Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

IKONICKÉ RESTAURACE A KAVÁRNY - PAŘÍŽ

Paříž je ráj labužníků..

Café de la Paix

Café de la Paix bylo otevřeno 30. června 1862, jako součást Grand-Hôtel de la Paix, jehož název byl později zkrácen na Le Grand-Hôtel.  Oba byly postaveny v rámci Haussmannovy renovace Paříže .Poprvé si získal mezinárodní reputaci tím, že obsluhoval návštěvníky mezinárodní výstavy v roce 1867 . Jeho blízkost k opeře Palais Garnier přitahovala mnoho slavných stálých hostů včetně  Julese Masseneta , Émile Zoly , Petra Iljiče Čajkovského a Guye de Maupassanta . Během Belle Epoque mezi návštěvníky kavárny patřili Sergei Diaghilev , Oscar Wilde a princ z Walesu a budoucí král Spojeného království Edward VII .

 

Kavárna se rychle stala hlavním kulturním fenoménem a turistickou atrakcí a byla zobrazována v mnoha formách médií již od konce 19. století. Také byla poprvé použita jako místo pro filmové projekce od roku 1896 a nadále přitahovala hollywoodské celebrity jako Marlen Dietrich , Yvese Montanda a Romana Polanskeho  a to jak jak hosty tak i  štáb filmů točených zde na místě. Kavárna je zmiňována i v hudebních dílech Sidneyho Becheta a Thomase Fersena a je předmětem mnoha impresionistických obrazů malířů jako Konstantin Korovin , Antoine Blanchard a Édouard Cortès.  Odehrává se zde báseň Pijáci absinthu od kanadského básníka Roberta Servicea a povídka Můj starý od Ernesta Hemingwaye . Později bylo v kavárně instalováno rozhlasové studio, které vysílalo v roce 1948 program This Is Paris — jako vůbec první živé vysílání z Paříže do Spojených států

 

I dnes hosté kavárny přicházejí z celého světa, aby zde ochutnali klasiku autentické francouzské kuchyně.

Foie gras , mořské ryby, mořský jazyk  , vše zpracované s jemností a nápaditostí  Zdejší kuchaně nezapomíná ani na ústřice, měkkýše a korýše z Banc de l'Écailler .

ea30d9b0b6513439.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Cena jídel od 25-50 Eur

www.cafedelapaix.fr

Metro Opéra (3,7,8)

 


 

 

 

Les Deux Magots

Název kavárny u dvou mandarínů pochází z obchodu, který byl otevřen v roce 1813 na Rue de Buci. Obchod prodával spodní prádlo z čínského hedvábí a symbolika figurek čínských mandarínů (magots) představovala zemi původu textilie. V roce 1873 byl obchod přesunut na náměstí Place Saint-Germain-des-Prés, na současné místo kavárny. V roce 1884 zde místo obchodu vznikla kavárna, kterou si oblíbili spisovatelé jako Paul VerlaineArthur Rimbaud nebo Stéphane Mallarmé.

V roce 1914 koupil podnik, který byl na pokraji bankrotu, Auguste Boulay za 400 000 franků.

Ve 20. letech se v kavárně setkávali surrealisté pod vedením André Bretona.

Kavárna se ale i v následujících letech stala místem setkávání mnoha umělců a intelektuálů jako byli např. Elsa TrioletováAndré GideJean GiraudouxPablo PicassoFernand LégerJacques PrévertErnest HemingwayBob WelchJean-Paul Sartre nebo Simone de Beauvoir.

7145a73795823ed7.jpg

 

 

 

 

 

 

Ceny jídel 30-60 Eur

lesdeuxmagots.fr/

Metro Saint-Germain-des-Prés (4)

 

 

Cafe de Flore

Kavárna byla otevřena v 80. letech 19. století, za třetí republiky . Název je odvozen podle sochy Flory , bohyně květin a období jara v římské mytologii , která se nachází na opačné straně bulváru. Její autoři Joris-Karl Huysmans a Remy de Gourmont se stali jedni z prvních známých štamgastů. Na konci 19. století napsal Charles Maurras v prvním patře kavárny svou knihu Au signe de Flore .

Kavárna se i v následujících letech stala místem setkávání mnoha umělců a intelektuálů jako byli např. Elsa TrioletováAndré GideJean GiraudouxPablo Picasso, Fernand Léger, Jacques PrévertErnest HemingwayBob Welch  nebo Simone de Beauvoir.

 

Stejně jako u její hlavní rivalky  Les Deux Magots ji v poválečných letech navštěvovalo mnoho francouzských intelektuálů.

7733c232a48848d2.jpg


 

 

 

 

 

 

Ceny jídel 25-40 Eur

cafedeflore.fr/

Metro Saint-Germain-des-Prés (4)

 

 

Café Le Procope

Café Procope je nejstarší kavárna Paříži. Byla otevřena v roce 1686 a je známá jako místo setkávání spisovatelů a filozofů období osvícenství, jako např. Denis DiderotBenjamin FranklinJean-Jacques Rousseau nebo Voltaire.

 

 

Nachází se na ulici Rue de l'Ancienne Comédie č. 13 v 6. obvodu Latinské čtvrti.

Kavárnu otevřel v roce 1686 italský šlechtic původem ze Sicílie Procopio dei Coltelli v ulici Rue des Fossés Saint-Germain (dnešní Rue de l'Ancienne Comédie) jako první kavárnu v Paříži. Velký úspěch podniku vedl k tomu, že se kavárny rychle v Paříži prosadily. Kromě kávy se zde servírovala i další tehdejší novinka – zmrzlina.

18. i v 19. století se v kavárně scházeli filozofové a díky blízkosti Comédie-Française také spisovatelé a umělci. Pravidelnými hosty zde byli Voltaire, Rousseau a Diderot, Beaumarchais, Honoré de BalzacVictor Hugo, dále Paul Verlaine nebo Anatole France a mnohé další osobnosti, např. Napoleon Bonaparte.

47e0699c55b757b6.jpg

 

 

 

 

 

 

Ceny jídel 25-50 Eur

www.procope.com

Metro Odéon (4,10)

 


Fouquet's Paris 

je historická špičková restaurace Paříži i ve Francii . Nachází se na 99 Avenue des Champs-Élysées a je součástí hotelu Barrière Le Fouquet's Paris. Jídelní lístek navržený ve spolupráci s šéfkuchařem Pierrem Gagnairem navazuje na tradici klasické francouzské kuchyně, včetně Fouquetova hovězího tataráku, sole meunière, simentalského hovězího filetu s omáčkou Champs-Elysées.

Brasserie je známá svými červenými markýzami na Champs-Elysées, které se rozprostírají na dvou třídách Champs-Elysées a George V.

Po desetiletí byla Fouquetova Paříž místem, kde se setkávali lidé z kulturního průmyslu. Má silné vazby s kinematografií a každý rok pořádá tradiční Gala večeři po ceremonii předávání filmových cen Césara .

Nejčastější hosté vlastní stříbrné prsteny na ubrousky s vyrytým jménem.

d9526ff18ed83c00.jpg


 

 

 

 

 

 

 

 

Menu od 90 Eur

www.hotelsbarriere.com

Metro George V. (1)


 


 

Cafe de la Rotonde

La Rotonde (česky Rotunda) je slavná pivnice v Paříži ve čtvrti Montparnasse v 6. obvodu. Nachází se na rohu ulic Boulevard du Montparnasse a Boulevard Raspail. Podnik založil v roce 1910 Victor Libion. Brzy se stal oblíbeným místem mnoha umělců jako byli malíři Pablo Picasso a Amedeo Modigliani, básníci Guillaume ApollinaireMax Jacob, tanečníci Sergej ĎagilevVaclav Fomič Nižinskij nebo skladatelé Claude DebussySergej ProkofjevIgor Stravinskij či Darius Milhaud. Častými návštěvníky byla i Alice Prin a fotograf Man Ray. Z ruských revolucionářů sem občas zavítal Lenin (!!!) a velmi často se zde vysedával i Lev Trockij a spolu splétali plány světové revoluce.

Spolu s dalšími restauracemi Le Dôme a La Coupole se stal v meziválečném období místem setkávání umělců a spisovatelů. Navštěvovali jej francouzští surrealisté André BretonLouis AragonJacques PrévertRaymond Queneau a také Američané Henry MillerFrancis Scott FitzgeraldGeorge Gershwin a rovněž belgický spisovatel Georges Simenon.[1]

Ve své době, umělci jako Picasso a Amedeo Modigliani často platili za vypitou kávu majiteli, pro nedostatek financí, svými kresbami a obrázky.

la_rotonde_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Cena jídel 25-40 Eur

larotonde-montparnasse.fr/

Metro Vavin (4)


 


 

La Coupole 

je slavná pivnice v Paříži ve čtvrti Montparnasse ve 14. obvodu. Nachází se na Boulevard du Montparnasse. V meziválečném období se tento podnik stal oblíbeným místem setkávání mnoha umělců. Sál v přízemí je od roku 1988 chráněn jako historická památka.

Podnik otevřeli 20. prosince 1927 Ernest Fraux a René Lafon pod názvem, který by zastínil literární kavárnu Le Dome. La Coupole vyzdobená ve stylu art deco  si rychle získala oblibu.

Mezi prvními umělci a intelektuály, kteří se zde začali scházet, byli Jean CocteauJosephine BakerováMan RayGeorges Braque a BrassaïLouis Aragon a Elsa Trioletová se zde setkali v roce 1928. Ve 30. letech se zde setkávali Pablo PicassoSimone de Beauvoirová a Jean-Paul SartreSonia DelaunayAndré MalrauxJacques PrévertMarc ChagallÉdith Piaf a mnoho dalších. Ve 40. a 50. letech to byli např. Ernest HemingwayMarlene Dietrichová či Ava Gardnerová.

Kuchyně La Coupole je vyhlášená svým slavným jehněčím na kari.

16377484525682-2-andelsky-pruvod.jpg


 

 

 

 

 

 

Cena jídel 25-50 Eur

www.lacoupole-paris.com/

Stanice Metra Vavin (4)


 


 

Café des Deux Moulins

Café des Deux Moulins (česky Kavárna u dvou mlýnů) je kavárna-restaurace na Montmartru v Paříži, kterou proslavil v roce 2001 film Amélie z Montmartru. Restaurace má ve filmu velmi významnou úlohu, neboť hlavní hrdinka zde pracuje jako servírka. Název podniku odkazuje také na nedaleký slavný Moulin Rouge .

Nachází se v 18. obvodu v ulici Rue Lepic č. 15 na rohu s ulicí Rue Cauchois. Po úspěchu filmu se stala turistickou atrakcí a v interiéru byl vyvěšen filmový plakát. Nedaleko se nachází další lokalita z filmu - zelinářství pana Collignona na Rue des Trois Frères. Krátce po natočení filmu změnil v roce 2002 podnik majitele, který nechal trafiku uvnitř restaurace, ve které pracovala Georgetta (Isabelle Nanty), uzavřít a restauraci rozšířit.

I když tu Amélii dnes již nepotkáte, kavárna je opravdu proslavená. Díky mnoha zájemcům a turistům možná ztratila trochu ze svého filmového, romantického, zasněného lesku, přesto stojí zato se na chvilku zastavit.

images.jpg

 

 

 

 

 

Cena jídel 15-20 Eur

cafedesdeuxmoulins.fr

Metro Blanche (2)


Kavárna a restaurace Le Consulat

Nedaleko od Sacré-Coeur se nachází se na Rue Norvins, ulici která je spojena se slavným umělcem Vincentem Van Goghem, najdete kavárnu Le Consulat. Najdete nabídku typicky francouzských vín, v rozsáhlém nápojovém lístku a k jídlu spoustu klenotů francouzské kuchyně, stejně jako spoustu starého nevtíravého šarmu.

Kavárna a restaurace Le Consulat je otevřena po celá desetiletí a v důsledku toho prošly  okolní čtvrti v průběhu let mnoha změnami. Ale i přes to zůstala kavárna stále otevřená a lze ji navštívit dodnes. Tady, na Montmartru, se můžete vydat opravdu po stopách skutečných velikánů.

Kavárnu navštěvovalo množství uznávaných umělců, spisovatelů a malířů, kteří se do oblasti v 19. století sjížděli ,Picasso, Sisley, Van Gogh, Toulouse-Lautrec a Monet aj.

Pravda, od chvíle, kdy Van Gogh povečeřel  v Le Consulat, uplynulo už hodně času, naštěstí pro nás všechny, zůstala zdejší kuchyně stejně vynikající jako byla dříve. Vřele se doporučuje přijít sem na večeři nebo oběd a vychutnat si zdejší autentickou, tradiční francouzskou kuchyni. Například polévky, šneky či palačinky. A pokud jste na návštěvě v chladnějších měsících, určitě si dejte zdejší horké svařené víno, je nejlepší v Paříži

cf79626dd27537acc3305d3d9cda8076.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ceny jídel 15-30 Eur

le-consulat.net-lab.fr

 

Portrét

Poslední fotografie

Archiv

Kalendář
prosinec / 2023

Statistiky

Online: 1
Celkem: 38128
Měsíc: 1000
Den: 29