Jdi na obsah Jdi na menu
 


I. Mág

25. 6. 2021

I.Mág 

tarot-karta-kejklir-mag.jpg

“Ten, jež komunikuje” 

 

Mág je archetypem úspěšného člověka. Vstřebává všechny vesmírné síly, aby dosáhl cíle.  

Mág symbolizuje most klenoucí se mezi vaším vnitřním a vnějším já. Symbolizuje, jak naše podvědomí filtruje myšlenky proudící do vědomí a určuje, jaké věci se stanou. Pokud si vytáhnete tuto kartu, je důležité jednat flexibilně, komunikovat a naslouchat vlastnímu vnitřnímu hlasu. Možná budete muset vést svého přítele nebo partnera, aby došel k rozhodnutí, které pro něho bude dobré. Vaším spojencem je vytrvalost. Určete tedy tempo a nadchněte ostatní pro své myšlenky. Jedná se o kartu vyzývající k tomu, abyste vyrazili vpřed a dosáhli cíle.  

Mág zosobňuje rovněž schopnost rozhodovat se a s jistotou využívat vlastních zkušeností a znalostí. Nesmíte si ovšem namlouvat, že už znáte odpovědi na všechno. V oblasti vztahů je Mág vysoce kreativní karta, která může symbolizovat mužskou sexuální energii.  Ve světě podnikání naznačuje, že úspěšně dosahujete svých zvolených cílů a dokážete dospět ke zdánlivě zázračným výsledkům i v situacích, kdy ostatní nevědí kudy kam. 

Pokud se tato karta objeví na pozici “současnost”, nastal čas přizpůsobit se měnícím se okolnostem, pohrát si s vlastními představami a najít správnou cestu kupředu. Coby karta “budoucnosti” odhaluje Mág, že záhy budete muset dokázat, jak účinně dokážete komunikovat.  

V postavení “překážka” karta často naznačuje, že jste natolik soustředění sami na sebe, až přehlížíte své skutečné hlubší potřeby a hodnoty. Možná teprve musíte pochopit vlastní záměry nebo proměnit ve skutečnost to, co dosud jenom hlásáte.  

Máme před sebou dokonalého čaroděje s kouzelnou hůlkou v ruce a pomůckami na stole před sebou. Jde o symboly tarotových barev: disk neboli mince, pohár, meč a hůl, které představují čtyři živly, tedy popořadě zemi, vodu, vzduch a oheň. S těmito základními látkami má jasný úmysl: transmutovat je a vytvořit z nich pátý element čili éter, kvintesenci - mytologický “dech bohů”. Mág, který kdysi putoval coby Blázen, je teď připraven naplnit své touhy tím, že propojí ducha a hmotu. Jakožto spojnice mezi zemí a nebem Mág symbolizuje rozhodnutí a kreativitu. Růže a lilie, které rostou nad ním a pod ním, nám říkají, že život může být krásný, když se oddáme svým vášním.  

V posloupnosti Velké arkány přichází Mág po Bláznovi, kartě 0, ačkoliv ho můžeme chápat i jako první kartu cyklu, neboť někteří znalci tarotu kladou Blázna za kartu Svět jakožto číslo XXII. Mág je přirozeným nástupcem Blázna v tom smyslu, že od 0, čili kosmického vejce, se posouváme k I, čili jedinci. Bláznův ranec obsahuje čtyři Mágovi symboly, připravené k uvedení v činnost. Po Mágovi se setkáme s číslem II, Velekněžkou, která nás uvede do podvojnosti života pozemského a posmrtného. Mágovo číslo I je prvním prvočíslem, které představuje prvopočáteční energii, individualitu a jednotu s božským duchem nebo Bohem. Tato karta je propojena s číslem X, Kolem štěstí (10 se redukuje na 1) a XIX, Sluncem, neboť 19 se redukuje na 10 a následně na 1, tedy číslo Mága. Obě tyto karty se vztahuji k uvědomění si světů mimo pozemskou sféru.  

 

Význam rovné karty: 

 

Je čas na činy - na sdělování a vyjadřování vašich idejí a tužeb. Toto je karta vynálezce, cestovatele, živnostník a podnikatele a vybízí vás k rozšíření vlastních obzorů. Budete mít dost elánu na to, abyste rozvíjeli své plány a případně k nim také zaujali nový, kreativní přístup: abyste mysleli v širších souvislostech, kladli otázky, věřili intuici a zanechali prokrastinace.  

Jako byste byli požehnání kouzelnou hůlkou, budete mít schopnost proměnit, co budete chtít, a v tomto smyslu je Mág ve výkladu velmi pozitivní kartou. Navádí vás k tomu, abyste ze svých dovedností a talentu vytěžili maximum a naplnili síly. Soustřeďte se tedy na své projekty a využívejte své silné stránky. Po spirituální stránce vás Mág představuje v propojení s vaším vyšším či skutečným já a vaše činy z hlediska ryzích záměrů. Tatro karta může také naznačovat důležitou cestu. Některé další možné významy:  

Domov - dokončení prodeje nemovitosti nebo rozhodnutí, že je načase pohnout s plány na rekonstrukci. Společensky aktivní období s mnoha návštěvami a zábavou.  

Vztahy – pokud jste nezadaní a vyhlížíte lásku, dočkáte se. Pokud jste ve stálém vztahu, Mág ukazuje na lásku v činech, takže začnete vnímat oddanost. Komunikace mezi vámi je výborná a dosahujete ještě lepšího porozumění potřebám toho druhého. Tato karta také může znamenat bytí v jednotě, takže na obzoru může být společný projekt.  

Kariéra a peníze - nový začátek, buď nové zaměstnání, nebo nové zaměření v tom stávajícím. Mág může také ukazovat inspirativní vedení ze strany zkušeného a nadšeného jedince.  

 

Význam obrácené karty: 

 

Když se dobrý mág obrátí, stává se z něj podvodník, takže tato karta může ukazovat na to, že jste se stali obětí okouzlujícího manipulátora. Nedostanete to, co vidíte, je to klam, nikoli pravda. Ve svých projektech můžete pod vlivem obráceného Mága zažívat kreativní blok, neboť si budete připadat rozervaní mezi dvěma cestami nebo možnostmi, které stojí v cestě vývoji. Je nutné se rozhodnout pro jednu možnost, a té se věnovat na plno. Obrácená karta může také poukazovat k odkladům plánované cesty nebo obecně k nedorozuměním.  

 

Klíčové významy:  

Činy, kreativita, úspěch, hravé zacházení se všemi formami komunikace, přizpůsobivost, genialita, iniciativa, přesvědčivost, vnímavost, akce