Jdi na obsah Jdi na menu

Výživa Králíků - Seno

5. 10. 2022

Babské rady – Králík – Kvalitní luční seno jako základ

Ke kvalitnímu chovu králíků neodmyslitelně od začátku jeho historie patří kvalitní seno. I v chovech na produkci králičího masa si tento potřebný artikl stravy velmi dobře uvědomují a jimi používaná granulovaná krmiva obsahují velký podíl lučního či „monokulturního“ např. vojtěškového sena. Králíci jsou přírodou i anatomicky uzpůsobeni ke konzumaci objemných krmiv založených zejména na vláknité potravě. Ta je v genetice domácího králíka zakořeněna od jejich předků divokých králíků, jehož hlavní stravou jsou traviny, listy, kůra jehličnatých i ovocných stromů a keřových porostů. Je však potřeba podoktnout, že zdraví králíka vyžaduje příjem opravdu kvalitního sena, které se vyznačuje následujícími předpoklady. Jako jsou správná vegetační fáze píce při jejím sklízení, denní doba sečení, roční období, aktuální povětrnostní podmínky, botanické složení bylin, kvalita prosušení a velmi důležité následné uskladnění!

Čím dříve seno sečeme, tím více obsahuje bílkovin. Vápník je základním prvkem růstu a pevnosti kostry, není ale v kostře uložen „natrvalo,“ neustále z kostí z části odchází a zase do nich vrací. Kromě toho má v organizmu spoustu práce s přenosem nervových vzruchů a udržováním rovnováhy mezi zásadami a kyselinami.  Seno obsahuje vápník ve velmi snadno uvolnitelné a využitelné formě. Mnoho také záleží na obsahu využitelného vápníků v půdě. Je-li jeho obsah nízký, je ho v rostlině vždy méně – a to ještě záleží na kondici půdy samotné. Výborná využitelnost vápníku ze sena má také svoje chybky. Když seno v druhé polovině sušení důkladně vymokne, voda vápník vyplaví. Seno je dále jedním ze zdrojů hořčíku. Dalším důležitým prvkem je vláknina. Jedná se o složitý cukr, který nepodléhá rozkladu vlastními trávicími enzymy živočichů. Je základem dietetiky a zároveň zdrojem energie.

Kvalitní seno se plnohodnotně podílí na vývoji a kvalitě života králíků. Příznivě působí na vývoj svalů i kostry, stabilizaci funkce zažívacího traktu, posun trávenin a složení i produkci mateřského mléka. Pro své příznivé dietetické účinky je nenahraditelným objemným krmivem v období celého životního cyklu králíka.

V jednom kg sušiny je obsaženo následující množství živin.

seno-hodnoty.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tab. 01, zdroj http://web2.mendelu.cz, Ústav výživy zvířat a pícninářství Mendelova Universita v Brně.

Co je důležité sledovat po vlastní sklizni sena:

Seno lze zkrmovat až tehdy, skončí-li po jeho uskladnění všechny fermentační procesy, které obvykle trvají 5–8 týdnů od sklizně. Pro dlouhodobé skladování je rovněž nezbytné, aby byl obsah sušiny vyšší než 85 %. Zkrmovat čerstvé, „nevypocené“ seno může zavinit řadu dietetických i zdravotních obtíží, které se většinou projeví kolikami!!!

Na co je nutné dávat nezbytně pozor:

Seno má mít přirozeně zelenou barvu a našemu čichu příjemné aroma. Sebemenší zatuchlý zápach znamená přítomnost spor plísní a riziko obsahu mykotoxinů. Prvotní příčinou je svezení a uložení nedosušeného sena. Kromě plísní se v něm množí i bakterie a roztoči. Seno v žádném případě nesmí být prašné (uvolňující se dým šedého prachu).

Bledé či nažloutlé seno bylo zbytečně dlouho na slunci, namoklo nebo je skladované více než rok. Vždy obsahuje málo či žádný beta-karoten.

Tmavé seno bylo špatně sušeno, během sušení v něm nastaly nežádoucí fermentační procesy. Bude mít špatnou stravitelnost bílkovin.

Většina chovatelů dává při nákupu sena přednost senu z podhorských a horských oblastí před seny z nížin. Takové seno obsahuje příjemně aromatické bylin a to je považováno za známku kvality. Ve skutečnosti o kvalitě sena, tedy hlavně o obsahu živin rozhoduje kvalita půd. Tedy hloubka ornice a úživnost.  A ta je vždy lepší v nížinách.

 

kvalitni-seno.jpg