Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

COLMAR

"Malé Benátky", pohádkové město Alsaska...

Oslnivé barvy, kanály, mnoho hrázděných budov, které vypadají jako dokonalá ilustrace z pohádkové knížky – to je francouzský Colmar. Jeho ulice se stáčejí a klikatí do malých uliček a poté se otevírají do malých náměstí, která před staletími používali obchodníci a kupci. Jeho převážně pěší centrum je festivalem pestrobarevných taškových střech a ještě zářivějších fasád, které vítají zvědavce. Mnoho návštěvníků prochází tímto krásným městem na jednodenní výlet nebo krátkou exkurzi na pobřeží, ale v Colmaru je tolik věcí, které lze dělat, že se vyplatí sem zavítat i na více dní.

83.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

folkofolk_colmar_0.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tento kout Francie, známý jako Alsasko, v průběhu staletí několikrát změnil svého panovníka, střetávaly se zde zájmy Francouzského království s Německem. Výsledkem je, že Colmar a blízká malá francouzská města mají osobitou kulturu, která je ovlivněna národy, které si tento region nárokovaly. Od jazyka přes jídlo, víno až po architekturu, vše je trochu francouzské a trochu německé.

colmar-356948_960_720.jpgpetite-venice-de-noche.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je pozoruhodné, že historická krása města byla zachována i během 2. světové války, válečné ničení se regionu vyhnulo,  takže dnes můžeme obdivovat jeho taškové střechy, dlážděné uličky a staleté budovy v nerušené, původní kráse.

Bez ohledu na to, kolik času k návštěvě máte, Petite Venise (Malé Benátky) musíte vidět. Tento úsek krásných hrázděných budov podél kanálu je určitě jedním z nejmalebnějších výhledů v Colmaru . A když se tu procházíte, je těžké nemít pocit, že jste vstoupili doprostřed pohádky.

adobestock_120637322-crop.jpg

 

 

 

Ve středověku byla řeka Lauch přesměrována do centra Colmaru, aby zásobovala město vodou i sloužila obchodu. Okolní oblast města, jak naznačují dnešní názvy ulic,  byla domovem řezníků, koželuhů a obchodníků s rybami a voda pomáhala pohánět stroje i přemisťovat zboží. Dokonce i tržnice má schody, které vedou dolů k vodě, aby přijaly připlouvající lodě.

Vydejte se do obchodů na ulici a ochutnejte některé tradiční alsaské sušenky a místní uzeniny. Nebo se jen opřete o zábradlí a chvíli se dívejte, protože tohle je jeden z nejmalebnějších koutů v celé Francii.

france_haut_rhin_colmar_01.jpgKostel sv. Martina se nachází v centru města  již nejméně 1000 let. Současná budova v gotickém stylu, která byla postavena v letech 1234 až 1365, je postavena z lesklého červeného a zlatého kamene a je zakončena červenou, žlutou a zelenou taškovou střechou, charakteristickou pro některé z nejstarších budov ve městě.

Uvnitř kostela sv. Martina jsou poklady od vitráží ze 13. století až po barokní varhanní skříň z roku 1755. Jedno z největších kostelních děl, Isenmannův oltář, je nyní v nedalekém muzeu Unterlinden. Je zde elegantně vystaveno sedm dochovaných dřevěných panelů od Caspara Isenmanna, které zobrazují život Ježíše.

 

 

Plavba jednou z lodí s plochým dnem v Petite Venise představuje jedinečný způsob, jak si prohlédnout staré město. Na kanálu budete plout pod vrbami, vedle truhlíků a kolem krásných městských domů na dřevěné lodi poháněné tichým motorem. I když trasa nepředstavuje vzrušení jako například plavba po kanálu v Amsterdamu, je poklidná a je to příjemná pauza mezi procházkami.

b8707afb-city-28904-162df0cbf9b.jpg

 

 

 

 

Praktické info:

Lodě odplouvají se 7-9 hosty u mostu Saint Pierre vedle restaurace Le Caveau Saint-Pierre. Půlhodinová plavba stojí 7 EUR na osobu. Posaďte se v přední části lodi, abyste měli nejlepší výhled.

Doprava :

Automobil : Praha - Colmar      670 km (dálnice A6)

Vlak: pouze s přestupem , přímý vlak ze Štrasburku, Curychu

 

 

Portrét

Poslední fotografie

Archiv

Kalendář
duben / 2024

Statistiky

Online: 1
Celkem: 39193
Měsíc: 1394
Den: 111