Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otázky a odpovědi. Diskuse.

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

vějířové podložky

Pavel,3. 4. 2024 8:56

Dobrý den, potřeboval bych sdělit, která norma vztahující se k vyhrazenému plynovému zařízení stanovuje na přírubových spojích kovového potrubí použití vějířových podložek (typ a počet).

Re: vějířové podložky

Ing.Pekař,3. 4. 2024 9:56

Která norma předepisuje vějířovou podložku nevím. Požadavek by z logiky věci měl vycházet z elektrikářských norem, protože pospojování je jedna z ochran proti hromadění el. náboje. A tlak na použití vějířové podložky vychází původně od elektrikářů. Asi by se mělo hledat tam. Vějířová podložka je z elektrikářského hlediska předepsána proto, že při dotažení určitě poruší povrchovou vrstvu např. barvu, která je izolant, a to hned na více místech.
Povrchová ochranná vrstva např. barvou se neprovádí na těsnící liště příruby, proto vodivé např. grafitové těsnění by mělo splnit účel pospojení také a jestli je to podepřeno certifikátem, neměl by nikdo protestovat.

Jak na potrubí v provozu

Ing.Pekař,27. 9. 2023 12:03

Nakladatel uveřejnil informaci o plánované publikaci "Jak na potrubí v provozu". Celý obsah knihy je na stránkách https://www.technicka-zarizeni.cz/jak-na-potrubi-za-provozu/ .

Re: Jak na potrubí v provozu

Jarda,9. 11. 2023 12:03

Kdy vyjde?

Re: Re: Jak na potrubí v provozu

Ing.Pekař,9. 11. 2023 12:07

Její pokřtění je naplánováno na konferenci "Potrubí 2024".

Hubený

Radim,25. 9. 2023 17:37

Dobrý den, jsem elektrikář, chtějí po mě dle NV 192/2022Sb uzemnit expanzní nádobu. Nemá na sobě žádnou svorku ani prostor jak ji uzemnit, jak tedy uzemnění udělat?
Potrubí je v plastu a NV říká, že mám i tak uzemnit nádobu nikoliv potrubí.
Prosím kdyžtak o nějaké foto jak by se to mělo dělat.
Děkuji

Re: Hubený

Ing.Pekař,26. 9. 2023 7:46

Nevím, neumím vám odpovědět. Právě v tomto jsme současné NV kritizovali, že řeší jiné problémy, než jí logikou přísluší. Toto NV se týká provozu tlakovývh nádob a jejich kontrol za provozu, nikoli konstrukce a stavby sestavy, to ošetřují normy jiné. Navíc zde jde ještě o stránku týkající se elektřiny nikoli přímo tlakové nádoby, kde jste odborníkem vy. Mě by zajímal názor váš a jiných elektroodborníků, abyste napsali, co říkají o tomto elektrikářské normy.

Nařízení vlády

Jiří M.,18. 6. 2022 18:40

Nařízení vlády pro vyhrazená technická zařízení jsou zařazena na program jednání vlády dne 20.6.2022.

Re: Nařízení vlády

Ing.Pekař,5. 10. 2022 12:29

Pojďme nehledat v NV drobné anebo i větší chyby. Pojďme diskutovat, jak postavit provoz tlakových zařízení, kdybychom je stavěli úplně znova a na zelené louce, a to bez vlivu různých zájmových skupin.

Zákon 250/2021 Sb.

Jiří M.,9. 6. 2022 8:18

Zákon 250 ze dne 9. června 2021 "o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení" začíná platit 1.července 2022 dnes je 9.června 2022 a související nařízení vlády nebyly vydány. I když se to možná stihne do tohoto termínu vydat, už teď je nutné říct, že do zavedení do praxe od 1. července je velmi krátká doba. Jak je tohle možné?

normy

revizák,4. 4. 2022 15:45

Nové nařízení vlády pro tlak by mělo být v souladu i s normami pro revize např. ČSN 690012, budou se revidovat anebo vytvářet nové?

Re: normy

Ing.Pekař,9. 4. 2022 10:31

Myslím, že by to bylo dobré. Jestliže se zůstane u systému vnitřních kontrol a tlakových zkoušek, vytvoří se paralelní struktura kontrol, která nebude nijak podchycená a která bude využívat nejmodernějších metod NDT (např. ultrazvuk) a které budou provozovatelé více důvěřovat než klasickým revizákům. A provozovatelé budou potom platit oboje. Jak ukazuje diskusní příspěvek pana Hlaváče (viz zde v předu), již se to v mnohých případech děje.

Revizák

Dobrý,4. 4. 2022 11:48

Diskuse na mě dělá dojem, že revizáci neznají zákonitostí degradace materiálu (koroze, únava atd.), ale jsou dobří, co se týká kontroly bezpečnostní výstroje a znalostí vyhlášek, norem , zákonů a nařízení vlády. Myslím, že by bylo dobře je v tomto směru doškolit.

Re: Revizák

Ing.Pekař,9. 4. 2022 10:15

Na mne to dělá stejný dojem.

Povinnost mít revizi TNS

PKzL,16. 3. 2022 6:21

Zkusím zde oživit starý dotaz z Tlakinfa, které ze záhadného důvodu nějak skomírá... Jak je to s povinností mít revizi TNS (a případnou pokutou) s ohledem na POUZE nové zákony a NV od 1.7.2022? Jde mi o to, jak správně podat odpověď na otázku údržbáře ve firmě XY, který se ptá: "Proč tady ve firmě revize mít musíme a já ji doma nemám?" Odpovídám mu tak, že do firmy může přijít kontrola, kdežto k němu domů ne, tam ho nikdo pokutovat nemůže. Max. by bylo diskutabilní, jak by se na to dívala pojišťovna v případě plnění po nějaké nehodě (vyteklý prasklý expanzomat, poškozená sousedova garáž od výbuchu vzdušníku kompresoru...). Myslím, že to je stejné jako s kontrolou spalinových cest (komínů). Taky hrozí postihy jen podnikatelům, kdežto doma si je nechávají lidé dělat jen kvůli pojišťovně (média ráda mluví o pokutách i pro domácnosti) ale toto je jen kachna, žádný předpis je nestanoví.

Re: Povinnost mít revizi TNS

Ing.Pekař,16. 3. 2022 10:53

Nemám rád takovéto právnické otázky a nejsem právník. Něco takového, že doma nemusí nikdo mít revizi, v žádném zákonu, nařízení vlády či vyhlášce nenajdete. Vyplývá to z tohoto: Jako občan se musíte řídit jen zákony, nikoli vyhláškami ministerstev a jiných orgánů, nařízeními vlády apod. Ani je nemusíte a koneckonců nemůžete znát, vezměte si jen všechny obory a všechny možné vyhlášky. Vy musíte znát vyhlášky a nařízení vlády a řídit se jimi jen jako zaměstnanec, OSVČ anebo podnikatel, ale zase ne všechny, jenom ty z vašeho oboru. A dále je zde ústavou zaručená nedoknutelnost obydlí, bytu. Do svého bytu můžete pustit jen policii s povolením od soudce. Neplatí to však o podnikatelských prostorech. Proto jsou revize doma nevymahatelné, když je majitel nechce.
Jiná věc je, že výrobce všech výrobků, které máte doma, ručí za bezpečnost svého výrobku po celou dobu jeho životnosti. Proto si výrobci dávají v návodu podmínky, za kterých toto pravidlo platí. Jestliže napíše, že sporák musí zapojit je elektrikář s patřičnými zkouškami a zapojí ho někdo jiný, už výrobce neručí za bezpečnost. Jestliže výrobce napíše, že na expanzomatu se mají provádět revize podle platných zákonů a nařízení a neprovádí se, neručí za bezpečnost. Jestliže výrobce napíše, že životnost expanzomatu je 20let a revize se nemusí dělat, ručí za bezpečnost pouze dvacet let a žádná revize tuto jeho záruku neprodlouží. To co pojišťovna zaplatí anebo nezaplatí záleží na smlouvě mezi pojišťovnou a majitelem. Přílohy smluv bývají dlouhé plné výjimek a některá pojišťovna si tam něco z tohoto může dát a byla by hloupá, kdyby si to nedala.

Re: Re: Povinnost mít revizi TNS

PKzL,16. 3. 2022 11:43

Takže tlaková zařízení v rukou soukromých osob mají revize dle uvážení majitele... U nových TN vím, že jsou revize v návodech zmíněny. Nicméně hodně lidí má doma expanzomaty ČKD Dukla z 90. let a kompresory Orlík z 80. let, klidně i starší... U nich už návody nemívají. Mně spíš jde o nějakou rozumnou odpověď, kterou bych to právě případnému tazateli vysvětlil.

Re: Re: Re: Povinnost mít revizi TNS

Ing.Pekař,16. 3. 2022 12:19

V "soukromých rukou" asi není výstižné, lépe bych řekl v soukromém bytě. Hospoda je taky v soukromých rukou a TN u kompresoru na čepování piva, revize mít musí. Lépe by asi bylo majiteli vysvětlit, že jejich expanzomat instalovaný v soukromém bytě je starý a koroze účinná a že může každou chvíli explodovat.

Re: Re: Re: Re: Povinnost mít revizi TNS

PKzL,16. 3. 2022 12:41

Tak to určitě, na druhou stranu staré Dukly něco vydrží

Re: Re: Re: Re: Re: Povinnost mít revizi TNS

PKzL,16. 3. 2022 12:42

(bráno s nadsázkou). Mně spíš jde o jednoduchou odpověď, proč ve firmě ano a doma ne.