Jdi na obsah Jdi na menu
 


Manuál pro páníčky

 Jídelníček pro štěňata

Naše štěňátka krmíme granulemi-Royal Canin mini junior.Pokud budete přecházet na jinou značku granulí je potřeba postupně nové přimíchávat k původním,aby se snížilo riziko průjmu - zažívacích potíží.
Jídelníček - krmíme třikrát denně granulky 
ráno - 12g - pozor - gramů 
oběd - 12g
večeře 12g
místo granulek k obědu je možné dát - vařenené kuřecí s rýží a mrkví,nebo masové kapsičky - či konzervičky - vždy by to měli být junior.Krmá dávka vařeného jsou - 1 - 2 polévkové lžíce.
Svačina - tvaroh,bílý jogurt,pacholík - krmná dávka 2 kávové lžičky - více ne - není to hlavní jídlo.
Zelenina - v syrovém stavu - mrkev - čínské zelí - rajče ,paprika,okurka,cuketa,kedluben,
Zelenina vařená - jakákoliv - mrkev - celer - petržel - hrách - 
zeleninový salát - čínské zelí - rajče - paprika - nastrouhaná mrkev - kousek tvrdého sýra - kapku olivového oleje - naši psi ho milují.
Ovoce - jablko,hruška,švestka,broskev,meruňka,meloun,pomeranč - jakékoliv ovoce - vždy jen kousek - dospělý pes dostává kolik si vezme.

               !!!! PES NESMÍ !!!

Syrové mléko - psi nedokáží natrávit laktózu,vznikají trávicí potíže - průjmy.
Hroznové víno - hrozinky - pecky tohoto ovoce způsobují zažívací potíže
Čokoláda - i v malém v množství je pro pejsky toxická - zbůsobuje otravu 
Vařené kosti - způsobují velké zácpy - většinou se to neobejde bez veterinárního zásahu.
                   
DOPORUČUJE SE 
Syrové hovězí kosti s kloubem na kousání .
Občasné podání syrového masa není na škodu.
                   
STŘÍHÁNÍ 

První stříhání by mělo být v půli roce - kdy je srst vyzrálá a i po ostříhání zvládne tělo termoregulaci bez problémů.Nestříhá se na zimu a v parném létě.V zimě hrozí prochlazení - v létě je to jako by jste si oholili hlavu a sedli si na přímé slunce.Nejlepší je stříhání na jaře.
Doma si upravujte u pejsků pravidelně zadeček aby se nelepili exkrementy a nezpůsobovali potíže.Pravidelně stříhejte ouška - vždy jen jednu třetinu - na štěněti pracujte až bude unavené a tvrdě usne.Neměla by se stříhat nosní partie - kolem očí - nové chlupy které dorůstají jsou tvrdší a dráždí oči které pak hodně slzí.
                 
 KOUPÁNÍ
Koupejte vždy podle potřeby - jen je důležité aby štěně pořádně proschlo - to znamená koupat večer kdy už nepůjde ven.Vykoupat - vyfénovat - nenechávat mokré volně uschnout hrozí prochlazení - i po vyfénování není ještě suché až na kůži.Jiné je to v létě kdy naopak vykoupání osvěží a může schnout venku.Dospělý pes se koupe jednou za 14 dní nejméně.
         
 BLECHY A KLÍŠŤATA 
Používám  FRONTLINE SPREY .
Budou vám nabízet pipety - kapky za krk - jsou téměř neúčinné - po špatné zkušenosti jsem se vrátila k osvědčenému.
Použití - vykoupaného psa - nastříkáme - břicho - záda - pak do ruky a rukou namatláme na hlavičku --- nesmíte stříkat hlavu rovnou hrozí poškození očí.Pořádně po celém těle vetřít až na kůži a nechat oschnout - nekoupat týden.Po týdnu kdy se vše natáhlo do pachových žláz - už to ze psa nesmyjete - ani když zmokne - není třeba opakovat.Moje zkušenost - ošetřím pejsky v dubnu a vydrží nám to do zimy - bez opakovaného ošetření.Pokud se ale stane že se klíště objeví - nastříkejte znova - Frontline je vhodný už na štěňata a koťata po narození.
Antiparazitální obojky - způsobují alergie - až mírné otravy.