Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

SARDINIE

Fascinující perla Středomoří...

italie-sardinie-0_1200x0.jpg

Sardinie (Sardegna) je druhý největší italský ostrov o velikosti přibližně jedné třetiny České republiky, který to ovšem k italským břehům má mnohem dál než k těm francouzským. Od Korsiky ho dělí jen úzká mořská úžina, Bonifácký průliv, a siluetu francouzské Korsiky tak lze z mnoha míst severovýchodního pobřeží Sardinie spatřit. Je to ostrov plný protikladů. Někdy se mu říká i „ostrov pastýřů“ (isola dei pastori) – není divu, ovčí stáda jsou zejména v jeho vnitrozemí tradiční součástí krajiny a je to právě Sardinie, kde se vyprodukuje většina typického italského ovčího sýra pecorino romano. Vnitrozemí ostrova je hornaté a život je tu daleko tradičnější než při pobřeží. Celkově hory a pahorkatiny tvořené převážně žulovými skalními masivy zabírají přibližně 80 % rozlohy ostrova. Kontrastují jim kilometry písečných i oblázkových pláží na poměrně členitém pobřeží ostrova. Romantická zákoutí, mělké zátoky i kouzelná pobřežní skaliska lemuje nejčastěji bílý písek, a tak si tu občas člověk připadá jako v Karibiku. Věhlasné jsou i růžové pláže, kterými se tolik sardinie proslavila. 

najkrajsie-plaze-sardinie-dovolenka-spiaggia-rosa.jpgcbe1e85ff5a33ed7a8c2939aa81d987c--harbour-island-bahamas-harbor-island.jpg

„Karibik Středomoří“ je ostatně další přezdívka, kterou si Sardinie vysloužila. Ostrov má bohatou historii, střídali se tu vládci ze všech možných říší a států Středomoří. Bylo to právě střídání různých vlivů, které vytvářelo zdejší kulturu a formovalo národ Sardů. Díky odloučenosti od pevniny si Sardové uchovali mnohé ze svého lidového umění, řemesel, svůj osobitý jazyk a patrně i jistou rezervovanost či uzavřenost oproti ostatním Italům. 

Sardinie je jedinečná: nabízí jak divoké hory, tak poklidné pláže, je rájem vodních sportů, magnetem pro milovníky historie i procházek v přírodě s neopakovatelnými výhledy. Navíc je to ostrov, který celoročně krásně voní– obzvlášť od března do května, kdy tu všechno krásně kvete. Panuje zde typické středozemní klima a ostrov je takřka neustále zalitý sluncem. 

Drsné vnitrozemí je plné ovcí, koz, ale i vinic. Víno ze Sardinie je velmi lahodné a velmi ceněné po celém světě. Řadu lahůdek nabízí i tradiční sardinská kuchyně, ať už jsou to mořské speciality z čerstvě ulovených ryb, místní tenoučký křupavý chléb (např. pane carasau) či pečené selátko (su porceddu), výborné těstoviny připomínající kuskus, již zmíněný ovčí sýr pecorino či místní sladkosti, jejichž základní přísadou jsou často voňavé mandle. Původní kuchyně pastevců je ovlivněna italskou kuchyní a k hodování (nebo alespoň ochutnávání) naláká snad každého.

shutterstock_1144574147.jpgsardaigne-plages-1280x600.jpgshutterstock-329666651.jpgshutterstock-759292000.jpg

Praktické info:

Letecká doprava 

Vídeň - Cagliari (Sardinie)  Ryanair

Berlin - Olbia     EasyJet

Doba letu 2 hodiny 20 minut

 

Portrét

Poslední fotografie

Archiv

Kalendář
květen / 2024

Statistiky

Online: 1
Celkem: 40496
Měsíc: 988
Den: 88