Jdi na obsah Jdi na menu

     Vznik našeho klubu je datován rokem 1998, kdy se část členů sekce pivních suvenýrů “Klubu sběratelů kuriozit (KSK)” rozhodla osamostatnit a založila vlastní klub. To se projevilo nejen pružnější organizací, snadnějším rozhodováním, pestřejším klubovým životem, větším zájmem o práci v klubu, ale hlavně okamžitým nárůstem naší členské základny, kdy jsme se z původních 20 členů rázem rozrostli na 50 a kolem tohoto čísla se pohybujeme i dnes, což z nás činí největší pivně-sběratelský klub v ČR.

 

     Naším prvním předsedou byl v letech 1998–2008 Miroslav Anger, někdejší (1994–1998) vedoucí výše zmiňované sekce pivních suvenýrů KSK, od ledna 2009 do prosince 2016 funkci předsedy klubu zastával Marek Kamlar.

 

     Od 29. března 2011 do 31. 12. 2013 jsme byli sdružením občanů, od 1. 1. 2014 jsme spolkem (IČO 22895931). Řídíme se vlastními stanovami a orgány našeho spolku tvoří členská schůze, tříčlenný výbor (aktuálně Jan Pechánek – předseda, Pavel Růža a Jana Ševcová) a revizor David Šmejkal. Od 22. 10. 2012 jsme také registrováni jako daňový subjekt (DIČ CZ22895931).

 

     Za účelem výměny či jen diskuse o novinkách ve světě pivního sběratelství měsíc co měsíc pořádáme klubovou schůzku. V prvních letech existence klubu jsme takto činili v pivnicích “U Brouka” a “Jamajka” na Smíchově, od února 2005 do prosince 2012 v hospodě kácovského pivovaru “U Klokočníka” v Nuslích, od ledna 2013 v Krkonošské hospůdce v Dejvicích, od dubna 2014 pak nejen v Krkonošské hospůdce, ale i v restauraci Krásná Mrcha na Pankráci, v r. 2015 v bubenečském Království piva, v r. 2016 v restauraci U Šumavy a od ledna 2017 se scházíme v restauraci Hotelu Anette na Smíchově . Schůzky jsou sice primárně určeny pro členy našeho klubu, pokud byste však chtěli dorazit, samozřejmě můžete přijít mezi nás. Termín schůzek je stanoven vždy na první pracovní středu v měsíci, začínáme zhruba v 17 hodin. Na schůzkách je kromě běžné pivní nabídky restaurace (sortiment pivovaru Náchod) k ochutnání dobře ošetřený ležák Fabián z Hostomic pod Brdy.

 

     Kromě výše uvedených komornějších schůzek organizujeme i akce mnohem větší, a to 2x ročně mezinárodní setkání sběratelů (tzv. burzy). Mezi obvyklými 150-250 účastníky a návštěvníky nechybí ani sběratelé ze Slovenska, Německa, Polska, Běloruska, Litvy, Maďarska, Rakouska či Ruska. 

 

     Náš koníček se snažíme přiblížit i laické veřejnosti, a to nejen formou přednáškové či publikační činnosti, ale též prostřednictvím spolupráce s pořadateli regionálních pivních slavností či festivalů. Od r. 2012 tak na nás díky tomu můžete narazit např. na Vysmolení (Vykulení) v Kostelci nad Černými lesy nebo na degustačním festivalu Pivo na Náplavce/Pivo v Tržnici.

 

     Pro naše členy ale i zájemce z jiných sběratelských klubů či jen pivní fajnšmekry několikrát za rok pořádáme zájezdy za poznáním českých i zahraničních pivovarů, které se vždy těší pozitivním ohlasům z řad zúčastněných, ať už pro rozšíření si (nejen) pivního obzoru, tak třebas jen pro získání nového materiálu do sbírky. V roce 2018 oslavil klub dvacáté výročí trvání a k tomuto výročí bylo pro všechny členy vydáno klubové triko s černým logem ve dvou barevných variantách trika, a to bílé a světle modré.

 

     Klubové logo vytvořil a věnoval klubu dnes již bohužel zesnulý malíř, grafik, fotograf, pivní historik a spisovatel Pavel Jákl (1950 - 2018), dosud jediný čestný člen našeho klubu.