Jdi na obsah Jdi na menu
 


8. DOPRAVNÍ OBSLUŽNOST (2)

22. 5. 2022

Vážení spoluobčané, sousedé,

tématu dopravní obslužnosti města, konkrétně našemu záměru obnovení železniční zastávky Chabařovice, jsme se již věnovali v jednom z našich prvních příspěvků (odkaz na článek zde). Představili jsme si bezpočet výhod, které možnost vlakového spojení se světem přináší. Jelikož se jedná o jednu z klíčových záležitostí trvale udržitelného rozvoje města, nenechali jsme věc spát a dále se jí důsledně věnujeme. I když prozatím jen z pozice běžných občanů a doslova navzdory vedení města…

RADNÍ MĚSTA SOUHLASILI S DEMOLICÍ PODCHODU A NÁSTUPIŠTĚ BEZ NÁHRADY

BOJUJEME ZA VYBUDOVÁNÍ NOVÉ ŽELEZNIČNÍ ZASTÁVKY

JEJÍ ZAŘAZENÍ DO JÍZDNÍHO ŘÁDU NEBUDE PROBLÉM

Jaká je tedy aktuální situace?

Rekonstrukce traťového úseku Bohosudov – Teplice běží na plné obrátky. Rozsáhlé opravy podjezdů a přejezdů, nové mimoúrovňové křížení železnice a pozemní komunikace. Opravou projdou propustky a mosty, dojde k rekonstrukci nástupišť, osvětlení, kabelizace a trakčního vedení. Toho si při jízdě směrem na Teplice nelze nepovšimnout.

Jelikož hned v další fázi dojde k rekonstrukci traťového úseku Ústí nad Labem – Bohosudov, zjišťovali jsme skutečný stav věcí. Byl to šok a potvrzení informací získaných v terénu od obsluhy staničního zabezpečovacího zařízení v Chabařovicích. Skandální je především postoj rady města k Správou železnic připravované investiční akci.

Správa železnic, státní organizace, nechala vypracovat projektovou dokumentaci na stavební akci s názvem „Rekonstrukce žst. Chabařovice“. Rada města Chabařovice po projednání souhlasila se stavbou „Rekonstrukce žst. Chabařovice“ dle projektové dokumentace zpracované MORAVIA CONSULT Olomouc a.s., investorem stavby je Správa železnic, státní organizace, Praha.

Co však bude předmětem stavby „Rekonstrukce žst. Chabařovice“?

V rámci stavby dojde, na území města Chabařovice, k rekonstrukci kolejí. Podchod a nástupiště v žst. Chabařovice budou demolovány bez náhrady, stanice nebude sloužit pro výstup a nástup cestujících. V žst. Chabařovice bude demolována stávající výpravní budova, upravena budova stávající trafostanice a vybudována nová technologická budova. Bude zde také rekonstruováno zabezpečovací zařízení, sdělovací zařízení, silnoproudé rozvody a energetická zařízení.

Tak hovoří důvodová zpráva. A čtete dobře. Podchod a nástupiště budou demolovány BEZ NÁHRADY, stanice NEBUDE sloužit pro výstup a nástup cestujících. S tím vyslovila za zavřenými dveřmi souhlas rada našeho města. O nás, bez nás. Chabařovický Mnichov. Tím hůře, že Chamberlain, Daladier, Hitler ani Mussolini nebyli občany naší země a rozhodně neměli v popisu práce chránit její zájmy. Kdežto Kusebauch, Verner, Hladík, Förster a Galášová, všichni členové rady města, kteří hlasovali jednomyslně pro, jsou našimi spoluobčany a měli by dbát o naše blaho. Ne každý si totiž vozí zadek v autě. Takto si přímou demokracii rozhodně nepředstavujeme! Ale co, hlavně, že se to před volbami hejbá, u starýho mlejna…

Připomínáme, že zde neexistuje žádný finanční důvod nepožadování náhrady, neboť investorem stavby, ať již v jakékoliv formě, je Správa železnic, státní organizace.

Je tedy vůbec reálné obnovit železniční zastávku Chabařovice?

Po zjištění skutečného stavu věcí, a i přes šokující postoj rady města, není díky aktivitě našeho týmu nic ztraceno! Za stávající situace nebylo možné vyčkávat, ale museli jsme urychleně začít jednat. Okamžitě proběhlo jednání s odborem dopravy Krajského úřadu Ústeckého kraje. Jak vedoucí odboru Ing. Jindřich Franěk, tak vedoucí oddělení dopravní obslužnosti Ing. Jakub Jeřábek nás ujistili, že zařazení železniční zastávky Chabařovice do jízdního řádu nepředstavuje žádný zásadní problém. Nikdo o to však dosud nepožádal. Obnovit stávající železniční zastávku již bohužel vzhledem k pokročilé investiční připravenosti nelze. Nabízí se tedy jediné možné řešení – zřídit zcela novou moderní železniční zastávku.

Bude mít tento příběh šťastný konec? Může být nová železniční zastávka dostupnější? Jaké řešení se našemu týmu, prostým občanům, podařilo vyjednat?

Dozvíte se již brzy!

Pojďte s námi dostat Chabařovice a Roudníky do 21. století!

Přinášíme změnu! Držíme slovo!

Ing. Miroslav Vacek

 

PŘIKLÁDÁME: Zápis z jednání Rady města Chabařovice

Přítomni: (5) - Mgr. Josef Förster, Bc. Ilona Galášová, Mgr. Jiří Hladík, Mgr. Josef Kusebauch, Libor Verner

Nepřítomni: (0)

Hosté: (0)

Zapisovatelka: Ing. Věra Krepindlová

Důvodová zpráva: Rekonstrukce ž. st. Chabařovice

V rámci stavby dojde, na území města Chabařovice, k rekonstrukci kolejí. Podchod a nástupiště v žst. Chabařovice budou demolovány bez náhrady, stanice nebude sloužit pro výstup a nástup cestujících. V žst. Chabařovice bude demolována stávající výpravní budova, upravena budova stávající trafostanice a vybudována nová technologická budova. Bude zde také rekonstruováno zabezpečovací zařízení, sdělovací zařízení, silnoproudé rozvody a energetická zařízení. Stavbou nebudou dotčeny pozemky města Chabařovice.

Stanoviska a doporučení poradních orgánů/odborů

Odbor majetku a rozvoje města doporučuje Radě města Chabařovice přijmout návrh usnesení.

Rada města Chabařovice po projednání:

SOUHLASÍ

se stavbou „Rekonstrukce žst. Chabařovice“ dle projektové dokumentace zpracované MORAVIA CONSULT Olomouc a.s., investorem stavby je Správa železnic, státní organizace, Praha.

Hlasování

pro:

5

proti

0

zdržel se:

0

nehlasoval:

0


Návrh byl přijat.