Jdi na obsah Jdi na menu


Změna barvy pozadí šablony

4. 10. 2021

V několika krocích si ukážeme, jak snadno změnit pozadí šablony vašich eStránek. Zkusíme změnit barvu pozadí, vložit fotografii do pozadí nebo zobrazit na pozadí obyčejný obrázek. Návod je poměrně jednoduchý, ale je pouze pro placené programy.

sni--mek-obrazovky-2021-10-04-v--14.41.08.png

Obtížnost: jednoduchá

Program: placené programy

Změna barvy pozadí

Vezmeme to postupně a vše si vyzkoušíme na nějaké jednoduché šabloně. Samozřejmě pokud nechcete šablonu měnit, nemusíte. Ale většina šablon má v pozadí nejen barvu, ale i obrázek. Proto když aplikujete změny, které si popíšeme, tak se vám obarví pouze půlka stránky. Předejdete zděšení proboha, co jsem si to zase se stránkami provedl.

Zvolil bych šablonu Maximus a to například verzi Maximus 03.

Klikněte na tlačítko Upravit CSS. Potom najděte následující řádek. Protože se v CSS kódu špatně hledá a je opravdu dlouhý, doporučuji využít vyhledávání prohlížeče a to pomocí tlačítka F3 v Google Chrome nebo Firefoxu. V Internet Exploreru je vyhledávání klávesovou zkratkou CTRL + F.

Zdrojový kód:

body { font-family: "Light"; font-size: 0.875em; line-height: 1.5em; color: #424242; background: #75b4df; }

Opět v každé šabloně je velikost tohoto kódu jiná, proto se neděste. Zajímá nás pouze kód, který se nachází mezi složenými závorkami {}.

Tato část zdrojového kódu background: #75b4dfnám reprezentuje barvu, která se nám zobrazuje v pozadí. Pokud ji chcete změnit, stačí když místo #75b4df napíšete svou barvu. Nemusíte napsat zrovna tento hexadecimální tvar, ale můžete použít anglické názvy barev, jako je například green, brown, white, black, navy. Seznam hexa barev.

Takže kód bude vypadat po naší úpravě takto: background: white;

Výsledný kód bude vypadat 

Zdrojový kód:

body {background: white; font-family: "Light"; font-size: 0.875em; line-height: 1.5em; color: #424242; }

Jakmile skončíme se změnou barvy, tak dole na stránce dáme Uložit jako nový design.

Výsledná stránka by měla po změně barvy v pozadí na bílou vypadat nějak takto.

sni--mek-obrazovky-2021-10-04-v--14.38.47.png

Upozornění:

Dbejte na neporušení kódu, neznám nic horšího při zkoušení nových věcí než umazané závorky nebo středník na konci. Dbejte na to, aby za barvou byl středník.

Upozornění 2:

Může se vám stát, že v některé jiné šabloně se vám budou překrývat barvy a barva na výsledné stránce bude jiná, než jste si vybrali. Barvu najdete pravděpodobně v CSS šabloně u následujícího parametru:

Zdrojový kód:

#document{background: #9C7450;}

Upozornění 3:

Také hodně šablon má obrázek v pozadí uložen ještě na jiném místě v CSS šabloně. Najdete ho v:

Zdrojový kód:

#document{background-image: url(http://www001.estranky.cz/resources/userServers/design_1000000002/img/bg3.jpg);}

Řádek s background: smažte až po nejbližší středník, ale pouze background, nemažte celý #document. Obsahuje důležité parametry a mohli byste si poškodit šablonu.

Podívejte se na náš video tutoriál: Změna barvy pozadí šablony