšším já. V této fázi své pouti však ještě neobjevil význam oněch předmětů. Teprve až plně porozumí jejich účelu, může postoupit do další etapy života, připraven k proměně v kartu I, Mága. Ačkoliv je jeho číslem nula, předchází mu karta XXI, Svět.  

 

Význam rovné karty: 

Záměrný risk. Nikdy není pozdě začít nanovo a následovat tužby svého srdce. Cesta vpřed není nebezpečí, ale je načase učinit skok víry. Tato karta je příznivá pro všechny, kdo se pouští do nových podniků nebo vzdělávacích kurzů, pokud plánují rozumně, nyní je na místě optimismus a čerstvý pohled na věc. 

Blázen přináší možnost začít znovu a cítit se opět mladý a nadšený z nové životní perspektivy. Je ztělesněním vašeho ducha připraveného hledat a objevovat, ať jste muž či žena. S čímkoliv teď začnete bude se vám dařit, za předpokladu, že se rozhlédnete, než skočíte - jakmile ovšem učiníte rozhodnutí, je namístě jít vpřed a neohlížet se zpátky. Buďte odvážní, oddejte se své cestě a žijte naplno přítomným okamžikem. Příchod blázna do výkladu může přinést úlevu, neboť symbolizuje novou cestu ležící před vámi. Vítejte v novém světě, a kráčejte s lehkostí. V určitých oblastech života může mít blázen následující významy:  

Domov - Blázen může ukazovat na mladého člověka, který poprvé opouští domov. Může také jít o nečekané návštěvníky, popřípadě o mladé hosty ve vašem domě.  

Vztahy - nový vztah, v této fázi se nechte unášet proudem.  

Kariéra a peníze - tvůrčí volno nebo nová příležitost v zaměstnání, případně nový kariérní dráha či podnikání, upřednostnění pracovního vytížení je klíčem k rychlému postupu.  

 

Význam obrácené karty: 

Není to, co navrhujete – nebo pozice, která se vám nabízí - skokem příliš daleko? Blázen v obrácené poloze projevuje svou nezodpovědnou stránku a jeho ústa se činí rychleji než jeho hlava. Aniž by pomyslel na nevýhody, dělá nemoudrá rozhodnutí. Obrácený Blázen skáče, aniž si uvědomí, co dělá, a tak se stává opravdovým idiotem, který promarňuje své šance kvůli vlastní iracionalitě. Důkladně se rozmýšlejte, než odsoudíte nový postup v práci, a zdržte se emocionálních závazků do doby, než si budete jisti pevnou půdou pod nohama.  

 

Klíčové významy: 

Intuice, skromnost, upřímnost, nevinnost, riskování, začátky, věčný optimista, impulzivnost, bláznivá láska, slepota vůči pravdě, pošetilost, čistota, nezkaženost, otevřenost, důvěra, připravenost riskovat, odvaha stát sám při sobě, svoboda, nezávislost, tvořivost, velký potenciál, možnost pro kvantový skok, naslouchání hlasu srdce.