Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. MĚSTO - SAMOSPRÁVA (1)

19. 2. 2022

Vážení spoluobčané, sousedé,

v prvním příspěvku se podíváme na fungování a rozsah samosprávy v našem městě.

Jsme si plně vědomi skutečnosti, že na rozdíl od soukromého sektoru, kde lze činit vše, co není zákonem zakázáno, musíme v sektoru veřejném konat pouze podle toho, co nám zákon ukládá. Rozhodně nehodláme platných právních předpisů zneužívat. Ovšem o tom, že zákony budeme promyšleně využívat ve prospěch našeho města, nepochybujte.

ZEŠTÍHLÍME SAMOSPRÁVU - SNÍŽÍME POČET ZASTUPITELŮ

Zcela v souladu se zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), snížíme počet volených zastupitelů města ze současných patnácti na devět. Prosperita obdobně velkých měst dokazuje, že devět chytrých hlav je počet dostatečný. Nezáleží totiž na množství, ale na kvalitě! Zákon o obcích nám umožňuje snížit počet zastupitelů města dokonce až na sedm. Avšak vzhledem k počtu obyvatel, ale také s ohledem na územní velikost a členění obce nepůjdeme až na samou spodní hranici.

Důsledkem této změny je rovněž jedna zajímavá skutečnost. V obcích, kde má zastupitelstvo méně než patnáct členů, se nevolí rada obce.

Co to znamená pro občany?

Schůze rady jsou na rozdíl od jednání zastupitelstva neveřejné. Odstraníme tedy zbytečný mezičlánek, zlevníme, zrychlíme a skončí jednání za zavřenými dveřmi.

Co to znamená pro starostu?

Další dopad bude mít tato změna na výkon funkce starosty města. V obci, kde se rada nevolí, vykonává podle zákona o obcích její pravomoc starosta. Ten tak bude mít za svůj plný úvazek uvolněného člena zastupitelstva konečně potřebné pravomoci a k tomu odpovídající zodpovědnost. Nebude tedy nadále pouze automatem na podpisy hrazeným z městského rozpočtu. Vždyť ve městě, kde je volena rada, a které má tajemníka městského úřadu, starosta ani neplní úkoly zaměstnavatele vůči zaměstnancům města…

Model samosprávy:

současný stav                  naše alternativa
        15         zastupitelstvo           9
          5               rada                  0
          1            starosta                1
          1         místostarosta           1

Bohužel dle zákona o obcích lze výše uvedené učinit až od příštího volebního období, Neurčí-li tedy současné zastupitelstvo jinak, budeme v letošních komunálních volbách volit stejný počet zastupitelů jako v tomto končícím volebním období. Jednu jistotu však máme. Poněvadž jsme dnes na počtu patnácti zastupitelů, což je zákonné maximum, zvýšit se to již nemůže.

A že to nebude hned?

Řekli jsme si přece, že otáčíme kormidlem. Někdy začít musíme. Potřebné usnesení přijmeme a nové parametry nastavíme. Musíme být zkrátka vytrvalí.
"Jako nějakej Bouška z Libně. Vosumnáctkrát za večer ho vyhodili vod Exnerů a dycky se jim tam vrátil… 
Takovej byl vytrvalej, že se moh stát ministrem."

Pojďte s námi dostat Chabařovice a Roudníky do 21. století! 

Přinášíme změnu! Držíme slovo!

Ing. Miroslav Vacek